Europæisk supercomputer får banebrydende vandkøling

Holland bygger i løbet af foråret landets største og højest ydende supercomputer til dato. Systemet bygger på Lenovos teknologi i form af ThinkSystem-servere med AMD EPYC-processorer og vandkølingssystemet Neptune, der kan øge energieffektiviteten med op til 50 procent

Lenovo Data Center Group fortæller at de i samarbejde med AMD og Nvidia er klar til at levere HPC-teknologi, der skal bruges i Hollands hidtil største og højest ydende supercomputer.

Regnekraften fra den nye supercomputer bliver stillet til rådighed for SURF, der er et kooperativ for forskning og uddannelse i Holland.

Supercomputeren skal hjælpe forskere fra over 100 uddannelses- og forskningsinstitutioner med komplekse beregninger inden for videnskabelige områder som meteorologi, astrofysik, medicin, kemi og geovidenskab med henblik på klimaforskning.

Forskernes behov for regnekraft, datalagring og databehandling vokser eksponentielt. I designet af den nye supercomputer var anvendeligheden til videnskabelig forskning altafgørende. SURF har valgt Lenovo på baggrund af egenskaber som kvalitet, ydeevne og fremtidig fleksibilitet samt deres tilgang til bæredygtighed.

Walter Lioen, Research Services Manager hos SURF


Samarbejde med stærke partnere

Selve supercomputeren får banebrydende HPC-teknologi i form af Lenovos ThinkSystem-servere drevet af AMD EPYC-processorer og NVIDIA HGX A100 4-GPU’er. Systemet kan yde 10 gange mere end forgængeren og levere helt op til 13 petaflops. Dermed har forskerne et højtydende og bæredygtigt system med kunstig intelligens og maskinlæring til rådighed i fremtiden.

AMD er stolte over at samarbejde med globale ledere om at levere teknologier og muligheder, som er væsentlige for forskningen vedrørende nogle af verdens største udfordringer.

Roger Benson, Senior Director, Commercial EMEA i AMD

Vandkøling sikrer energieffektivt system

For at køre den højtydende supercomputer benytter SURF Lenovos nedkølingsteknologi NEPTUNE, der effektivt nedkøler computerens processorer. Systemet er designet til at fjerne omkring 90 procent af systemets varme, hvilket reducerer det samlede energiforbrug og betyder, at processorerne kan køre flere beregninger uden at blive for varme.

Vi er utroligt glade for at bidrage til et projekt, der ikke kun beriger videnskabelig forskning i Holland, men leverer et smartere og mere energieffektivt system takket være vores vandkølingsteknologi. Supercomputeren har en imponerende ydeevne, og den demonstrerer vores styrke på HPC-området. Samtidig er denne aftale et udtryk for vores engagement i Benelux-regionen og Holland.

Tina Borgbjerg, General Manager for Benelux og Norden hos Lenovo Data Center Group

Opførslen af den nye supercomputer kommer til at koste 20 millioner euro. Projektet bliver skudt i gang i februar og forventes at kunne tages i drift i midten cirka halvvejs inde i ​​2021.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3073 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart