God og avanceret Sonos konkurrent imponerer

Tyske Raumfeld er ikke specielt kendte endnu, men deres Sonos-konkurrerende produkter er af meget høj kvalitet. Tech-Test har kigget nærmere på deres One S og Expand, der formår at imponere

Raumfeld Start

Den tyske producent af lydudstyr, Raumfeld, har ikke så mange år på bagen, men de har allerede en imponerende portefølje af produkter. Vi har gennem et stykke tid testet deres Sonos-konkurrerende produkter, Expand og One S.

Expand er en lille central enhed du slutter til hjemmets router, og som betyder at du kan streame musik f.eks. fra din NAS eller en harddisk sluttet direkte til din router.

One S er en lille højttalerenhed som så trådløst sluttes til Expand – eller direkte til din smartphone eller tablet. One S er så også den mindste enhed som Raumfeld har, og selv kalder de den for en ’pint sized WiFi speaker’.

Opsætning lidt omstændig

I virkeligheden burde der ikke være det store besvær med at sætte sådan et system op. Vi havde forventet et ”plug and play” system, hvor vi stort set blot skulle tilsluttet Expand til vores router, og ikke så meget mere.

Men sådan gik det ikke helt. Setup-guiden forklarede pænt at efter tilslutning så skulle vi installer Raumfeld-app’en, og derfra tilføje Expand. Men her var problemet, for vi installerede app’en til Android, og der fik vi ingen mulighed for at tilføje enheder.

Raumfeld Expand

Efter et stykke tid kastede vi håndklædet i ringen, hev fat i vores iPhone og installerede app’en her. Det hjalp, vi fik nu menuen der gav os mulighed for at tilføje enheder til systemet.

Det var samme med One S-enhederne, vi måtte over på vores iPhone for at tilføje dem til systemet. Men da vi først havde knækket den lille hurdle, var det nemt nok at få tilføjet enhederne.

Med Expand og One S sat op og koblet til vores router, var vi klar til at tilføje musikkilder. Umiddelbart var der mulighed for at afspille fra TuneIn, og derigennem få diverse forskellige radiokilder til at afspille på systemet.

Spotify var også en del af pakken, men Spotify fungerer så du skal have en Premium-konto for at kunne bruge den på streaming-enheder som Raumfeld. Der følger en gratis måned med en Raumfeld-enhed, så du har mulighed for at prøve det, men på sigt kommer det til at koste dig penge.

Har du et musikanlæg du gerne vil afspille fra, så kan du også tilslutte Expand direkte til det via en line-in indgang, og hvis du har abonnement på Tidal, Wimp, Napster, SoundCloud eller Last.fm SCrobbler, så kan de også tilføjes til systemet direkte fra app’en.

Men hvad vi ønskede var at afspille musik fra vores NAS, hvilket vi ifølge manualen burde være i stand til. Det var så en øvelse der krævede en del roden rundt i app’en, inden det lykkedes for os at få den til at navigere ned til vores NAS, finde den rigtige mappe og indeksere alt vores musik.

For en tysk ingeniør var det muligvis mægtig logisk, men for os var det unødig besværligt. Vi brugte en del tid på at finde vores NAS og på at finde ud af, hvordan vi kunne logge på den, inden vi så skulle navigere ned til mappen med musik.

Det virkede, men det var bare ikke let at komme så langt.

Raumfeld One S

Små højttalere, rigtig fin lyd

Derefter kunne vi så gå i gang med at spille musik, og ganske som vi havde håbet, så fungerede systemet rigtig godt. Det var let at betjene app’en, både på iOS’enheder og Android (når vi ’bare’ skulle spille musik), og musikkvaliteten var faktisk overraskende god.

Bevares de to små One S-enheder, er kun på 50 watt, men kunne både spille højt og godt. Ved nærmere tjek af højttalerne kunne vi konstatere, at de har en coax-driver og passive bas-enheder i siden af kabinettet. Der er også indbygget en D-klasse forstærker, og alt i alt giver det en glimrende lyd i ganske små højttalere.

Naturligvis er det ikke HiFi-lyd i topklasse, men størrelsen og prisen taget i betragtning er det faktisk en fortrinlig lyd, og klart noget der er værd at lytte til.

Opsamling

Hvis du ikke ønsker at gøre brug af en Expand-enhed, så kan de små One S-enheder også sluttes direkte til din smartphone. Det betyder så, at du kun kan afspille den musik du har adgang til på din smartphone, samt musik fra Spotify og tilsvarende.

Der var dog en ting vi virkelig manglede, og det var en app til vores computer. Det var lidt irriterende at vi altid skulle have fat i vores smartphone eller tablet for at kunne afspille musik, eller ændre på lydstyrken.

Endelig så bringer det os til den fysiske betjening af enhederne. For på toppen af One S kan du skrue op og ned for lyden, og der er fire knapper som du, via app’en, kan indstille til afspille musik fra forskellige musikkilder.

På den måde kan du undgå at bruge app’en, men blot gå over til højttaleren, klikke på knappen ”1” hvorefter f.eks. Spotify begynder at afspille.

Produktinformation

 • Produktnavn: 2Raumfeld Start
 • Producent: Raumfeld
 • Frekvensområde: 60-20.000 Hz
 • Tweeter: 1 stk
 • Bass/mellemtone driver: 1 stk.
 • Woofer: 2 stk
 • Forbindelser: Usb 2.0, Lan, W-lan
 • Forstærker: Klasse D
 • Dimensioner: 11 x 18 x 13 cm (One S)
 • Vægt: 1,4 kg (One S)
 • Set til: 3.800 kroner
 • Mere information hos Raumfeld

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%Tech-Test-wide-RGB-bronze_small

Raumfeld One S giver en dejlig fyldig lyd af forbløffende god kvalitet. App’en gør det let at betjene systemet, og hvis vi kun havde kigget på One S, så ville den have fået en højere karakter.

Men når vi kigger på det som et samlet system med to højttalere og hvor Expand er en integreret del, så falder scoren. Dels fordi der er problemer med at tilføje enheder ved hjælp af app’en til Android, dels fordi det er ret kompliceret at tilføje en mappe på en NAS, som musikkilde.

Det samlede indryk er godt, men der er klart nogle begynder fodfejl, som trækker scoren ned. Omvendt så hiver musikkvaliteten op i den samlede test. Vi er glade for Raumfeld-systemet, og ser det klart som en seriøs konkurrent til Sonos – men få nu lige en app til pc/Mac også, ikke?

About Lars Bennetzen 3822 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?