Pas på – brændeovne kan give kulilteforgiftning, husk en kuliltealarm…

På trods af færre brændeovne i danske hjem, har stigende energipriser ført til en markant stigning i brændeforbruget. Den usynlige og dødelige gas truer flere danskere, der mangler kritisk viden om kulilteforgiftning

Foto: Stocknation

Tal fra Danmarks Statistik (2023) viser, at antallet af boliger med brændeovne og lignende brændeinstallationer er faldet med 13% fra 2021 til 2023, men i samme periode er forbruget af brænde steget med 8% – højst sandsynligt som resultat af de seneste års høje gas- og elpriser. Men de skjulte omkostninger er langt større end først antaget, for når kulde og økonomiske hensyn får os til at tænde op i brændeovnen, stiger faren for kulilteforgiftning.

Den livsfarlige gas er både usynlig og lugtfri, og den er derfor svær at opdage, hvis ikke man kender symptomerne forårsaget af gassen. En undersøgelse udført på vegne af Netatmo fra 2022 viser, at hver femte adspurgte dansker (18%) ikke gør. F.eks. tror hele 34% fejlagtigt, at hoste er et symptom på kulilteforgiftning. Det manglende kendskab til symptomerne på kulilteforgiftning kan have fatale konsekvenser, da gassen hurtigt optages gennem lungerne og kan forårsage alvorlige skader på både hjerte og hjerne.

Med de nyligt varslede energistigninger til januar tyder intet på, at danskernes forbrug af brænde vil falde i vintermånederne. Før man atter tænder op for brændeovnen, er det derfor vigtigt – især ved brug af ældre modeller – at sikre, at de ikke er defekte, samt at de er korrekt installeret, da manglende vedligeholdelse og forkert brug kan føre til kulilteudslip.

Sådan forholder du dig i tilfælde af kulilteudslip

Undersøgelsen foretaget af Netatmo viser, at mange danskere har lav viden om, hvordan man reagerer på kulilteforgiftning. Faktisk er det kun knap halvdelen af de adspurgte danskere (45%), der ved, hvordan man skal handle ved kulilteudslip.  Det er uhyre vigtigt at forlade hjemmet med det samme, hvis symptomer på kulilteforgiftning opstår. Symptomer kan omfatte hovedpine, svimmelhed, træthed, forvirring, kvalme, opkast og bevidsthedstab. Kontakt straks en læge eller skadestue ved mistanke om kulilteforgiftning.

Få en notifikation i tilfælde af kulilteudslip i hjemmet

Den eneste måde at opfange kulilte i hjemmet på er med en kuliltealarm. Det anbefales, at alle kuliltealarmer udskiftes efter 10 år, da kuliltedekteringssensoren bliver svækket over tid. Derfor er det vigtigt at holde øje med de installerede alarmer, eller investere i nogle af de nye smarte af slagsen.

F.eks. har den smarte kuliltealarm fra Netatmo en batterilevetid på 10 år, og når alarmens levetid er ved at udløbe, modtager man en påmindelse om at købe en ny. Desuden kan Netatmos alarm integreres med Google Home, så du også bliver advaret af stemmeassistenten i tilfælde af, at din telefon er løbet tør for strøm.

Med de koldere måneder og de fortsatte energipriser i sigte er det vigtigere end nogensinde at sikre, at hjemmet ikke blot er varmt og hyggeligt, men også trygt. En enkel investering i en kuliltealarm kan redde liv, og med den rette viden kan man undgå de farlige konsekvenser af kulilteforgiftning. Sørg for at beskytte din familie – både mod kulden og de usynlige farer, der kan være gemt i hjemmet.

Om undersøgelsen:

YouGov-undersøgelsen, der blev udført på vegne af Netatmo, dækker svar fra 3.050 respondenter – 1013 fra Danmark, 1028 fra Sverige og 1009 fra Norge – og blev gennemført i perioden 27. april 2022 til 1. maj 2022.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.