Gratis kontorprogram klar i ny spændende udgave

Hvis du gerne vil have et omfattende office-program, men ikke ønsker at betale til, eller blive bundet til Microsoft, så er der godt nyt til dig. Det gratisk LibreOffice 7.0 er lige frigivet, og det findes til stort set alle platforme

Der er ingen tvivl om, at Office 365 fra Microsoft er det mest udbredte kontorprogram på markedet. Men det er ikke alle der ønsker 1) at betale et årligt abonnement eller 2) at bliver bundet til en Microsoft-løsning.

Alternativerne er ikke så mange derude, et af dem er naturligvis Googles onlineløsninger, men det giver helt andre udfordringer – ikke mindst at du skal være online, og dernæst at du så ‘bare’ binder dig til endnu en gigant, nemlig Google.

Men der er endnu en mulighed – LibreOffice, der lige er kommet i en version 7.0. Programmet er gratis og det kører lokalt på din maskine. Med denne kontorpakke får du tekstbehandling (Writer), regneark (Calc), præsentationsprogram (Impress), tegneprogram (Draw), matematikprogram (Math) og et databaseprogram (Base).

Selv ændre udgaver af LibreOffice indeholder alle de funktioner du skal bruge – ikke mindst hvis du ikke er ‘tung’ bruger af kontorprogrammer.

Den nye version har dog fået et par spændende opdateringer som gør det endnu mere oplagt at skifte over til LibreOffice, hvis du er træt af giganterne.

Blandt andet understøtter LibreOffice 7.0 OpenDocument Format (ODF) 1.3 og DOCX, XLSX samt PPTX-filer understøttes også. Men vær lige opmærksom på, at det stadig kan give udfordringer at importere filer på tværs af programmer. Men langt de meste skulle dog virke her.

Det betyder blandt andet at LibreOffice 7.0 nu kan åbne og gemme i ovennævnte formater i versioner 2013, 2016 og 2019, og ikke kun i 2007.

Herudover har selve brugergrænsefladen fået en overhaling, så den er mere ‘nutidig’, den kontekstsensitive hjælp er blevet uddybet i Writer, og her der er der også kommet understøttelse for semi-transparant tekst.

I Calc er der kunne funktion til non-volatil tilfældighedsgenerator, og Impress og Draw kan nu gemme pdf-filer der er over 500 cm.

Igen – programmet er gratis, og det installeres lokalt på din computer, hvilket jeg sætter stor pris på, så er jeg ikke afhængig af at være online. Og det findes naturligvis på dansk, og så ordbog og stavekontrol.

Du kan downloade LibreOffice 7.0 her.

Og du kan se en video med de nye funktioner her:

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3024 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart