Apple Watch: 5.400 kroner

En ting er helt sikkert, når Apple gør noget, så gør de det ikke halvt. Apple Watch er klart et af af de mest avancerede, og designmæssigt mest interessante, i testen. En lille finte som en trykfølsom skærm, og en ikke mindre end imponerende mænge funktioner gør Apple Watch til noget helt specielt.

Men samtidig så er det også en ret markant investering, for uret er uden sammenligning det dyreste i testen, så det er ikke fordi du får mere for ’bang for the buck’, for prisen er næsten dobbelt så stor som de fleste andre, og faktisk fem gange så dyr som f.eks. Sonys SmartWatch.

Apple Watch er pænt og elegant, og kan fås med et hav af forskellige urremme til. Vi testede den billigste udgave med en rød plastikrem, men det er også muligt at få uret en anelse tyndere og med en sort metalurrem til. Prisen var så steget til 9.300 kroner, men muligheden var der.

Uret har en firkantet skive og er generelt slukket, men er dejlig følsomt, så det tænder fint når du drejer håndledet. Et hårdt tryk på skærmen give dig mulighed for at skifte urskive, og der er rigtig mange at vælge imellem.

Her skal Apple så have ros. For flere af urskiverne har funktioner indbygget, som f.eks. at starte tidstagning, se månefaser eller lignende. Det var fedt at kunne nå de funktioner direkte fra hovedskærmen.

Der er også en stor knap på siden, som primært bruges til at gå mellem app-skærmen og urskiven, eller til at starte Siri med.

Når uret ikke er aktivt så er skærmen helt sort, men skifter som sagt let over til skærm når du drejer håndledet, og du kan altid slukke for skærmen ved at placere hånden over skiven.

Apple Watch leveres, som flere andre af disse smarte ure, med en oplader der ved hjælp af magneter kobler sig på bagsiden af uret. Som udgangspunkt er vi glade for den lette tilkobling. Men igen – vi kan ikke bruge det kabel vi i forvejen har i vores Mac/pc til vores iPhone/iPad. For opladeren har et fast kabel. Så vi skal enten bruge en ny usb-port i vores computer, eller vi skal bruge den adapter til stikkontakte der er med. Hvorfor er det lige at vi ikke kan bruge det Lightning-kabel vi allerede har? Det skuffer altså.

Empty attachment or post type not equal 'attachment'

Opsætning og betjening

Når uret er opladt så er det tid til at hive fat i din iPhone og få koblet de to enheder sammen. Både på Apple Watch og iPhone starter du pardannelse, og ved bare at finde uret i telefonens kamera, så er parringen stort set klaret. Det er en utrolig let måde at koble et ur og en smartphone sammen på.

Du bliver så på din iPhone guided igennem en række indstillinger, og efter et par minutter er Apple Watch klar til brug.

Hvor vi i nogle andre tilfælde manglede indstillinger i app’en til det smarte ur, så er det alt andet end tilfældet her. Du kan simpelthen pille på stort set alt. Vores anbefaling er, at du tager indstillingerne fra toppen af og arbejder dig ned. Det er også en fin måde at få en ide om, hvad pokker Apple Watch egentlig kan – hvilket ikke er småting.

Igen her blev glade da vi kunne ændre størrelsen på skriften på skærmen, for gamle langsynede personer som undertegnede har altså svært ved at læse de meget små typer. Men det behøver ikke være et problem, og selv med større typer, ser alt pænt ud på Apple Watch.

Når du skal betjene Apple Watch, så swiper du enten op eller ned. Sidstnævnte bringer eventuelle meddelelser frem, mens førstnævnte bringer dig ned til urets funktioner, så som en hurtig måde at gå i flytilstand eller pinge din iPhone på.

Det er også her du kommer direkte ind i aktivitetsoversigten, styring af musikken på din iPhone, pulsmåler, batterioversigt, vejvisning og et par funktioner mere. Vores ankepunkt her er, at der faktisk næste er for mange funktioner lagt herned. Men de er lette at nå, det kan bare kræve en god del med swipes før du når dem.

En anden betjening er et klik på den store knap på siden af uret, hvilket bringer app-oversigten frem. Den kræver så godt nok tilvænning. For alle apps er placeret som runde ikoner, og nærmest lagt som en bikube. Du starter så en app op ved at klikke på den, hvilket er let nok.

Endelig kan du trykke hårdt på skærmen, og du får så mulighed for at skifte urskive.

Generelt er betjeningen let og intuitiv, men vi skal godt nok lige vænne os til app-oversigten.

Sjovt nok så bliver skærmen ikke specielt fedtet, selvom vi swiper meget på den. Den må have en speciel belægning der forhindrer det. Det sætter vi pris på.

Hverdagens fordele

Som standard overvåger Apple Watch din aktivitet i løbet af dagen. Den overvåger hvor meget du motionerer, hvor meget du bevæger dig og hvor meget du står op når du arbejder.

