Garmin Forerunner 235: 2.300 kroner

Garmin forerunner 235

Garmin Forerunner 235 er udviklet som en løbeur med gps, men det har funktioner som klart placerer det i kategorien af smarte ure, på samme måde som vi også betragter FitBit Blaze som et SmartWatch.

Når vi kigger på designet, så er det dog tydeligt, at Garmin Forerunner 235 er bygget til sportsfolk, og ikke til folk der tænker på det som et pænt tilbehør/smykke i hverdagen. Det er stort, og alt er meget mørkt, ja primært sort på uret. Rem og urskive er sorte, og der en mærkerød markering rundt om skiven. Alt i alt et meget mørkt ur.

Urskiverne gør ikke just sagerne bedre. Det er muligt at vælge forskellige skiver, og nogle af dem har endda farver, men det hjælper ikke meget. For Garmin har valgt at bruge en meget batterivenlig displayteknologi, der så også gør, at der ikke er smæk på lyset i skærmen.

Men når vi tænker på, at uret er et sportsur først og derefter et smartwatch, så gør det mindre. Men vi rejser trods alt lige en pegefinger her. For skal vi ud og ofte næsten 2.500 kroner på et løbeur, så må det meget gerne være så pænt at vi kan tænke på det som et almindeligt ur, og der er vi ikke helt med Garmin Forerunner 235.

Igen her blev vi irriterede da vi skulle lade uret op. For opladeren var et kabel med et standard usb-stik i den ene ende og en speciel klips i den anden. Klipsen skulle sættes fast på uret, og så blev det ellers ladt op ad den vej. Igen måtte vi enten dedikere en usb-port på computeren, eller finde en adaper til stik og så oplade den ad den vej. Igen – hvad er der i vejen med standarder venner?

GArmin forerunner 235

Opsætning og betjening

Efter opladning var det så tid til at få koblet smartphone og Garmin Forerunner 235 sammen. Her skal Garmin lige have ros – for den er fuldkommen ligeglad med, om vi kobler uret op mod en iPhone eller en Android-enhed. App’en findes til begge platforme.

Men som ved Fitbit, så har det en pris – det er ikke muligt at installere yderligere apps på uret. Det er et ”tag det som det er” ur, de funktioner uret har, er dem du må leve med.

Ur og smartphone bliver let koblet sammen, og herefter så kører det hele ret let. De fleste indstillinger skal klares fra uret, men du kan også nå en del af dem i app’en. Ellers er app’én primært det sted du finde overblikket over dine aktiviteter. Men altså – der er også indstillingsmuligheder her.

Vi kunne ikke umiddelbart finde ud af at ændre på skriftstørrelsen på uret, og det var lidt frustrerende, for notifikationer blev skrevet med ret lille skrift, og for ikke-unge øjne kunne de være svære at læse – ikke mindst fordi urskiven er meget lyssvag. Der er godt nok mulighed for at tænde for mere lys på skærmen, men det hjælper kun lidt.

Selve urskiven er ikke berøringsfølsom. Alt navigation foregår ved at trykke på de fire knapper der er på siden af uret, og det kan af og til være ret bøvlet. Nogle menuer er nemlig gemt underlige steder, og hvilken knap er det nu lige der er accepter, og hvilken er retur. Samtidig så er der nogle af knapperne der også har en funktion ved at holde knappen inde.

Alt i alt er vi ikke begejstrede for betjeningen. Den er nok velment, men den er ikke let at have med at gøre.

Vi manglede også af og til den berøringsfølsomme skærm. Ikke mindst når der kom en mail eller sms, og der så på skærmen under beskeden står ”afslut”. Vi sad flere gange og forsøgte at trykke den væk, men det viste sig så, at vi skulle bruge den knap på siden af uret der svarede til pil ned. Lidt irriterende.

Hverdagens fordele

Der er ingen tvivl om, at Garmin Forerunner 235 først og fremmest er et løbeur. Hvis vi kigger på, hvad du kan sætte uret til at tracke, er så det løb, indendørs løb og cykelture. Du kan så også vælge ”andet” hvilket giver en uspecificeret træning.

