Ny chip – ny Mac

I går lancerede Apple deres nye Mac-computere og samtidig introducerede de den nye chip, M1, der er specielt designet til Mac og macOS

Det var en helt ny generation af Mac-computere der i går aftes dansk tid, så dagens lys. MacBook Air og en 13″ MacBook Pro blev lanceret, og fælles for dem er, at de begge er drevet af den helt nye chip M1.

M1 er designet specielt til Mac og macOS, og der den første “System on a Chip” til Mac. Hvad det betyder er, at hvor der normalt er flere forskellige chips der fungerer som cpu, I/O-håndtering, grafikhåndtering og meget mere. Men M1 klarer altså det hele.

Det giver nogle fordele rent hastighedsmæssigt – for alt sker internt i samme chip.

Samtidig har M1 et 8-kerne cpu, og hvad Apple selv kalder for deres mest avancerede gpu. Det skulle sikre lynhurtig redering af videoer, håndtering af 4K videostream og rendering af komplekse 3D-scener.

Den er også gearet til at Machine Learning, hvilket skulle gøre at den håndterer en lang række opgaver mere intelligent.

Men tilbage til de nye Mac-computere:

Både den nye MacBook Air og MacBook Pro er 13″-laptops og langt hen ad vejen er det den samme computer. Der er lidt designforskelle – Air er langt tyndere og vejer mindre, men de er begge baseret på M1. De har samme SSD-muligheder og samme mængde hukommelse.

Batteriet er en anelse større i MacBook Pro, og af en eller anden grund lover Apple at Pro er en anelse hurtigere til visse opgaver. Præcis hvorfor har jeg ikke helt gennemskuet, men det kan handle lidt om den arkitektur der ligger på bundkortet – her tyder det på at Apple har optimeret MacBook Pro lidt mere end tilfældet er med Air.

Skærmen er den samme på begge, nemlig en Retina-skærm med en opløsning på 2.560 x 1.600. MacBook Pro har dog 500 nits, mens Air kun har 400 nits.

Det er så også kun Pro-modellen der har touch-bar, men omvendt har Air lidt flere fysiske taster – hvilket giver mening når der ikke er touch-bar på den.

Når det så kommer til prisen, kan du spare et par tusinde kroner ved at vælge Air-modellen, og ikke mindst et par hundrede gram i tasken.

MacBook Air har en startpris på 8.699 kroner for 256GB-versionen, mens MacBook pro starter på 11.199 kroner for samme kapacitet.

Vælger du 512GB versionen skal du af med 10.999 kroner for Air, men du skal af med 12.999 kroner for Pro-versionen med det store SSD.

Skal du have en af de nye Macs?

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3703 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?