Vi kender alle en pizza, og den er rund ikke sandt? En god italiensk pizza er helt sikkert rund, og den har samtidig en tynd og luftig bund og sprød skorpe.
Men ikke alle pizza’er ser sådan ud, blandt andet er en Detroit-pizza kendt for at være firkantet og have markant dybere bund i end de traditionelle italienske pizza’er. Ooni, der står bag de kendte hjemme-pizza-ovne, har nu lanceret værktøj så du kan lave dine egen Detroit-pizzaer hjemme i haven, nemlig Detroit Style Pizza Pan og den nye Detroit spatel.
Ooni fortæller selv at:
Formens vinklede sider på 75° sikrer den karakteristisk sprøde Detroit-style ostekant. Hældningen gør, at osten under bagningen smelter ned langs indersiden og bliver sprød og gylden. Formen er udstyret med en non-stick PizzaProtect overflade, så pizzaen let slipper siderne, når den skal ud af formen, og gør bradepanden hurtig og nem at rengøre.
Detroit Style Pizza Pan fås i to størrelser – lille og medium – og leveres med et rustfrit stållåg, der gør det nemt at bruge formen til pizzadejens hævekasse eller til at justere afbagningen af pizzafyldet.
De fortæller også at formene både kan bruges i en pizzaovn og i en traditionel ovne i køkkenet.
Omkring den nye spatel, der skulle være specielt god til Detroid-pizzaformene, skriver Ooni:
Den nye Detroit spatel har en bred overflade og skarpe kanter. Den kan ubesværet skære de sprøde kanter fri fra formens sider og gør det nemt at løfte hele pizzaen ud af formen. Det vandafvisende håndtag er robust og let og behageligt at holde om.
Priser
Ooni Detroit-Style Pizza Pan 9.8” x 6.6” (lille) får en pris på omkring 450 kroner, mens mediumstørrelsen, Ooni Detroit-Style Pizza Pan 13” x 9.8” kommer til at koste omkring 520 kroner.
Spatlen får en pris på omkring 260 kroner.
Detroit Pizza
Hvis du undrer dig over, hvad en ‘ægte’ Detroit-pizza er, fortæller Ooni:
Pizzabunden i Detroit pizza kendetegner sig ved, udover at være rektangulær, at være tyk og luftig. Pizzaens sprøde kanter opnås ved at der placeres ost langs kanterne i formen under forberedelserne. Under tilberedningen smelter og karamelliseres osten mod formens kanter og giver den sprøde ostekant. Ostekanten kaldes ofte for det italienske ord ”frico” og er et vigtigt element i Detroit pizzaens unikke udseende og smag.