G610 Orion Red eller Skeltr? Hvilket spiltastatur passer til dit behov?

Pris, funktioner og taster kan være afgørende for din performance, når du spiller online sammen med andre, mod andre. Typen af gaming-tastatur afhænger af spilgenre, dit niveau og behov for at nørde med finindstillinger. Vi ser nærmere på to meget forskellige gaming-tastaturer

Efterårets spilsæson er i fuld gang, og de nyeste skydespil, rollespil og arenaspil er på gaden. Tiden er måske inde til at få opgraderet gaming-udstyret, så du atter kan følge med i turneringerne på nettet, og her er valget af tastatur essentielt.

For du kan pantsætte hund og slægtning for det seneste spiltastatur, men komme hjem fra butikken og grå skyer trækker ind over dit spilhumør – du kan ikke bruge halvdelen af tastaturets funktioner til noget som helst!

Hvorfor investere i makrotaster, ekstra skærm i tastaturet og USB-porte, hvis du kan nøjes med at spille Call of Duty: Infinite Warfare med et solidt tastatur med lang levetid?

img_2378

Omvendt kan du komme hjem med ærgrelsen over, at du ikke gav de sidste hundrede kroner for makrotasterne og individuel baggrundsbelysning i tasterne, da det gør livet nemmere i World of Warcraft.

Vi ser nærmere på to meget forskellige gaming-tastaturer, hvad de kan, og hvad deres funktioner kan bruges til.

Fra minimalisme til omfattende futurisme

Logitech G610 Orion Red og Roccat Skeltr kan næsten ikke være længere fra hinanden på tastaturspektret. Logitech leverer et simpelt, men elegant og robust spilredskab, der egner sig til et simpelt behov, mens Skeltr appellerer mere til dig, der vil give lidt ekstra for omfattende funktioner og muligheder for at skræddersy dit tastatur.

Priserne er også meget forskellige. For kr. 1.000 leverer Logitech et mekanisk tastatur, der vejer godt 1,3 kilo. Orion G610 Red kan tåle, at du taber både spil og besindelse. Knyttet kan hånden være, mens den rammer de mekaniske taster i høj hastighed, og du kan fortsætte spillet som intet var hændt bagefter.

l2

Skeltr er med sine membrantaster og futuristiske look en lidt anden historie. Roccats tastatur er en letvægter med RGB-belysning, hvor Logitechs kun har hvidt lys i tasterne, og du finder fem dedikerede makrotaster, USB-indgang samt jackstik-indgange til dit headset.

Alt dette er fraværende i Orion G610, men Roccat tager til gengæld kr. 1.495 for deres herlighed.

Begge tastaturer har de sædvanlige multimedieknapper, du kan styre lydstyrke og musik med, men Roccat går et skridt videre med deres opkaldsknapper, så du kan tale i telefon gennem et forbundet headset, mens du er i fuld gang med at spille. I toppen af Skeltr finder du en diskret dock til enten tablet eller smartphone med en blød gummikant indvendig, og din enhed kan forbindes trådløst via Skeltrs Bluetooth-funktion.

Du kan dermed besvare sms-beskeder ved at skrive på Skeltr, hvilket er en smart, men lettere overflødig funktion. Du har i princippet en privat chatkanal med andre spillere på teamet, uden at hele teamet ved hvad I skriver om. Vi har svært ved ellers at se fordelene ved sms-funktionen, da de fleste almindelige gamere nok ville vente med at besvare en sms, indtil kampen er ovre. Men Roccat skal have ros for at prøve noget anderledes.

Software

Begge tastaturer understøtter Windows 7-10, men ikke Mac OS, og du kan hente drivere, så du kan nørkle med tastaturernes indstillinger. Logitechs tastatur byder dog ikke på mange indstillingsmuligheder, da det kun er F-tasterne, du kan programmere til dine spil, og du kan justere baggrundsbelysningen.

Du kan til gengæld nemt programmere alle F-tasterne med Logitech Gaming Software, så du nemmere kan bladre mellem våben eller foretage avancerede handlinger.

Du kan også vælge i mellem Logitechs prædefinerede profiler, der passer til et omfattende bibliotek af spil, så du slipper for selv at skulle programmere den enkelte F-tast.

lg

Roccat Swarm-driveren er betydeligt mere kompliceret at hente, installere og konfigurere – det er der gode grunde til. Swarm er nok den mest avancerede driver til spilhardware på markedet, og du har muligheden for at forbinde flere Roccat-enheder med hinanden.

roccat-swarm

Swarm er inddelt i tre hovedkategorier; indstillinger, belysning og tilpasning af taster.

Du kan programmere makrotasterne efter behov, justere belysningen og lysets farve samt få Skeltr til at tale med andre Roccat-enheder.

En del indstillinger er dog overflødige. Vi har eksempelvis ikke behov for at få tastaturet til at lyde som en gammeldags skrivemaskine, når vi trykker på en tast.

