Kæmpestor UHD-kvalitetsskærm fra Samsung

Med sine 31,5” er Samsung UD970 den største skærm Tech-Test endnu har haft på testbænken. Men den viser sine kvaliteter og har du brug for en stor professionel skærm, så er den et rigtig godt bud

Samsung UD970

Her gik vi og troede at vores flotte 27” iMac havde en stor skærm, men sammenlignet med UD970 fra Samsung er den nærmest lidt lille at kigge på.

UD970 er dog ikke en skærm for hvem som helst. Skærmen er en professionel skærm, specielt gearet mod dem, der har brug for præcis farvegengivelse, som har brug for en latterlig høj opløsning og som gerne vil se det hele i UHD. Vores test viser da også, at skærmen faktisk ikke er specielt god ved spil, men mere om det senere her i testen.

Ergonomien på plads

En skærm i den størrelse som UD970 kræver god plads på bordet, men den skal også kunne justeres på så mange leder som muligt, for ellers så vil den slet ikke kunne udnyttes.

Her skuffer Samsung ikke. UD970 kan både drejes, vippes og flyttes op og ned. Men samtidig så kan skærmen også drejes på højformat. Det er muligvis ikke noget du kommer til at bruge i hverdagen, men hvis højformat dokumenter eller videoer skal vises frem, så er det en rigtig fed feature. Det er også en funktion der vil kunne bruge, hvis den skal fungere som kiosk eller lignende.

Skærmen kommer monteret på foden, og hele konstruktionen er meget solid, noget som Samsung også skal roses for. En skærm som UD970 skal ikke risikere at falde ned fra, hvor den er monteret.

Et nærmere kig på skærmen

Da vi havde fået monteret skærmen på vores computer gik vi i gang med at kigge nærmere på skærmen. Den har forskellige tilslutningsmuligheder til computere, og vi valgte at bruge HDMI for at sikre det bedste og hurtigste signal.

Den er også udstyret med usb-porte, og naturligvis en mulighed for at forbinde skærmen med computeren via usb, så skærmen effektivt set bliver til en usb-hub.

Herudover findes der DP og mini DP-porte på skærmen, og alt i alt giver disse mange tilslutninger en både sjov og syret oplevelse. For slut dem alle til, og så kan du faktisk vise op til fire full HD-billeder på samme tid på skærmen.

Den funktion imponerede os – den var let at sætte op, og den var let at bruge. En skærm i denne størrelse er også oplagt at bruge på denne måde, for skærmen er så stor, at hvis den maksimale opløsning bruges, så kan der let være fire store billeder samtidig på skærmen.

Samsung UD970

Automatisk kalibrering

Skærmen er udstyret med en masse muligheder for at justere på farverne, men det er ikke noget der i realiteten skal bruges. For udover at US9970 er kalibreret fra fabrikkens side til en uhyggelig høj præcision, så er den også udstyret med en autokalibreringsfunktion, så den løbende sørger for at skærmen viser de bedst tænkelige farver.

Men naturligvis kan du godt selv stille på skærmens indstillinger, men med mindre du meget præcist ved hvad du gør så hold dig væk og nyd skærmens flotte farver lige ud fra boksen.

Med skærmen følger et stykke software, Natural Color Expert, der hjælper dig til at finjustere farverne og profilerne, hvis du trods alt ikke kan holde fingrene væk fra indstillingerne.

Så tester vi

Skærmen blev nu kørt igennem vores forskellige skærmtest, og her kiggede vi især efter om der var forurening i farverne. Ikke mindst i den røde farve, ses der meget ofte en forurening af sort.

Men vores testprogrammer var alle enige om, at farverne stod krystalklart og vi havde intet at udsætte på skærmens håndtering af farver.

Det samme mønster gjaldt da vi kiggede på moire, skarphed i billederne, og konstraster. Skærmen imponerede, men faktisk så overraskede det os ikke. En skærm til over 11.000 kroner skal bare være god.

Men som vi lovede i starten af denne tekst, så måtte vi lige kigge på, hvordan skærmen ville håndtere spil, og det var ikke specielt imponerende. Skærmen havde udpræget ’drag’, og ved hurtige bevægelser kom der hurtigt ghosting og skygger.

Men igen – skærmen er ikke bygget med spil for øje, og vi bruger ikke den del af testen til andet end blot at konstatere, at bare det at skærmen er dyr, gør den ikke god til alt.

Opsamling

Det er en stor skærm, men hvis du arbejder meget med grafiske programmer, så er skærmen nærmest et must.

Det er da også inden for dette område, at vi finder vores egne favoritfunktioner på skærmen. Dels den med at skærmen kan vise fire full HD-billeder på samme tid, men lige så vigtig er funktionen Dual Color Mode.

Den funktion gør det, at du kan vise to forskellige farveindstillinger samtidig på to forskellige billeder på skærmen. Med lidt fingerfærdighed kan du faktisk opdel billedet i hele fire forskellige FHD-vinduer, og fordi det er en UHD-skærm, så er opløsningen høj nok til at håndtere det, og billedkvaliteten bevares uden problemer.

Produktinformation

 • Produktnavn: Samsung UD970
 • Producent: Samsung
 • Skærmstørrelse: 31,5”
 • BLUI-type: LED
 • Største luminansforhold: 84%
 • Opløsnin: UHD (3840 x 2160 i 4K)
 • Farvegengivelse: 1 milliard farver (True 10bit)
 • Lysstyrke: 350 cd/m2
 • Kontrastforhold: 1000:1
 • Panel: PLS
 • Lysstyrke: 280 cd/m2
 • Betragtningsvinkel: 1780/ 1780
 • Pris: Set til kr. 11.900
 • Læs mere hos Samsung

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%Tech-Test-wide-RGB-bronze_small

Der er ingen tvivl om at vi her har fat i en topprofessionel skærm, og at den er rettet direkte mod det professionelle marked. Skærmen er god og lever op til forventningerne og formår faktisk at overraske. Men prisen er meget høj, og det trækker en del ned, for du kan faktisk komme meget langt for skærme, der koster under halvdelen..

About Lars Bennetzen 4202 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?