Det er faktisk ret fedt, for netop det med at stå nok op er vi mange der bare ikke er gode nok til at huske at få gjort.

Samtidig har du mulighed for at overvåge din træning. Der ligger nemlig en træningsapp på Apple Watch, og herfra kan du få uret til at overvåge ting som udendørs løb, cykling, løb, brug af CrossTrainer, Roning, Steptræner og andet.

Du vælger så om du vil nå et mål i form af kalorieforbrug eller måske en given distance, eller om du bare vil knokle afsted. Dine statistikker bliver så automatisk synkroniseret med din iPhone, og i app’en Aktivitet, kan du så læse statistik for dine træninger.

Vi mangler måske et par forskellige træningstyper, så som styrketræning, men det er en helt anden historie.

Den indbyggede pulsmåler måler løbende din puls, men du kan altid starte en manual pulsmåling, hvis du synes det er for længe siden, den sidst har tjekket. Vi oplevede dog sjældent at der gik mere end et par minutter mellem et pulstjek.

Der er også indbygget en søvnanalysefunktion, men den er lidt mere tricky at bruge. Godt nok kan du få dit Apple Watch til at lave en analyse, men samtidig så bliver du foreslået en række andre apps til at måle din søvn med. Du kan dog rigeligt nøjes med den indbyggede.

Så når vi snakker om overvågning af aktivitet, så har Apple Watch en lang række funktioner som gør uret til en meget omfattende aktivitetsmåler.

Samtidig så er det værd at bemærke, at når en app til din iPhone har en Watch-version, så kommer den automatisk over på dit ur, og det betyder at du kan styre/bruge rigtig mange af de funktioner du finder på din iPhone. Apple har virkelig tænkt dybt med deres smarte ur.

Utrolig flot skærm

Det er meget svært ikke at blive begejstret over skærmen på Apple Watch. Der er en række flotte, sjove og spændende urskiver med, og alt tekst og grafik står meget flot på skærmen – specielt rart er det, at du kan gøre alt på skærmen lidt større i indstillingerne, så selv os med lidt ændre øjne, uden problemer kan læse, hvad der står på skærmen.

I modsætning til andre af de testede smarte ure, så lyser Apple Watch ikke ret meget op når det tænder. Hvilket vil sige, at selvom det skulle tænder under en samtale, så tiltrækker det ikke samme distraherende opmærksomhed

Om natten var vi specielt glade for den diskrete skærm, og på intet tidspunkt så blev vi forstyrret af den når vi sov.

Problematisk batterilevetid

Men intet er gratis her i livet – heller ikke de mange funktioner vi finder i Apple Watch. En ting er at vi skal betale vildt meget for uret, vi får også et ur der æder strøm helt vildt hurtigt.

Ved normal brug, så var vi heldige, hvis vi kunne lokke et døgns brug ud af uret. Vi oplevede faktisk, at det optimale for os var, at oplade uret når vi kom hjem fra arbejde, så der var strøm på uret natten over. Derefter skulle uret en tur i opladeren igen mens morgenrutinen hjemme blev overstået, og på den måde kunne vi holde uret gående. Det er et meget strømkrævende ur.

Problemet heri er, at du mister en del tid hver dag, hvor uret ikke logger din aktivitet. Alternativt må du vælge ikke at få logget din søvn, hvor uret så kan ligge i opladeren. Men det var faktisk noget der irriterede os ret meget.

For vi ville jo netop gerne kunne overvåge alle vores daglige aktiviteter, træning og nattesøvn. Men fordi uret mindst skal i oplader en gang i døgnet, så kunne vi ikke undgå at miste en del data.

Hvis vi valgte ikke at bruge uret til træning, og heller ikke starte apps på uret, så kunne vi godt strække det til omkring halvandet døgn, men så mistede vi en del af funktionaliteten, og det var ærgerligt.

Produktinformation

  • Navn: Apple Watch
  • Producent Apple
  • Skærm: Retinaskærm med Force Touch
  • Hukommelse: Ikke angivet
  • Vandafvisende
  • Trådløse forbindelser: Bluetooth 4,0 samt WiFi (802.11 b/g/n)
  • Sensorer: Pulsmåler, accelerometer, gyroskop, lysmåler
  • Batteri: Lover op til 18 timers batterilevetid
  • Pris: Set til kr. 5.400 kroner
  • Mere information hos Apple

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%Tech-Test-wide-RGB-bronze_small

Den umiddelbare reaktion hos os, var at give Apple Watch en høj karakter, men det store strømforbrug og den høje pris trækker en del ned. Uret har utrolig mange funktioner og er både avanceret og let at bruge, men det har en pris, og den pris er vi ikke villige til at betale.

Alligevel skal Apple Watch have 85%, for uret er stadig på mange måder et pejlemærke for, hvad et SmartWatch skal kunne. Nu skal vi bare have pris og strømforbrug ned.

Kommentar til artiklen?