Danmark indtager en europæisk førsteplads i hjemmeindbrud

Danskerne indtager førstepladsen i Europa for antal indbrud pr. indbygger i private hjem. På trods af det er danskerne ikke europamestre i at sikkerhedsoptimere hjemmet med sikkerhedsudstyr, som fx overvågning og alarmer

I Danmark blev der rapporteret 4.028 tilfælde af indbrud i private hjem i 4. kvartal 2022. En markant forbedring sammenlignet med 4. kvartal i 2018, hvor hele 8.932 indbrud blev anmeldt, fortæller Netatmo i en pressemeddelelse.

Det viser også en positiv udvikling, der vidner om en reduceret trussel mod danskernes sikkerhed. Men det er ikke ensbetydende med, at vi skal hvile på laurbærrene. Trods de opmuntrende tal er det stadig kun hver femte husholdning i Danmark, der har foretaget sikkerhedsforanstaltninger i hjemmet for at beskytte sig mod indbrud, som f.eks. installation af overvågningskameraer, alarmsystemer og elektroniske dørlåse.

Der er altså stadig plads til yderligere forbedring, når det kommer til indbrudssikring – for hvis flere danskere indbrudssikrede deres hjem, kunne det måske fjerne os fra positionen som europamestre i hjemmeindbrud. Indbruddene har nemlig både store økonomiske og personlige konsekvenser for hver dansker, der udsættes for en forbrydelse.

Tillidsfulde danskere kommer indbrudstyvene til gode

Selvom tallene viser et fald i indbrud, så skyldes det høje antal indbrud pr. indbygger bl.a., at danskerne er mindre proaktive med at sikre hjemmet med sikkerhedsudstyr sammenlignet med andre europæiske lande, fortæller Netatmo i pressemeddelelsen.

I Danmark er der nemlig ikke en lige så stor tradition for indbrudssikring, da vi generelt er kendt for at være have stor tillid til vores medborgere – og det kommer os altså til kort med indbrudssikringen.

Netatmo fortæller, at e fleste indbrud finder sted når tyvene forventer, at husets beboere er væk – f.eks. for at besøge familie eller er udenbys, hvilket typisk falder i weekender eller ferier, som i juletiden. De mørkere måneder gør det desuden endnu lettere for indbrudstyvene at trænge uforstyrret ind i hjemmene.

Fire råd til at sikre dit hjem med smarte produkter

Der er mange måder at komme tyvene i forkøbet på. Det bedste er at huske på tyvens største fjender: tid, støj og lys – og at arbejde ud fra netop disse tre parametre. Netatmo har følgende råd til danskerne.

  • Automatisér lyset indenfor: Dit hjem behøver ikke stå mørklagt, bare fordi du ikke er hjemme. Med smarte lyskilder kan man nemt automatisere scenarier i hjemmet, så lyset tænder og slukker til den vanlige rutine. Mange smarte lyskilder kommer med forskellige funktioner til netop dette formål.
  • Tænd også lyset udenfor hjemmet: Indbrud er stressende. Også for tyven. Derfor kan smarte kameraer med automatiske lyssensorer være en stor hjælp, især ved hjemmets særligt udsatte vinkler.
  • Gør vinduer og døre mere sikre med smarte sensorer: En god måde at sikre sig mod indbrud er at indbrudssikre vinduer og døre. F.eks. smarte dør- og vinduessensorer, hvor du kan detektere alle bevægelser i nærheden af sensoren.
  • Installér en elektronisk dørlås og videodørklokke: En måde indbrudstyve ofte trænger ind i hjemmet på, er ved fysisk at bryde dørlåsen på hoveddøren. Derfor kan det være en god idé at udskifte den traditionelle dørlås og nøgle ud med en elektronisk dørlås, som kan skabe en mere sikker adgang til hjemmet. De smarte dørlåse og -klokker kommer ofte med en indbygget alarm, der giver en høj lyd i tilfælde af, at døren tvinges op, eller hvis nogen forsøger at pille ved låsen. Det er med til at skræmme de ubudne gæster væk inden de får bugt med døren.
About Lars Bennetzen 3850 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.