Søvn er vigtig, både for vores fysiske og mentale helbred. I anledning af den internationale søvndag (der var d. 15. marts), har Netatmo haft fokus på søvnkvaliteten. For som de oplyser i en pressemeddelelse er søvnkvaliteten for danskerne faldet, og blevet værre end nogensinde før.
Gode søvnvaner er vigtige – både så kroppen og psyken kan lade op til en ny dag fuld af indtryk, men også fordi søvn, på lige fod med kost og motion, er med til at forbedre immunforsvaret, styrke hukommelse samt forebygge livsstilssygdomme som stress, angst og depression. Netop derfor er det vigtigt at prioritere nattesøvnen.
Nicklas Sandstrøm fra Netatmo deler her sine tre råd til, hvordan man bedst optimerer sine søvnvaner.
1 – Sørg for at bevæge dig i løbet af dagen
Motion er sjældent en dårlig idé, og især ikke hvis du har søvnproblemer. Forskning viser, at regelmæssig motion kan forbedre ikke bare kvaliteten, men også længden på den søde søvn.
Både konditionstræning og styrketræning gør, at kroppen føler en naturlig træthed. Det gør det blandt andet, fordi træningen udløser stresshormonerne adrenalin og kortisol under træning, hvilket helt automatisk gør, hjernen igen ned for stresshormonerne efter træningen.
Det anbefales dog at undgå at dyrke motion lige før sengetid, da det tager omkring en time før ens kropstemperatur er tilbage til normal, hvilket kan have en dårlig påvirkning på søvnen.
2 – Ud med telefonen
Det er ingen hemmelighed, at telefonen har en central plads i vores hverdag. Som en forlængelse af vores arm er den sjældent mere end fem meter væk, hvilket kan have store konsekvenser for søvnkvaliteten. Det blå lys fra telefonen minder om det naturlige dagslys og hæmmer derved udskillelsen af søvnhormonet melatonin, som er det, der gør dig søvnig. Skift i stedet den sene skærmtid ud med nye aftenrutiner, hvor du i stedet fokuserer på at falde til ro.
3 – Fokus på luftkvalitet og temperatur
Et sundt indeklima er også vigtigt for en god nattesøvn. Både forurenet luft, for lav luftfugtighed eller for høje eller lave temperaturer kan være årsag til de lange vågne nattetimer. Derfor anbefales det også både at huske at lufte ud regelmæssigt og at finde ens individuelle foretrukne temperatur at sove i.
Er luftfugtigheden for lav kan det nemlig medføre dårlig søvn, lettere til hovedpine samt hurtigere koncentrationsbesvær, træthed og udmattelse. Og er luftkvaliteten dårlig i soveværelset har det også betydning for risikoen for luftvejssygdomme og at risikoen for at udvikle allergi. Derfor anbefales det også, at der bliver luftet ud regelmæssigt i soveværelset, og at der er den rette luftfugtighed på mellem 40-60 % i soveværelset.
Nicklas Sandstrøm