Klar tale fra Plantronics

Har du svært ved at koncentrere dig på kontoret, fordi dine kollegaer larmer? Plantronics har et headset til dig, som både vil høre musik på jobbet, vil modtage opkald og holde verden ude. Der er dog enkelte kurrer på tråden.

Plantronics afslørede fornylig en dugfrisk undersøgelse af kontorstøjens påvirkning af danske medarbejdere. 86 % af de 355 adspurgte følte, at baggrundsstøjen er rimelig distraherende, 49 % af respondenterne klagede over støjende kollegaer, og 30 % mente, at deres produktivitetsevne faldt som følge af støj på kontoret. Ikke just revolutionerende nyt, men brugbar information for Plantronics, der lancerede deres seneste noise-cancelling headset – til kontorbrug.

Voyager Focus UC er det seneste headset i Voyager-serien, der er målrettet erhvervslivet og kontormedarbejdere. Formålet med Focus er at holde så meget af omverdenen ude, så du kan koncentrere dig om dit arbejde. På mange områder har Plantronics udviklet et godt kontorheadset/hovedtelefoner, men det fejler på enkelte nøgleområder.

Voyager-Focus-UC-Front-boom-down_screen_rgb_19MAY15_w_450

Mere end bare et headset

Focus er kompatibelt med dine smartenheder såvel som computer. Du forbinder headsettet via Bluetooth eller USB-dongle. Med i købet får du også en USB-opladerenhed, så du kan oplade dyret, mens din computer er tændt. Hvorfor Plantronics ikke har inkorporeret signalmodtageren i USB-opladeren i stedet for at udstyre dig med en ekstra dongle, kan vi ikke svare på.

Focus ser måske meget stort ud i forhold til konventionelle, trådløse mono-headsets, som blot består af en mikrofonstang og en ørebøjle. Forklaringen ligger i alsidigheden. Foruden at være designet til kommunikation er Focus også et par stereohovedtelefoner, der kan bruges musik, film og spil.

voyager-focus-in-stand

Hvorvidt du finder Focus behagelige afhænger af dine præferencer for on-ear hovedtelefoner. Er du mest til around-ear hovedtelefoner, vil du opdage, at disse ørekopper presser på dine ører – og det kan være ubehageligt, hvis du ikke er vant til det.

Selvom ørekopperne er lavet af memory foam, som tilpasser sig vores ører, og er beklædt i blødt læderagtigt materiale, oplever vi, at headsettet generer os efter 20-25 minutters uafbrudt anvendelse. Hovedbøjlen er beklædt med skumgummi og læderagtigt overtræk, og headsettet sidder bekvemt og solidt på dit hoved.

Ekstra funktioner med i posen

Plantronics er kendte for at lave produkter, hvor du får meget mere end bare lyd – Focus er ingen undtagelse. Du har standardfunktioner som fjernbetjening på ørekopperne, hvor du kan regulere lydstyrken, modtage og afslutte opkald samt en bladreknap til musikken. Fjernbetjeningen er nem at komme i kontakt med, ligesom det er nemt at styre musik og opkald uden at skulle have telefonen op af lommen.

Focus differentierer sig fra mængden ved at have smarte sensorer indbygget, men de virker ikke altid efter hensigten. Plantronics fortæller, at musikken stopper, når du tager headsettet af – takket være disse sensorer. Det er rigtigt, men hvis du blot nøjes med at lade Focus hænge om halsen, fordi du hurtigt skal svare på et spørgsmål fra en kollega, sker det, at musikken ikke stopper, og du skal have headsettet helt af for at kunne… ja, fokusere på samtalen. Vi oplever også, at lyden fra vores apps kommer ud gennem ørebøfferne, når vi starter dem, selv om Focus ligger på bordet. Her skal vi slukke helt for headsettet eller skrue ned for lyden, før larmen ophører.

