Vi accepterer at computerarbejde kan være smertefuldt

Ny undersøgelse viser, at tre ud af fire, som tilbringer mere end 4 timer om dagen foran computeren, oplever smerter i nakke, ryg, skuldre, albue, arme, håndled eller fingre - smerter, som de selv mistænker, stammer fra stillesiddende arbejde foran skærmen. Deltagerne i undersøgelsen er bekymrede for deres helbred i forhold til det stillesiddende arbejde, men størstedelen er ikke villige til selv at investere i deres fremtidige sundhed, og de tror heller ikke, at deres arbejdsgiver vil betale

Foto: Stocknation

Danske Contour Design, som fremstiller ergonomiske mus, har netop fået lavet en undersøgelse af, hvordan det forholder sig med ergonomien rundt omkring ved skrivebordene. 80% af de adspurgte, som består af både mænd og kvinder i aldersgruppen 25-55 år, tilbringer mere end 4 timer pr. arbejdsdag foran computeren og endnu flere timer, hvis man arbejder som konsulent eller inden for finanssektoren. Tre ud af fire af disse respondenter oplever jævnligt gener og smerter i nakke, ryg, skuldre, albue, arme, håndled eller fingre, som de mistænker er kommet på grund af skærmarbejde.  

Vil ikke investere i fremtidig sundhed

Respondenterne er bekymrede for deres helbred i relation til det stillesiddende arbejde, og 90% af dem er interesseret i at forebygge fremtidige sundhedsproblemer. Men selvom en ergonomisk centreret mus fx har dokumenteret effekt på ovennævnte smertescenarier, så angiver en tredjedel af respondenterne paradoksalt nok, at de ikke er villige til selv at investere i deres fremtidige sundhed. Og det på trods af at hele 60% faktisk tror på, at en ergonomisk mus vil kunne afhjælpe deres smerter. 

Deltagerne har heller ingen forventning om, at deres arbejdsgiver vil finansiere forebyggelsen af problemerne. Mere end 85% svarer, at de enten ikke forventer, at arbejdspladsen vil betale, eller at de slet ikke vil spørge om et økonomisk tilskud. 

Skader kan forebygges for mindre end en krone om dagen

I følge Contour Design kan en ergonomisk mus til ca. DKK 2.500 anvendes i op til 10 år, svarende til mindre end en krone om dagen. Hvis en medarbejder derimod må sygemeldes og gennemgå behandlinger f.eks. i en periode på 14 dage, som det nemt kan tage for en belastningsskade at aftage, så koster det hurtigt arbejdsgiveren tusindvis af kroner. 

Det er efterhånden almen kendt, at det er vigtigt at skifte arbejdsstillinger i løbet af en dag, særligt når man sidder meget foran computeren, men det er overraskende, at så få af de adspurgte har afprøvet en så enkel og forebyggende løsning som en centreret mus. Og måske endnu mere overraskende, at det er prisen, der afholder dem fra at opnå færre skader, når man tager i betragtning, hvad en sygemelding kan komme til at koste en arbejdsgiver, og hvor meget en belastningsskade også påvirker vedkommende i fritiden.

Thomas Ferrold, Fysioterapeut og ejer af Smertefri.nu

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

About Lars Bennetzen 3897 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.