Jabra imponerer: Lille headset, storslået lyd

Ledningefri musikoplevelser i superligaen får du med Jabra Elite 65t. Der er blot et par detaljer, du bliver nødt til at ignorere.

Jabras 3. generations headset, der er 100 % trådløst, er på visse områder en gevaldig forbedring i forhold til 2. generationsheadsettet, Elite Sport. Nu bør det pointeres, at 65t og Elite Sport appellerer til to forskellige målgrupper – folk, der er på farten, og folk, der træner.

Du gør klogt i ikke at forveksle de to headsets, eftersom Elite Sport er IP67-certificeret, hvor 65t blot er IP55-certificeret, hvilket gør en alverden til forskel, hvis du eksempelvis hopper i vandet med 65t, som “kun” er vand og støvafvisende, mens Elite Sport er vandtæt ned til en meter. Jeg kan dog ikke anbefale, at du træner med 65t, fordi det ikke er svedresistent og ligeså hårdført som Elite Sport.

On-the-go headset med mange funktioner

65t er, disse forskelle til trods, Elite Sport overlegent på mange områder, og jeg kan mærke, at Jabra har lyttet til kritikkerne. 65t sidder for det første meget bedre i ørerne, og jeg skal ikke jamme ørepropperne helt ind i trommehinderne for at få blot en smule bas ud af dem, hvilket var mit største problem med Elite Sport.

65t stikker kun få millimeter udover selve øret, hvilket gør en forskel, hvis du har hue eller hætte på hovedet – ørepropperne bliver ikke hevet ud, når du fjerner hovedbeklædningen. Ørepropperne er meget behagelige at have i ørerne, fordi silikonebeklædningen ikke går for langt ind i øregangene, ligesom designet sikrer, at de sidder godt fast.

IMG_20180305_162327

 

Headsettet har indbygget sensorer, som registrer, at du tager ørepropperne ud af ørerne. Når du gør det og holder ørepropperne i hånden eller lægger dem på bordet, stopper musikken – til tider. Er afstanden mellem ørepropperne mindre end 25 cm, tror sensorerne, at du stadig har 65t i ørerne. Er afstanden større, sættes musikken på hold. Brugen af sensorer er bestemt en god og praktisk funktion – når du lige har luret, hvordan de funker.

Venstre øreprop har en multiknap til regulering af lydstyrken og bladring i musikken på din enhed. Højre multiknap er til at modtage opkald med eller tænde og slukke for musikken. Holder du højre multiknap nede i et par sekunder, åbner Google Assistant eller Siri, og du kan tale til din enhed gennem headsettets 4 indbyggede mikrofoner. Begge multiknapper er nemme at betjene, og jeg føler ikke, at de skal presses så hårdt i bund for at reagere, at øret lemlæstes.

Nej, du kan ikke føre en normal telefonsamtale!

65t har 4 mikrofoner indbygget, så du kan tale i telefon med headsettet på. I teorien er det en praktisk funktion, da du ikke skal tage ørepropperne ud, når du får et opkald, men er der larm i miljøet, du befinder dig i, kan du godt glemme at føre en normal samtale – mikrofonerne kan ikke filtrere støjen væk. Er mikrofonerne så ubrugelige? Nej, du kan føre en fornuftig samtale i rolige omgivelser, men løftet på Jabras hjemmeside om, at du kan foretage opkald on-the-go, kan du ikke regne med.

Henter du Jabra Sound+ app’en til Android eller iOS, kan du desuden bruge mikrofonerne til at lade lyde fra omgivelserne trænge igennem. 65t har så god passiv støjreduktion, at du får svært ved at høre biler eller andre lyde i bybilledet. Ønsker du at være mere opmærksom, er det stadig muligt. Du kan også nørkle med indstillingerne, hvilket især er en fordel på iPhone, hvor lydindstillingerne er mere eller mindre låste. Sound+ giver dig mulighed for at finindstille lyden helt efter dine egne præferencer.

Tæt på perfektion

Et headset til under kr. 1.500 har naturligvis sine begrænsninger, når det kommer til at levere musik af en vis kvalitet. Forventer du hi-fi kvalitet, bliver du slemt skuffet som følge af urealistiske forventninger.

Det betyder dog ikke, at 65t ikke kan give dig fed musikoplevelse på farten. Jabra er ejet af høreapparatsproducenten, GN, som er vant til at levere lyd gennem små kanaler. Jeg er ekstrem imponeret over det fyldige og nuancerede lydbillede, 65t gengiver indenfor de forskellige musikgenrer.

Screenshot (7. mar. 2018 09.04.27)-1

I min test har jeg lyttet til elektronisk musik fra BTs Electronic Opus og Deleriums Chimera, elektronisk rock fra Akira Yamaokas Silent Hill 2 og 3 soundtracks, Queens Greatest Hits II og Claudio Arraus fortolkning af Chopins Nocturnes.

Når jeg lytter til de elektroniske numre fra BT og Delerium, oplever jeg ikke kun en god bund og fylde i musikken. 65t formår at gengive subtile instrumenter og detaljer som triangel og sagte baggrundsvokaler. Alt fra tordenskrald til pulserende bas gengives med en fylde og rumklang, man næsten ikke kan tillade sig at forvente af et lille headset.

IMG_20180305_162520

Akira Yamaoka er kendt for at give den gas på ukulele såvel som elguitar. Hans turbofingre opleves med klarhed både i lave frekvenser som høje, hvor der også er plads til, at violin og tamburin træder frem.

Chopins klaversonater har en skarphed og rumklang over sig, der gør, at jeg næsten kan fornemme Claudio Arrau sidde i en koncertsal og spille. At gå rundt i snevejret med en klar skarphed i de høje toner, mens fnuggene falder, skaber en skøn vinterstemning med ro og harmoni.

Jeg oplever dog, at Freddy Mercurys vokal falder en anelse i baggrunden, fordi Queens øvrige instrumenter dominerer lydbilledet. Jeg fornemmer, at Jabras fokus på det alsidige lydbillede, får Mercury til at falde i med blandt andet trommer og elguitar, når han rammer et jævnt toneleje, der måtte befinde sig på samme frekvensområde som instrumenterne.

Vi er ude i marginalerne her. For min generelle opfattelse af 65t er, at headsettet leverer den bedste lyd, jeg har oplevet gennem så små kanaler. Og jeg får lov til at være meget alene med min musik, når jeg vandrer rundt i bybilledet med biler, sirener og anden baggrundsstøj – takket være den støjreducerende effekt, 65t leverer.

Produktinformation

  • Navn: Elite 65t
  • Producent: Jabra
  • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
  • Certificering: IP-55 (vand og støvafvisende)
  • Batterilevetid: 5 timer (10 timer ekstra med opladeetui)
  • Understøtter: Android og iOS
  • Set til: Kr. 1.499
  • Mere information hos Jabra

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Elite 65t er det bedste Bluetooth-headset, jeg har testet til dato. Jabra har spækket det med funktioner, som strækker sig udover, hvad man kan tillade sig at forvente af et trådløst headset til under kr. 1.500. Ydermere er lydoplevelsen helt fantastisk, og vi skal helt ned i marginalerne, før der er kritikpunkter – herunder mikrofonerne til opkald.

65t er designet til dig, der er på farten. Om du lytter til klassisk, rock, elektronisk eller anden form for musik, vil du få en musikoplevelse, der er afbalanceret og nuanceret, mens headsettet lukker omverdenen ude. 65t er en klokkeklar vinder fra Jabra!

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?