IFA 2018: Er gadgetmesser en uddøende art?

På årests, stadig store, gadgetmesse i Berlin, kunne jeg ikke lade være med at få tanken om, at den ikke var så godt besøgt som før – så mit spørgsmål er: Er gadgetmesser en uddøende art?

IFA 2018 - foto: Lars Bennetzen

Jeg har været it-journalist næsten hele min erhvervsmæssige karriere. Jeg startede i 1992, og har set det meste. Jeg var med før vi havde Windows, jeg var med til at programmere Z80-processoren, jeg var med da OS2 dukkede op og døde igen, og jeg var med da verdens første Pentium processor kom til Danmark (clockfrekvensen var på 66MHz – ja megahertz – og den blev så varm at vi kærligt sagde ”cooking with Pentium” når vi brugte en computer med denne monsterprocessor).

Jeg var også med på it-messer rundt om i verden, og den første af disse var i mange år min store kærlighed, nemlig CeBIT i Hannover. 38 haller med harddiske, grafikkort, processorer, ram-kredse, mus, tastaturer, kabinetter og listen er lang. Gadgets eksisterede ikke for alvor – den gang handlede det som alt det vi kunne smide ned i en computer.

I USA kom der også en it-messe, nemlig Comdex, og i mange år valfartede jeg over til den, bare lige for at se, hvad der skete på it-fronten.

Danmark havde også et par it-messer, både til forbrugere og til professionelle, og de første år kørte de ganske fortrinligt.

Men pludselig skiftede vindene. CeBIT blev stort set til en erhvervsmesse. Alle hjemmeprodukter forsvandt fra messen, og som forbrugermesse er den stort set død i dag. Comdex i USA måtte helt give op, og kastede håndklædet i ringen, rullede om på maven og lagde sig til at dø.

I Danmark var billedet det samme – vores it-messer døde på stribe, og selvom der var et par stykker der stædigt holdt fast et par år for længe, så var tendensen tydelig, gadgetmesserne skulle dø.

Eller sådan troede vi da. For IFA-messen i Berlin havde åbenbart fundet guldægget. De samlede op hvor CeBIT slap, og gik fra at være en ren audio-messe til at blive det den er i dag – en kæmpe stor gadgetmesse, med alt lige fra køkkenudstyr til smartphones og tilbehør til samme. Findes der en gadget inden for et område, så vil du kunne finde den på IFA.

CES i USA kom også til, og dette forbrugershow voksede også i en lang årrække, og her fokuseres der benhårdt på forbrugeelektronik.

Men, men, men… I år ser det ud til at billedet er ved at skifte. I de dage jeg vandrede IFAs haller tyndt var der et par ting der overraskede mig meget. Dels var der ikke de store overraskelser eller nyheder – det meste af det jeg så, kendte jeg i forvejen, eller også så var det bare små opdateringer til eksisterende produkter/kopier af andres produkter. Dels var der langt fra så mange mennesker der besøgte IFA som jeg husker fra tidligere år.

Fredag åbnede dørene op for offentligheden, og det plejer at være der vi som journalister kæmper om udstillernes gunst med de mange besøgende. Det plejer at være der, hvor vi ikke kan komme frem, og de plejer at være der, hvor vi indser at NU er det tid til at komme hjem igen.

Men i år har der været meget god plads på gangene i IFA-hallerne. De udstillende havde masser af tid til at snakke, og jeg oplevede reelt ikke at der var flere besøgende, end der var på de første pressedage.

Tænkte tænke

Og det fik de små grå til at rotere lidt. For hvad skyldes det skifte? Er det fordi folk er blevet trætte af messer? Er de så godt orienterede om nyheder, at de ikke, med rette, forventer at finde noget nyt på IFA? Eller er de bare blevet trætte af at bruge en hel dag på at rende rundt og samle poser, kuglepenne og plastikdimser op fra udstillerne?

Jeg har ikke noget svar her, men hvis den udvikling fortsætter, så tvivler jeg alvorligt på at IFA vil overleve de næste 10 år som en gadgetmesse. Faktisk så tror jeg at vi kommer til at se, at den vil skifte over og blive en ”smart home” messe, hvor fokus vil være på køkkenudstyr, dørlåse, sensorer til huset, hjemmerobotter og andre hus-orienterede gadgets.

Så er IFA en uddøende art? Er det ved at være slut for gadgetmesserne? Hvis årets IFA er en indikation for noget som helst, så er svaret et rungende JA. Men hvad mener du? Vil IFA overleve? Skal vi stadig have gadgetmesser? Eller skal folk have informationer på en helt anden måde? Jeg vil rigtig gerne høre din mening.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3465 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?