Danskerne er glade for at tage billeder med deres smartphone, og i dag har langt de fleste smartphones ganske fortrinlige indbyggede kameraer. Der findes også masser af apps du kan bruge til at redigere dine billeder i direkte på din smartphone, og du kan dele direkte med venner og bekendte.
Men at det er let, er ikke helt det samme som at billederne altid bliver gode, specielt når det er action-billeder der kan gå galt. Derfor har Sony Mobile lavet en lille guide, så du kan tage gode billeder med din smartphone.
- Tag billeder i lav sol – Hvis du ønsker billeder, hvor motivet bades i et gyldent skær, skal du tage på billedjagt om morgenen eller sent på eftermiddagen, hvor solen hænger lavere i horisonten. Det er i den første time efter solopgang og den sidste time inden solnedgang, du kan fange de mest spændende skygger, mønstre og detaljer i sneen og landskabet.
- Fotografér i modlys – Refleksioner fra solen skaber ekstra effekt og bevægelse i dine billeder på pisten, når du tager dem i modlys – men undgå at kigge direkte på solen og sørg for, at den ikke rammer direkte ind i ansigtet. Det er svært at se naturlig og afslappet ud, hvis man skal anstrenge sig for at kigge ind i kameraet med en skarp sol i baggrunden. Står solen højt på himlen, handler det om at finde en skyggeside. Her skal den, der skal fotograferes, stille sig på det lyseste punkt for at undgå, at billederne bliver alt for mørke.
- Husk blitz – Kombination af sne og solskin skaber ekstra meget kontrast i landskabet, og billeder har en tendens til at blive mørke med mange skygger. For at lysne skyggerne kan du bruge blitzen, når du f.eks. skal fotografere skigruppen på pisten.
- Leg med lysindfaldet – Lysets indfald på en person kan have en dramatisk effekt på det endelige resultat. Prøv at lave en billedkomposition, hvor den ene halvdel af motivets ansigt er i lys, og den anden halvdel er i skygge. Ønsker du ekstra dybde i billederne, kan du aktivere HDR manuelt på din smartphone. HDR betyder, at din telefon tager flere billeder på samme tid – overbelyste, normalt belyste og underbelyste – som samles i ét billede med det bedste fra hver.
- Undgå at zoome ind – Når du tager et billede fra afstand, kan det være fristende at zoome ind for at få et nærbillede af motivet. Men det er faktisk bedre at lade være, fordi billeder taget med zoom oftest bliver meget slørede. Prøv i stedet at komme tættere på dit motiv eller at tage billedet fra afstand og beskære det efterfølgende – det giver samme effekt som den digitale zoom, men resultatet bliver væsentligt bedre.
- Find symmetri i dit motiv – Symmetriske billeder kan være utrolig behagelige for øjet – det er også en af de mest enkle og overbevisende måder at komponere billeder på. Inden for fotografering betyder symmetri normalt, at et billede kan deles i to lige store dele, som spejler sig i hinanden. Når du bruger symmetri i billederne, giver de en fornemmelse af ro og stilstand. I de fleste kameratelefoner kan man aktivere gittervisning, som gør det nemmere at tage symmetriske billeder.
- Leg med naturlige linjer i dine billedkompositioner – I nogle billeder er der naturlige linjer, der trækker øjet mod en bestemt del af motivet. Disse linjer kan være lige eller runde, f.eks. trapper, facader, veje, stier gennem skoven eller sporet af ski i sneen. Linjer er fantastiske til at skabe en fornemmelse af dybde og tilføjer kunstneriske effekter i billederne.
- Vær opmærksom på vinklerne – Fotografér eksempelvis på tværs af motivet i stedet for på langs, så højdeforskelle bedre kan fornemmes. Det giver et langt mere dynamisk og dramatisk udtryk, når bakkens hældning træder tydeligere frem på billedet.
- Brug tid på efterbehandling – Både i din smartphone og via det store udbud af foto-apps finder du masser af muligheder for at efterbehandle dine billeder. Ved at ændre billedernes beskæring, optimere farver og kontraster eller benytte filtre kan du skabe et mere kunstnerisk og personligt udtryk.
- Udvælg og lær kamerafunktioner hjemmefra – Med mobilkameraet kan du lave alt fra flotte panoramaoptagelser og videoer i slowmotion til dybe portrætter og spændende timelapse-optagelser. Men det er et ærgerligt sted at begynde at øve sig midt på pisten. Sørg for at hente relevante apps og afprøv dem, allerede inden du tager afsted – så står du ikke og fumler med kameraet i det sekund, det perfekte motiv melder sig.
Lær mere om fotografering og hent inspiration til endnu flottere mobilbilleder her.