Pas på – dine gadgets stjæler dine data

Ikke nok med at du skal af med dine surt tjente penge for gadgets - du skal aflevere dine data til alt for mange af dem

Der var engang, du købte en gadget, f.eks. et nyt headset eller en ny mobil, og så kunne den alt det, du forventede. Men sådan er det ikke længere, det er nemlig ved at blive normalen, at gadgets kræver dine personlige data, før der bliver lukket op for alle funktionerne, og det er et problem, mener Leif Jensen, CBO og it-sikkerhedsekspert hos ESET Nordics.

Når du f.eks. pakker dit nye headset ud og skal til at bruge det, så skal du også hente en app, før du får fuld glæde af headsettet, og det er som sådan ikke noget problem. Men problemet opstår, når du ikke kan bruge app’en eller alle funktioner i app’en, før du opretter en konto hos producenten, en konto, hvor du skal opgive indtil flere personlige data om dig selv.

Leif Jensen, CBO og it-sikkerhedsekspert hos ESET Nordics

Fordi det er ved at blive normalen, så tænker de fleste ikke videre over det og opretter en konto for at få adgang til alle de fede og spændende funktioner, som den nye gadget har.

Her er vi ved at komme ud på en glidebane. Vi tænker ikke længere på vores personlige data som noget værdifuldt, men tro mig – det gør virksomhederne – og derfor smider vi om os med dem. Men når data på den måde flyder rundt i cyberspace, så stiger usikkerheden også, og risikoen for, at dine data bliver lækket og misbrugt, stiger.

Leif Jensen, CBO og it-sikkerhedsekspert hos ESET Nordics

En af de ting, der bekymrer Leif Jensen, er, at der ikke er styr på, hvor folks data ender. De kan lige så godt ende på en server i Kina som i Tyskland. Det står der intet om, når en ny gadget vil have dine data.

Det kan godt være, at de lover højt og helligt, at de ikke deler dine data med andre. Men de skriver intet om, hvordan de passer på dine data, eller hvor i verden dine data bliver opbevaret, og det er bekymrende.

Leif Jensen, CBO og it-sikkerhedsekspert hos ESET Nordics

Data er værdifulde for de cyberkriminelle. De kan bruges til identitetstyveri, til at komme ind i folks mailsystem, snyde dem via phishingmails og meget mere, og derfor er det væsentligt at passe godt på dine personlige data.

Vi får næppe producenterne til at stoppe med at høste dine data. Det er meget værdifuldt for dem at kende deres brugere. Derfor er det op til dig selv at beskytte dig, og det behøver ikke være svært. Du skal primært tænke dig om.

Leif Jensen, CBO og it-sikkerhedsekspert hos ESET Nordics

Leif Jensen deler et par gode råd til, hvordan du beskytter dig selv og samtidig får den fulde glæde af dine gadgets.

Når du opretter en konto for at kunne bruge din nye gadget, kan du gøre følgende:

  • Lad være med at fortælle mere end højst nødvendigt, og jo mindre korrekte informationerne er, desto sværere er det at misbruge dem, hvis data lækkes.
  • Opret et par ekstra mailadresser, du kan bruge til formålet, lad være med at bruge din primære mailadresse.
  • Hvis du har eget domæne, så opsæt et stjernealias eller catch all, som fanger alle mails, der sendes til dit domæne, og som ikke har en mailadresse tilknyttet. Nu kan du opgive mailadresser som f.eks. gadget@mitpersonligedomæne.dk, og alle de mails ender i din stjernealias/catch all-mailboks. Fordelen her er, at du samtidig kan se, hvis en mailadresse er lækket, og uden problemer afvise dem herefter, mens du også får adgang til din gadgets avancerede funktioner.
  • Hvis du bruger en iCloud-mail, så kan du få din Apple-enhed til at anonymisere din mailadresse, så den ikke kan misbruges og kun ses af dig selv.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

About Lars Bennetzen 3897 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.