Antallet af netværksforbundne enheder i hjemmet stiger hele tiden, og det sætter store krav til netværket og dermed til routeren. ZyXEL er en af veteranerne når det kommer til netværksudstyr, og deres nyeste router, Armor Z1, ac 2350, lover ikke alene høj hastighed på hjemmenetværket, den lover også let håndtering af båndbredde, quality of service, stabile forbindelser og meget mere.
Armor Z1 er en fysisk meget stor router, og den er forsynet med fire eksterne antenner som du skal skrue på når du skal installere routeren. Alt i alt gør det, at du skal være klar til at sætte en del plads af til Armor Z1.
Den er herudover udstyret med et par usb-porte, så du kan tilslutte eksterne harddiske til den, og den har to knapper på bagsiden, en til at tænde og slukke for routeren, og en til at tænde og slukke for WiFi-signalet. Den sidste virker unødig – der er ikke mange tilfælde, hvor det er nødvendigt at have en trådløs router stående, for så at slukke for det trådløse signal. Men nuvel – den knap er der altså.
Faktisk viste den knap sig at være en direkte årsag til et problem vi havde med routeren. For pludselig forsvandt det trådløse signal for os, og vi brugte lang tid på at finde ud af, hvorfor det var væk. Vi havde ikke gjort noget ved routeren, der stod i vores serverskab, men knappen til WiFi må have været trykket ganske løst ind, for da vi tog routeren ud, for at se om der var noget fysisk i vejen med det, kunne vi konstatere, at WiFi var slået fra. Vi slog det til igen, og derefter havde vi intet problem med at WiFi forsvandt.
Enkel installation
At sætte en router op er heldigvis blevet markant lettere siden undertegnede første gang testede sådan en fætter. Armor Z1 kommer med en fin beskrivelse af de få trin du skal igennem for at sætte routeren op.
I bund og grund skal du forsyne den med et internetsignal, koble din computer til den med kabel og sætte strøm til. Herefter går du ind på routerens hjemmeside, og følger en ganske kort guide, der sætter routeren grundlæggende op.
Den korte guide er fin, hvis du ikke har specielle ting du gerne vil indstille i routeren. Der bliver sat to netværk op for dig, et på 2,4GHz-båndet, og et på 5GHz-båndet. Du får også mulighed for at slå gæstenetværket til, og med den lette tilstand sat til, så er der tre netværk der bliver sat op.
Herefter er det i virkeligheden bare at glemme alt om routeren, den står bare og passer sig selv, og lige ud af boksen er den faktisk også sat op til at yde de maksimale.
Når opsætningen er færdig, bliver du præsenteret for en oversigtsskærm, der viser dig hvilke enheder der er koblet til din computer. Fra denne skærm kan du få informationer om de enkelte enheder, så som deres Mac-nummer og operativsystem (den sidste giver dog sjældent den korrekte information, min iPad Air 2 har et ukendt OS).
Det er også her fra du direkte kan blokere enheder på dit netværk. Hvis du finder ud af, at der er koblet enheder til dit netværk, som du intet kender til, så kan du blokere dem her. Oversigts skærmen er fin, og den giver et skræmmende billede af, hvor mange enheder i hjemmet man har, som altid er på nettet.
Gode oversigter
Har du lyst til at komme lidt længere ned i routerens muligheder, så er der en knap til den avancerede opsætning, og her viser routerens sine sande muligheder og kræfter.
Der er f.eks. en ’Live Network Monitor’, der hele tiden viser dig dine enheder, hvordan de er koblet op til routeren og deres aktivitet. Et klik på en enhed, og du kan se hvilke protokoller der er aktive på den, og hvor meget båndbredde de trækker.
Der er også en fin oversigt over, hvad netværket generelt bliver brugt til, f.eks. at se Youtube, Netflix eller noget helt femte med. Denne oversigt kan deles ned på enheder og forskellige tidsperioder, f.eks. sidste dag eller sidste måned.
Du har naturligvis alle de traditionelle indstillingsmuligheder med at sætte dns-server op, indstille navn og kanal for de to netværk og naturligvis indstille hvilke 802.11-standarder der må koble op til dine netværk. Ac-standarden kan i sagens natur kun køre på 5GHz-nettet, men ellers er det de samme indstillinger der er på de to netværk.