I app’en er der flere muligheder, men det er ikke aktiviteter vi kunne få uret til at måle. De kræver muligvis specielle sensorer, f.eks. når du svømmer eller lignende.

Men det betyder ikke at Garmin Forerunner 235 ikke kan overvåge din daglige aktivitet, for det gør det faktisk fortrinligt. Men for at få så præcise målinger som muligt, så bør du manuelt starte måling af ting som løb, cykling og anden træning.

Herudover så måler den dine daglige skridt, puls og tjekker også dit søvnmønster. Faktisk så leverer Garmin Forerunner 235 en ganske fin analyse af søvnen. Ikke den mest avancerede i denne test, men ganske fornuftig.

Herudover så leverer Garmin Forerunner 235 notifikationer på urskiven når du får mails eller beskeder, og du kan udskifte urskiven.

Blandede følelser om skærmen

Skærmen er stor, og det er generelt let at aflæse tiden på skærmen, men på grund af skærmteknologien der bruges, så har skærmen i sig selv ikke nogen særlig lysstyrke. Men der er heldigvis mulighed for at tænde for lys i urskiven, så du kan se skærmen.

Det betyder også at skærmen altid er tændt, og det er dejligt at det ikke er nødvendigt at sidde og ryste med armen for at tænde for skærmen.

Tekst kan være svær at læse på skærmen, og det er ikke muligt gøre den større.

Det er virkelig en smagssag om man kan lide skærmen på Garmin Forerunner 235. Personligt er vi ikke så vilde med den. Den er stor og klodset, og ikke et ur vi gerne ville gå med – og til prisen er det en skam.

Så er det altså også surt, at man absolut skal bruge knapperne for at navigere rund i uret. Det at der mangler en berøringsfølsom skærm gør faktisk uret lidt mere kompliceret at bruge, end det burde være.

Imponerende batterilevetid

Når det kommer til batterilevetiden så er Garmin Forerunner 235 altså kongen. Vi brugte uden problemer uret i syv dage uden at skulle have det forbi en stikkontakt. Hvis vi skal klage på noget så er det, at uret faktisk tager ret lang tid om at lade op, når det først er i bund. Der gik hurtigt et par timer inden uret igen stod på 100%.

Men ellers er der ikke så meget at sige. Uret bruger bare ikke ret meget strøm, og det heller ikke selvom du ofte benytter trackeren til at spore dine løbeture, og derved også bruger den indbyggede gps.

Produktinformation

  • Navn: Garmin Forerunner 235
  • Producent Garmin
  • Skærmstørrelse: 31,1 mm i diameter
  • Skærmopløsning: 215 x 180 pixel
  • Hukommelse: Ikke angivet, men rigeligt til en uges data
  • Vandtæt til 5 atmosfære
  • Trådløse forbindelser: Bluetooth
  • Sensorer: Pulsmåler, accelerometer, kadancesensor, skridtmåler
  • Batteri: Op til 9 dage ved almindelig brug. Op til 11 timer ved konstant gps-funktion
  • Pris: Set til kr. 2.300 kroner
  • Mere information hos Garmin

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%Tech-Test-wide-RGB-bronze_small

Garmin Forerunner 235 er et udmærket SmartWatch, men det har klart sine styrker som en dedikeret løbeur. Betragtet som SmartWatch falder det igennem på flere områder. Det er svært (ikke umuligt) at få installeret apps på det, det har en ikke-berøringsfølsom skærm, det har ikke verdens pæneste design og det er svært at navigere rundt i.

Men – hvis du alligevel kan lide designet, og hvis du er en ivrig løber, så er Garmin Forerunner 235 et fantastisk produkt. Som vi ser tingen nu, er det et ok produkt, men ikke noget der imponerer.

De bedste priser lige nu

About Lars Bennetzen 3837 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?