Gaming-laptop skuffer

Når der bliver sagt Alienware og gaming-laptop, så er vi normalt helt oppe at ringe af begejstring. Alienware har en lang historie for at producere fantastiske gaming-computere, om end de også er dyre.

Tips
Se vores lille film om Alienware 15 her.

Men vi har altid haft holdningen, at prisen godt må være høj, hvis vi til gengæld får masser af smæk for skillingerne.

Derfor var vi da også fælt spændte da vi fik Alienware 15 til test, en gaming-laptop med en 15,6” skærm. Ideel til at tage med til lan-party (også selvom den er noget tungere end andre laptops i samme størrelse), og stadig så burde den sparke bagdel.

Udpakningen afslørede en laptop lige som vi havde forventet det. Alt ved den skreg gaming. Super stramt design, skarpe linjer og kanter og ikke alt det klistermærke bras vi ser på så mange andre laptops. Indtil videre var vi ret begejstrede.

Vægten er godt nok noget højere end de fleste 15,6” laptops, nålen på vægten når op på 3,2kg, og det er faktisk ret tungt for en relativ ”lille” maskine.

Alienware 15

Men det skal nu ikke ligge den til last, en gaming-laptop er jo primært en stationær computer der kan flyttes relativ let.

God hardware

Et kig på specifikationerne gav os endnu mere grund til at glæde os. For Alienware har puttet masser af god hardware ned i maskinen. Den er blandt andet udstyret med Core i7-6700HQ med 6MB cache, og som kan køre op til 3,5 GHz ved hjælpe af Turbo Boost.

Der er også smidt et Nvidia GeForce GTX 970M grafikkort med 3GB GDDR5 ned i laptoppen, og den er udstyret med 8GB Dual Channel DDR4 ram samt en Killer N1535 neteværkskort.

Gang i benchmarken

Så vi fyrede op under laptoppen og vores benchmarkprogrammer, samt fik installeret et par af vores favoritspil. Der er ingen tvivl om, at Alienware 15 yder godt. Alle vores 3D-spil holdt en høj fps selv i højeste opløsning.

Men der var et eller andet der knirkede – vi havde hele tiden følelsen af, at vi ikke fik fuld valuta for pengene. Så vi lod vores benchmarkprogrammer om at afsløre, hvad det var der gik galt.

alienware 2

I den mest krævende benchmarktest fra Futuremark, scorede Alienware kun 8.066 point, og det var specielt fysik-motoren der trak ned i scoren. Den score var kun nok til at placere den i den bedste halvdel af alle computere der havde gennemført High Performance Gaming testen. Helt præcist siger testen af den er bedre end 56% af alle testede computere.

Det lyder måske umiddelbart flot, men til en pris på næsten 13.000 kroner er det bare ikke godt nok.

Vi kørte et par test mere, blandt andet en test for de mere traditionelle gaming-laptops. Her placerede Alienware 15 sig kun lige præcist blandt de 25% bedste, og vi havde forventet meget mere af den.

Hvis vi udelukkende kigger på ydelsen, så leverer Alienware 15 en fortrinlig ydelse, og en som de fleste ville være misundelig på. Den trækker de fleste spil uden problemer, med kun en anelse hak når der virkelig bliver stillet krav til fysik-motoren.

Men når vi så kigger på ydelse i forhold til pris, så hænger det ikke længer sammen, og Alienware 15 ender med at skuffe os på ydelse/pris forholdet.

Fantastisk lyd

Hvor Alienware 15 skuffede på ydelsen, så imponerer den på lydsiden. Det indbyggede lydsystem giver en helt fantastisk lyd, hvor der er en super god bas, mellemtone og diskant.

Lydsystemet er ikke et der er beregnet til højkvalitetsmusik, men til lydsiden i spil er det helt vildt godt – det nød vi virkelig, og det imponerede os rigtig meget.

Tilpas selv lyset

En af de sjove ting ved Alienware 15 er, at du kan tilpasse lyset i laptoppen – alle steder. Lige fra lyset i tænd/sluk-knappen (et Alien-hoved naturligvis), til lyset i de tre zoner som tastaturet er bygget op af.

Det er naturligvis sjovt nok at man kan tilpasse lyset, men så stopper det også der. Det er ikke noget der på nogen måde gør Alieware 15 til en bedre laptop, men selv en laptop kan vel have brug for lidt Bling.

Godt, men varmt, håndværk

Alienware 15 skal have ros for byggekvaliteten. Der er ingen tvivl om, at den er konstrueret af kvalitetsmaterialer. Kabinettet er af kulfiber (vi tør slet ikke tænke på, hvad den ville veje, hvis den ikke var konstrueret af kulfiber), og skærmen står super skarp.

alienware 3

Men et sted er det altså gået lidt galt for Alienware. For selvom køleren kører for fulde drøn når du spiller, og de indbyggede heat pipes gør sit for at fjerne varmen, så bliver den altså varm – meget varm – og det er et problem.

For meget varme belaster systemet, og selvom vi ikke har hørt nogle rygter endnu, så skulle det ikke undre os, at varmen på sigt vil blive et problem for komponenterne i Alienware 15.

Opsamling

Alt i alt så skuffer Alienware 15 os. Jo – den har masser af hestekræfter, men de hænger ikke sammen med prisen. Der er brugt for mange kræfter på unødvendige gimmics som ændring af lys, og for lidt på at få hardwaren til at yde det optimale.

Skal vi ud og betale tæt på 13.000 kroner for en gaming-laptop, så skal den også ligge i en absolutte top når det kommer til ydelse, og det er ikke tilfældet med Alienware 15.

Så vi ser frem til nye modeller fra Alienware, modeller hvor de går tilbage til gamle dyder og virkelig producerer gaming-laptops der sparker bagdel, og så må de godt være dyre bare vi får tilsvarende ydelse for pengene.

Produktinformation

 • Produktnavn: Alienware 15
 • Producent: Alienware
 • Processor: Intel Core i7-6700HQ, quad core. 6MB cache, op til 3,5 GHz med Turbo Boost
 • Skærm: 15,6” fuld-HD IPS-teknologi
 • Opløsning: 1.920 x 1.080
 • Hukommelse: 8 GB Dual Channel DDR4 2.133 MHz
 • Harddisk: 1TB 7.2k SATA 6 Gb/s
 • Netkort: Killer N1535
 • Operativsystem: Windows 10
 • Batteri: Op til 10,5 timers batterilevetid
 • Dimensioner: 34 x 358,8 x 270,2 mm
 • Vægt: 3.2 kg
 • Set til: 12.790 kroner
 • Mere information hos Dell.

Bedømmelse

Samlet vurdering 65%

Alienware 15 yder godt, men når man tager prisen med i ligningen, så yder den ikke godt nok. Hardwaren er fortrinlig, men laptoppen formår ikke at udnytte den ordentligt. Men design er godt og lyden er fantastisk.

Vi savner gamle dages Alienware, hvor udviklerne virkelig forstod at få en gaming computer til at yde sit optimale. Nu ligger laptoppen kun med god vilje i den bedre halvdel, og så er den altså alt for dyr.

About Lars Bennetzen 3825 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?