Henter du Swarm-app’en til Android eller iOS, har du en ekstra skærm. Swarm-app’en viser dig blandt andet, hvor meget processorkraft dine spil suger, mens du spiller, eller du kan justere forskellige indstillinger. Alt i alt er app’en lir – med mindre du er virkelig hardcore gamer, som elsker et dybdegående overblik over dine spil.

Performance

G610 Orion Red og Skeltr udfører din handling i øjeblikket, du trykker tasten i bund, men med G610 skal du blot presse tasten 1/3 i bund, før handlingen udføres. Dermed er det mekaniske tastatur hurtigere til at handle, når vi ser på tiden, fra du trykker på tasten, til handlingen udføres. Er du virkelig konkurrence-minded er der millisekunder at spare per handling med G610 Orion Red.

G610 er utroligt behageligt og blødt at skrive med. Tasterne har ikke den hårde feedback, som andre mekaniske tastaturer har, og vores fingre og håndled bliver ikke lige så hurtigt trætte.

Omvendt må vi revse Logitech for falsk reklame på deres hjemmeside og bagsiden af tastaturets emballage, hvor de skriver, at de mekaniske taster er lydløse.

img_2380

Men ak, de er omkring samme lydniveau som alle andre mekaniske tastaturer med Cherry-taster, hvilket er højt nok til, din bedre halvdel beder dig om at skrive et andet sted, så Brad Pitts seneste kærlighedserklæring i fjernsynet ikke bliver forstyrret.

Skeltr larmer ikke nær så meget som G610, men alligevel en del i forhold til et membrantastatur. Tasterne er behagelige at bruge, da du oplever en blød feedback fra dem.

Begge tastaturer mangler at markere WASD-tasterne, så det er nemmere at finde dem hurtigt under et spil. Som skydespilsentusiaster sikkert ved, er det møgirriterende ikke at kunne identificere navigationstasterne øjeblikkeligt. Her kunne både Roccat og Logitech enten have givet WASD et særligt udseende eller muligheden for at ændre belysningen.

img_2379

Roccat Skeltr bliver vi mindre trætte i hænderne og håndleddene af at bruge end Logitech G610 Orion Red, hvilket ganske enkelt skyldes den mindre hårde feedback, og Roccat har været flinke at vedlægge et håndledsstøtte, der kan påmonteres.

Konklusion

Vi kårer ingen testvinder, da dette ikke er en decideret komparativ test, men et indblik i hvad du får, hvis du køber den ene eller anden form for gaming-tastatur.

Spiller du kun skydespil, og har du ikke behovet for at nørkle med finindstillinger af tastaturet, er Logitech G610 Orion Red et oplagt valg, da tastaturet reagerer hurtigere end Roccats – og det er, om end en lille, fordel.

Samtidig slipper du for at betale for en masse funktioner, du ikke kommer til at bruge. G610 lever op til standarden for skydespilstastaturer, og du får de nødvendige funktioner – hverken mere eller mindre.

Omvendt, spiller du MMOer, MOBAer eller strategispil på et højt niveau, er Roccat Skeltr et redskab, der kan booste din performance med dedikerede makrotaster og et væld af indstillinger – om end nogle er overflødige.

Roccat er kendte for at prøve nye kræfter med deres gaming-hardware, og Skeltr er ingen undtagelse. Integrationen af Bluetooth og evnen til at tilslutte din tablet eller telefon til Skeltr er nytænkende, ligesom den kan være en kæmpe hjælp for dig, der ikke kan vente med at kommunikere med folk, som ikke deltager i dit spil, indtil kampen er overstået.

Produktinformation

 • Navn: G610 Orion Red
 • Producent: Logitech
 • Vægt: 1,3 kg
 • Kabellængde: 1,83 meter
 • Kompatibel med: Windows 7, Windows 8, Windows 10
 • Pris: Set til kr. 1.000
 • Mere information hos Logitech

Bedømmelse

Samlet vurdering 70%

Logitech G610 Orion Red er velegnet til skydespil takket være hurtigt reagerende mekaniske taster og robusthed. G610 Orion Red lever op til standarden for skydespilstastaturer, og du får alle de basale funktioner, der kan forventes, men så heller ikke mere.

Produktinformation

 • Navn: Skeltr
 • Producent: Roccat
 • Vægt: 2,06 kg (med emballage)
 • Kabellængde: 1,83 meter
 • Kompatibel med: Windows 7, Windows 8, Windows 10
 • Pris: Set til kr. 1.495
 • Mere information hos Roccat

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Roccat Skeltr passer til flere spilgenrer takket være et væld af finindstillinger og funktioner. Men   du kommer også til at betale en høj pris for et membrantastatur. Roccat bringer nytænkning ind i Skeltr med Bluetooth-funktionen, der kan forbinde din smartphone eller tablet, hvormed du kan styre opkald såvel som sms-beskeder.

Del artiklen på

Kommentar til artiklen?