Gratis WiFi på sommerferien er farlige

Du skal være forsigtig med de åbne og gratis WiFi når du er på ferie. Det er nemt for de cyberkriminelle at lede dig på afveje, og stjæle alle dine informationer uden du aner det. Sammen med AnyTech365 bringer vi her en guide til, hvordan du sikrer dig bedst når du tager på sommerferie, og ikke vil undvære din NetFlix, HBO eller Facebook

Når du drager på sommerferie, har du garanteret både mobil og tablet med dig, og måske har du også din laptop med. Og du vil garanteret både tjekke dine sociale medier, måske uploade de obligatoriske billeder af fødder ved poolen og maden på den lokale taverna. Men det kræver netforbindelse, og det er her du skal være forsigtig.

For selvom du er gået i ferie-mode, så er de cyberkriminelle helt sikkert ikke. Det er nemlig deres højsæsson, og det kan gå hen og blive en dyr fornøjelse for dig, hvis du ikke er opmærksom på svindlere der forsøger at stjæle dine personlige oplysninger.

AnyTech365, der har hovedkontor på Costa del Sol i Spanien, bliver ofte kontaktet af danskere, der har fået stjålet personlige oplysninger. Problemet er stigende, bl.a. fordi mange turister har tankerne langt fra it-sikkerhed, og samtidig er mange godtroende, når det kommer til at logge på fremmede netværk.

– Vi oplever samme problematik hvert år. Folk hopper i med begge ben, når det kommer til åbne netværk, der ikke kræver et password. Det bedste er at benytte sig af sit eget 3 eller 4G netværk eller gøre brug af en VPN-tjeneste, der krypterer internettrafikken og gør det næsten umuligt for svindlerne at komme i kontakt med dine personlige data, lyder det fra Janus R. Nielsen, it-sikkerhedsekspert hos it-firmaet AnyTech365.

It-svindlerne sidder på lur

Det er dog ikke atypisk at mængden af data slipper op på mange rejsendes 3 eller 4G netværk på en sommerferie, hvor der bliver set Netflix og surfet på nettet i aftentimerne. Og dette er netop en af grundene til, at mange stadig søger de gratis og åbne wifi-netværk, hvor end de befinder sig.

Det er her de it-kriminelle kommer ind i billedet. De er eksperter i at sætte falske wifi-netværk op i områder med mange mennesker. Det eneste svindleren skal gøre er at være i nærheden. Det kan være i en bil, i en lejlighed eller på en restaurant. Her sidder han og venter på at feriegæster logger på det åbne netværk, så han får mulighed for at dirigere al netværkstrafik gennem sin egen computer og dermed stjæle passwords, private billeder og andre ting, man har liggende på den pågældende smartphone, tablet eller computer, man er logget på netværket med.

– Vær ekstra opmærksom på falske wifi-netværk ved hotellets pool-område. Her er det nemt for en svindler at sætte et netværk op, der har stort set samme navn som hotellets netværk. Det kan være et enkelt bogstav eller tal, der er blevet tilføjet eller byttet ud. Det kan også være hotellets navn efterfulgt af ”pool-area”, siger Janus R. Nielsen og tilføjer:

– Husk på at selvom du logger på et trådløst netværk, der kræver et password, er det stadig muligt for en hacker at stjæle dine data. Det gør det bare lidt sværere for ham. Så alt hvad der har med netbank og NemID at gøre, er bedst at tjekke inden eller efter rejsen.

10 gode råd til en sikker wifi-adfærd på ferien

AnyTech365 giver disse gode råd til, hvordan du kan sikre dig bedst på ferien.

  • Undgå trådløse netværk, der ikke kræver en adgangskode.
  • Spørg altid personalet en ekstra gang om netværkets navn og kode, hvis du er i tvivl, om netværket tilhører hotellet eller restauranten, du opholder dig på.
  • Indstil din telefon eller tablet, så den ikke automatisk søger efter trådløse netværk.
  • Sørg for at internetdeling er slået fra.
  • Log aldrig på netbank eller andre sider, hvor du skal indtaste følsomme oplysninger eller bruge dit NemID, hvis du er på et ukendt net.
  • Undgå at shoppe online og i det hele taget at bruge dit kreditkort på nettet fra ukendte netværk.
  • Husk altid at logge af de steder, hvor du har indtastet dit brugernavn og adgangskode.
  • Er det et must at tjekke din netbank, så anvend dit eget netværk frem for et ukendt.
  • Brug en VPN-løsning til din mobil, tablet eller computer, så din enhed bliver sværere for it-kriminelle at spore.
  • Sørg for at have opdateret dit antivirusprogram og de seneste sikkerhedsopdateringer til styresystemet.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2843 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart