Facebook scams, eller Facebook-svindel, kært barn har mange navne. Uanset hvilket er det dog vigtigt, at du passer godt og grundigt på, hvad du klikker på, på det sociale medie.
AnyTech365 har sendt os en historie fra det virkelige liv om et svindelnummer på Facebook, og den deler vi med dig her. AnyTech 365 kommer også med et par gode råd til, hvordan du sikrer din Facebook-konto:
Et svindelnummer på Facebook gjorde Tove forskrækket, da hun opdagede, at nogen havde logget på hendes Facebook-profil et sted i København.
Svindelnummeret, som Tove blev udsat for, har floreret på Facebook i godt et års tid, hvor tekstens indhold har varieret.
I det falske Facebook-opslag er der et billede af skuespiller Mads Mikkelsen sammen med en positiv saldo på en bankkonto. Den tilhørende tekst fortæller, at skuespilleren afslører, hvordan alle danskere kan tjene en ekstra månedslån, og at det ikke er nødvendigt at være en teknisk person for at kunne tjene en masse penge.
Bagmændenes formål er at få så mange Facebook-brugere som muligt til at klikke på det falske link, som leder til en svindelside, hvor de kan opsnappe personlige oplysninger.
Da Tove først kontaktede os og fortalte om den uheldige situation, var hun frustreret og ikke helt klar over, hvad hun skulle stille op. Vi bad hende om at ændre sit password til Facebook, og også til hendes e-mail, der er tilknyttet Facebook-profiler.
it-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet AnyTech365
Uheldigvis brugte hun det samme kodeord til flere forskellige tjenester, som hun efterfølgende har fået rettet op på.
Er man blevet udsat for den her type af svindel, er det vigtigt at holde øje med om der bliver trukket mistænkelige pengebeløb fra sit VISA- eller Mastercard. Tjekker man med det samme og ser ingen usædvanlige transaktioner, kan man alligevel ikke vide sig sikker. Mange bagmænd er snedige og kan stjæle penge over længere tid, og det drejer sig ikke altid kun om store pengebeløb. Er du blevet hacket, bør du tjekke dine konti regelmæssigt. Samme besked fik Tove.
Janus R. Nielsen
Selv fortæller Tove, at det er ubehageligt, at en anden person har været i kontakt med hendes personlige oplysninger, og at hun i fremtiden vil være ekstra opmærksom på at lave forskellige kodeord til tjenesterne på internettet.
Udover dette svindelnummer, hvor bagmændene forsøger at få dine Facebook-venner til at klikke på et inficeret link, florerer der mange andre svindelnumre på de sociale medier. Nogle af de tricks som benyttes i høj grad er falske konkurrencer og quizzer, hvor svindlerne forsøger at få dig til at deltage, dele opslagene og klikke på falske links.
Der bliver også lavet kopier af Facebook-profiler, hvor navn og billede bliver genbrugt. Det bliver ofte brugt, når identitetstyve vil sælge falske varer fra en troværdig profil.
Sådan beskytter du dig mod Facebook-svindel:
- Tænk over hvilke personlige informationer du har tilgængelige på din profil.
- Sørg for at du ikke bruger dit Facebook-kodeord til andre private tjenester som netbank og NemID.
- Skift dit kodeord hver 3. eller 4. måned. Og brug stærke passwords med både store og små bogstaver, tal og tegn. Gør det svært for hackerne at få adgang til din profil ved at lave en sætning, som kun du kan huske. Fx ”Katten_fødte_5_killinger_i_den_røde_lade”, tag så det første eller de to første bogstaver og lav dit eget personlige kodeord: ”Kafø5kiiderøla”.
- Gør det samme med den e-mail adresse, der er koblet op på din Facebook-profil. Får svindlerne adgang til din e-mail, kan de hurtigt få fingrene i private og følsomme oplysninger.
- Klik aldrig på mistænkelige links. Ofte forekommer phishing i forbindelse med konkurrencer, links eller beskeder fra dine venner eller følgere, som er blevet hacket.
- Aktiver totrinsgodkendelse i dine sikkerhedsindstillinger. På den måde bliver du informeret, hvis der logges på din Facebook-profil fra en telefon eller computer, som Facebook ikke kan genkende.
- Log ikke på din Facebook-konto fra offentlige computere på biblioteker ol.