Routeren er født med tre gæstenetværk, og du kan tænde og slukke for dem, og ændre navnet fra det medfødte til et du ønsker de skal have. Du kan også skjule SSID’et, hvis du ikke ønsker at fortælle alle i området at der er et åbnet netværk. Alternativt kan du også sætte kodeord på dine netværk, hvis det passer dig bedre.
Har du lyst til at nørde endnu mere med dine netværk, så kan du RTS/CTS Threshold og Fragmentation Threshold op, du kan slå Inra-BBS Trafic Blocking op og du kan slå Quality of Service til og fra.
Let at prioritere
Der er også en skøn funktion med, at du kan slå de to radiokanaler til og fra efter en tidsplan. På den måde kan du styre hvornår dit trådløse netværk er aktiv eller slukket. God funktion.
Hvis du har behov for at få sat regler op for brugen af netværket, så kan du gå ned at styre det ned til de enkelte enheder. Du kan bestemme hvornår de enkelte regler skal træde i kraft, om der skal blokeres for indhold baseret på protokol eller bestemte ord. Det filter er ret effektivt og let at sætte op.
Hvad der også er let at arbejde med er båndbreddehåndtering. Du kan sætte grænser op for up- og download, og du kan sætte prioriteter op for dine enheder. Enhederne står på en liste, og så kan du trække enhederne op og ned i den prioriterede rækkefølge. På den måde kan du bestemme, hvilke enheder der får første prioritet i forhold til andre enheder. Så de enheder du streamer film til, eller spiller online-spil på, skal bare så højt op som muligt.
Der er mange flere forskellige indstillinger i routeren, og vi skal ikke komme ind på dem alle her. Men skal da lige komplimentere ZyXEL for muligheden for ’Remote management’. Her kan du bestemme, hvordan du ønsker at logge ind på routeren udefra. Det kræver naturligvis at du kender din routeres ip-adresse, men du kan vælge at kunne tilgå den både via http, telnet og https – eller du kan vælge at det slet ikke skal være en mulighed.
Gode stabile forbindelser
Da vi var færdige med at lege med routerens indstillinger, gik vi i gang med at belaste den. Den fik lov til at streame film, den blev brugt til store downloads mens der blev arbejdet på andre netværksforbindelser, og den blev brugt af enheder både tæt på, og langt væk fra routeren.
Set samlet over en periode har Armor Z1 opført sig rigtig godt, hastigheden på det interne netværk har været svimlende høj – specielt når vi brugte ac-kompatible enheder. Men vi har alligevel enkelte anker. For specielt 5GHz-netværket, hvor ac-standarden ligger, har en noget dårligere rækkevidde end vi havde håbet på. Der skulle ikke mange lukkede døre, eller rum til, før forbindelsen var næsten ikke eksisterende.
Men heldigvis så yder ac-udstyr ret godt, også på svage signaler. Det samme kan dog ikke siges om n-enheder, og dem havde vi et par stykker af.
Men når vi var inden for rækkevidde, så var der smæk på netværket, og vi måtte slå os til tåls med, at når vi ville på nettet i den anden ende af huset, så skulle vi en tur forbi 2,4GHz-nettet.
Der var også få tilfælde, hvor vores enheder af uvis hvilken årsag, ikke kunne komme på nettet via 5GHz-netværket. Ved at koble ind på 2,4GHz-netværket og tilbage ind på 5GHz-netværket blev problemet løst. Hvorfor vi oplevede den del vides ikke, og den har kun optrådt et par gange. Men irriterende var det altså.
Opsamling
Størrelsen og de små problemer til trods, så har vi været meget glade for Armor Z1. Ydelsen er imponerende god, og vi formåede ikke at belaste den så meget, at det påvirkede vores øvrige enheder på nettet. Naturligvis kunne vi godt give vores eksterne forbindelse problemer med at levere kapacitet nok, men hvis vi holdt os til intern trafik, så kunne vi ikke skabe problemer for Armor Z1.
Vi var også ret begejstrede for brugergrænsefladen, ZyXEL har virkelig oppet sig med måden man navigerer rundt i routerens indre på. Det er både let og overskueligt, og tingene er pænt skilt ad, så der ikke er forvirring om, hvad det er man nu indstiller på.
Prisen er godt nok lidt højere end normalt for en router – men det er vores mening at den rigeligt er prisen værd, man får virkelig meget router for pengene.