Plantronics fortæller også, at Focus er så smart, at det gør dig opmærksom på, at du har mutet din mikrofon, hvis du begynder at tale uden at slå mute fra. Problemet er blot, at dette ikke sker! Vi har oplevet, at Focus fortæller os, når vi slår mute til og fra, men ikke at vi har glemt at genaktivere mikrofonen, hvis vi begynder at tale.
Tilgiveligt er det næsten, at disse to nøglefeatures ikke fungerer helt efter hensigten, fordi det er ekstrafunktioner. Men samtidig er de nøglefeatures! Og derfor revner den velpolerede rude, som vi ellers ynder at kigge igennem.

voyager-focus-uc-right-side

Kraftfuld og balanceret lyd trods stemmefokus

Mulens hængeri ændrer sig til et blidt smil, når tankerne flyver hen mod lydkvaliteten. Vi skal huske på, at Focus er et headset til indendørs kontorbrug, og det placerer sig mellem to stole, da det både skal spille musik og koncentrere sig om klar stemmeføring. Vi var spændte på, om Plantronics lagde for meget vægt på tydelige stemmer i lydbilledet, hvilket kunne resultere i for meget fremhævelse af vokaler i musikken, men det er ikke tilfældet.

Lydkvaliteten er ganske glimrende og balanceret, når musikken spiller. Givet, vi er ikke oppe at tromme i den store hi-fi liga, men prisen, konceptet og kundegruppen taget i betragtning, er der ingen tvivl om, at Plantronics rammer plet; her er lidt til kontormedarbejderen, som vil nyde god musik i rigtig god lydkvalitet, mens kollegaerne tumler rundt og larmer.

Vi oplever det balancerede lydbillede, fordi bassen er kraftig nok til elektronisk musik, mens diskantens skarphed ikke drukner i bulder og brag, hvilket forekommer evident, når vi lytter til hihatten og lyse vokaler. Lydbilledet er klart og tydeligt, når det kommer til de mere fremtrædende instrumenter som trommer, guitar, basguitar og piano, men det halter lidt, når det kommer til mellemtonerne, hvor den sagte baggrundsviolin og triangel hvisker lavt i forhold til hovedtelefoner, der dedikerer sig musikken. Først når vi skruer en del op for lyden, begynder de mindre detaljer i lydbilledet at træde frem.

274c20c572ad4a62cc21c16af7e0ba94

Fornemmelsen af rumklang er til at føle på, men vi er i en høj stue frem for koncertsalen. Opdelingen af lydbilledet er mere markant, hvilket i forhold til prisen og Focus-konceptet er imponerende. Vi kan godt mærke, at Plantronics gør meget ud af lyden, men hi-fi entusiasten vil rynke på næsen og købe dedikerede hovedtelefoner.

 

Når vi fører en samtale gennem Focus, kan vi mærke, hvordan den aktive noise-cancelling holder størstedelen af baggrundsstøjen ude. Høje lyde som kraftig latter eller folk, som flytter rundt på metalgenstande på et betongulv er eksempler på, hvad der slipper igennem, men almindelig stemmeføring, tastaturlyde og summen i baggrunden, bliver du skånet for. Vi oplever faktisk, at vi bedre kan koncentrere os med Focus på ørerne.

Telefon- eller Skypesamtaler er nemmere at føre med Focus. Vi kan bevæge os frit omkring i det store, åbne kontormiljø, da rækkevidden på signalet er op til 45 meter, men vi skal kun gå tre meter og om bag en mur, før vi oplever, at forbindelsen til vores enhed hakker. Samtidig dækker headsettet begge dine ører, hvilket konventionelle mono-headsets ikke gør, ligesom den aktive noise-cancelling teknik skærmer dig for den værste baggrundsstøj. Fordi Focus i stor grad holder verden ude, oplever vi, at det er nemmere at føre en samtale. Samtidig opfanger mikrofonstangen kun stemmer og lyde inden for et lille felt, hvilket gør, at det stort set kun er vores stemme, personen i den anden ende af røret hører – og det er jo sød musik i sig selv.

voyager-focus-plantronics
Produktinformation

  • Navn: Voyager Focus UC
  • Producent: Plantronics
  • Batterilevetid: Op til 15 timer
  • Active noise-cancelling: Ja
  • Rækkevidde: Op til 45 meter
  • Forbindelse: Bluetooth 4.1/USB
  • Pris: Set til kr. 1.817
  • Mere information her

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%Tech-Test-wide-RGB-bronze_small

Plantronics Voyager Focus UC er et virkelig godt headset til indendørs brug, og det hjælper på koncentrationen, at vi kan holde størstedelen af verden ude. Focus differentierer sig på en række væsentlige områder fra konkurrenterne, da du både kan lytte til musik og modtage opkald med headsettet i høj lydkvalitet. Men Focus fejler samtidig på et par nøgleområder, hvilket vi ikke kan ignorere.

Kommentar til artiklen?