Brugte mobiltelefoner skal genbruges

Telia har siden sommeren 2019 øget incitamentet for at indlevere brugte mobiltelefoner til genbrug med betaling. Og der er mere end penge at indkassere, eftersom hele 92% af en brugt mobiltelefon kan genbruges. Dermed er genbrug en markant gevinst for både miljøet og den gode samvittighed. Indtil videre er 10.000 brugte mobiltelefoner blevet indleveret til Telia

Danskerne er begejstrede for elektronik, ikke mindst mobiletelefoner. Vi skifter typisk mobilen ud hvert andet eller tredje år, til trods for at den typisk kan holde i fire til fem år.

Vores forbrug af ny teknologi har dog en bagside i form af store mængder elektronikaffald. Danmark har således en kedelig placering i toppen blandt verdens største ”producenter” af elektronikaffald med knap 25 kg pr indbygger om året. Reelt er miljøaftrykket dog noget større, hvis man medregner de ressourcer og det affald, det kræver at producere elektronikken.

En mobiltelefon, der typisk vejer et par hundrede gram, har eksempelvis et såkaldt ’skjult’ ressourceforbrug på 26 kg. I forbindelse med telefonens produktion bliver der således brugt ressourcer og genereret affald svarerende til mere end 100 gange telefonens vægt.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at brugte mobiltelefoner kan genbruges helt eller delvist – mens andre komponenter skal destrueres på miljømæssigt forsvarlig vis, når mobiltelefonen ikke kan mere. Eksempelvis indeholder mobiltelefoner værdifulde metaller, der kan genanvendes. Endestationen for en brugt mobiltelefon bør derfor aldrig være skraldespanden eller skrivebordsskuffen.

10.000 gamle mobiler er afleveret

I dag er det under 20 % af alle mobiltelefoner, der bliver afleveret til genbrug. Det tal ønsker Telia at øge markant og lancerede derfor initiativet ’Telia Recycle’ i juli 2019:

”Med Telia Recycle vil vi skabe opmærksomhed omkring forsvarlig håndtering af mobiltelefoner, når det er tid til at købe en ny. Hele 92 % af alle de enheder, vi får ind, bliver enten videresolgt eller genbrugt, og får således nyt liv”, siger Sine Smith-Jensen, direktør for Commercial Management i Telia.

Medarbejderne i Telias butikker vurderer på stedet prisen på brugte mobiler og kan på den baggrund tilbyde kunderne et beløb til køb af ny telefon eller udstyr, afhængig af model og stand på den brugte mobiltelefon.

”Vores butikker melder om stor kundeinteresse for at komme forsvarligt af med mobiltelefonerne. I løbet af initiativets første fire måneder har vi modtaget omkring 10.000 mobiltelefoner. Vi har set flere eksempler på kunder, der har afleveret to-tre ældre telefoner, som de har haft liggende hjemme i skuffen derhjemme. De nye telefoner, som kunderne køber i stedet, har typisk et mindre miljøaftryk end de ældre modeller, da mange producenter har fokus på at fremstille dem mere miljøvenligt, blandt andet ved øget brug af genbrugsmaterialer”, uddyber Sine Smith-Jensen.

Mobiler genbruges

Telia samarbejder bland andet med Replace Group, der hver måned håndterer ca. 60.000 brugte mobiltelefoner. Heraf bliver 92% videresolgt eller genbrugt – mens de resterede 8% bliver forsvarligt destrueret. Replace Group sørger først og fremmest for at slette al personlig data fra telefonen. Herefter bliver den vurderet og videresolgt eller også bliver brugbare komponenter benyttet som reservedele til reparation af andre mobiler. Andre af mobilens dele bliver smeltet om og genanvendt. De sidste komponenter – fx udtjente batterier eller ødelagte skærme – bliver miljørigtigt destrueret.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3429 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?