Disse 10 virksomheder generere flest data i hele verden

Ny rapport fra Cisco viser, at verdens samlede mængde data bliver tredoblet frem mod 2020. Og nogle få virksomheder opbevarer helt ufattelige mængder data. Rapporten viser også, at 75% af al brugbar data i 2020 slet ikke vil blive brugt

Den globale datamængde vil blive tredoblet frem mod 2020, fra 1,4 ZB (Zettabytes) i 2015 til 6,2 ZB i 2020. Størstedelen (84%) vil opbevares på enheder som pc’er og tablets, mens 16% vil opbevares i datacentre som fx Dropbox. Det fremgår af en ny rapport fra Cisco.

Én af de store årsager til forøgelsen skal findes i vores øgede brug af internettet, både hos forbrugerne, men også hos virksomheder, der flytter flere og flere ting i skyen.

Blandt de mest datatunge virksomheder finder man bl.a. Google og Amazon. Men der er også overraskelser iblandt som fx det amerikanske forsvar, der ved udgangen af 2015 havde mellem 2.000 og 4.000 PB (Petabytes) data opbevaret.

Henrik Stær, teknisk direktør ved Cisco i Danmark, uddyber:

”Data er blevet et af de absolut vigtigste råstoffer i den digitale økonomi. Listen viser, hvordan data spiller en vigtig rolle ikke kun for digitale virksomheder som fx Dropbox og Google, men også for banker og forskning som CERN i Schweiz.”

Han fortsætter:

”Én af årsagerne til, at vi ser så store datamængder, er det store fokus på cloud-tjenester, som vi som forbrugere kender fra video-streaming og bankverdenen, hvor vi på få år har vænnet os til at håndtere vores bankforretninger via digitale platforme.”

Lige uden for top 10 er de to banker, Credit Suisse (40 PB) og UPS (21 PB), samt bilproducenten Volkswagen med 35 PB. Tallene viser den totale mængde data som hver enkel virksomhed opbevarede ved udgangen af 2015.

75% af al brugbar data er urørt

Mængden af brugbar data, der bliver produceret i 2020, vil nå op på 60 Zettabytes, men der vil kun være kapacitet til at analysere 25% af det. Ifølge Henrik Stær er der et enormt potentiale i at udvikle teknologier, der kan udnytte de resterende 75%

”Flere ting og mennesker vil blive forbundet til internettet i de kommende år, og der vil ske en stor vækst inden for IoT, hvor alt fra produktionsudstyr til vejrsensorer kommer online. Hvis vi skal udnytte de enorme datamængder, skal vi have sat skub i udviklingen af såkaldt ’fog computing’, hvor beregningerne bliver foretaget tættere på kilden som fx vejrsensorer, så vi fremover kan få et langt bedre beslutningsgrundlag for at klimasikre vores byer eller bygge bedre infrastruktur.”

Top 10 virksomheder ud fra datamængder:

  • Google Data Centers (8.000-10.000 PB)
  • Amazon Cloud Services (7.000-9.000 PB)
  • Det amerikanske forsvar (2.000-4.000 PB)
  • Baidu (1.000 PB)
  • Dropbox (500 PB)
  • Bank of America (170 PB)
  • NOAA Weather (120 PB)
  • Large Hadron Collider (CERN) (100 PB)
  • University of Pittsburgh Medical (85 PB)
  • European Bioinformatics Institute (75 PB)

Om GCI-rapporten

GCI-rapporten er udviklet af Cisco og bygger på global datacentertrafik. Læs mere her.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2686 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart