Vi har før leget med droner, og vi har altid hygget os fælt med det. Derfor var vi da også ret spændte på at teste de nye minidroner fra Parrot.
Fælles for Parrots droner er, at de er bygget til at blive brugt. For den flyvende drone – Mars, Airborne Cargo Drone – betød det, at der var nogle bløde rammer rundt om propellerne. Det var vi ret tilfredse med, for det betød at vi ikke risikerede at ødelægge propellerne, os selv eller andet, hvis vi mistede kontrollen over den lille drone.
På samme måde var Max, Jumping Race Drone, udstyret med to meget store hjul af et blødt materiale. De fungerede også som en slags kofangere, og der var reelt ingen mulighed for at ødelægge hverken drone eller det du måtte køre ind i, når du legede med dronen.
Meget enkel installation
Begge droner har en superlet installation. Alt der skal gøres er at sætte batteriet i dronerne og så var de klar til brug. Nå ja, næsten altså, for de skal også lige parres med din smartphone, som bliver fjernbetjeningen.
Underligt nok, så er der to forskellige måder det gøres på. Den lille kørende drone, Max, kobles sammen med din smartphone via WiFi, mens Mars gør brug af Bluetooth-forbindelsen. Umiddelbart virker det underligt at gøre sådan, men måske er der alligevel mening med galskaben.
Mens Max udelukkende kører rundt på jorden, og derfor ikke kan lave alt for mange problemer hvis den kommer langt væk, så ville Mars måske komme for langt væk. Bluetooth-forbindelsen ville begrænse aktionsradius, og dermed sikre, at den ikke kommer på afveje.
Men om det er Bluetoot eller WiFi, så er det let at få forbindelsen etableret, noget som i tidligere versioner af Parrots minidroner godt kunne være et problem.
Hurtig hoppende drone
Max er en ægte racerdrone, når først du gasser den op og lader den drøne hen ad stuegulvet, så går det godt nok stærkt. Vi har ingen ide om, hvor hurtigt den faktisk kører, men fart på er der altså.
Men Max er faktisk mere end ’bare’ en drone der kan køre rundt i huset. Den er udstyret med en række faste tricks den kan udføre ved et klik på en knap på displayet. Til at navigere rundt i huset benyttede vi os af et par af de indbyggede tricks. Nemlig de to tricks, hvor dronen kan hoppe, henholdsvis højt op eller lidt mindre højt men til gengæld langt. På den måde var vi i stand til at komme over dørtrin rundt om i huset.
Der er en række andre tricks som dronen kan udføre, men det sjoveste er klart at køre den afsted for fuld drøn, og så få den til at springe.
Endelig er der en rigtig spændende lille detalje – nemlig muligheden for at tegne ruter og så bede Max om at køre en tur. Du kan, mod betaling, hente faste ruter inkl. tricks, ned, eller du kan tegne dine egne. Det kan faktisk give nogle ret sjove situationer, og der går hurtigt konkurrence i at lave de sjoveste ruter inklusiv tricks.
Luftbåren sjov
Derefter kastede vi os over Mars, men selvom interfacet i princippet er det samme, så er du her nødt til at kunne se Mars. Fordi den kører på Bluetooth-protokollen er der nemlig ingen mulighed for at sende video live ned til din smartphone.
Mars letter og lander selv når du klikker på en knap, og skulle der pludselig ske en uforudset hændelse, kan du altid klikke på ”Emergency”, hvilket betyder at dronen slukker og falder ned hvor den er.
Når du ikke giver ordrer til Mars, så hænger den pænt stille i luften, men du skal ikke være for tæt på den, for den larmer utrolig meget. De fire små motorer arbejder for sagen, og det kan høres.
Navnet Mars Airborn Cargo Drone har den fået, fordi det er muligt at klikke f.eks. legofigurer eller andet lego på ryggen af den. Der er naturligvis en begrænsning for, hvor meget den kan bære, men lidt løfter den sagtens. Men hvor sjovt det lige er, at flyve frem og tilbage med legoklodser vil vi så godt stille spørgsmålstegn ved.
Mars flyver hurtigt og er meget manøvredygtig, og som tilfældet var med Max, så er der også her indbygget et par tricks som du kan få den til at udføre.
Her skal du dog først vælge tricket, og så dobbeltklikke på en knap på skærmen. Men så kan du også få den til at loope og slå koldbøtter – både frem, tilbage og sidelæns. Det er lidt surt at man ikke får et videofeed så man kan styre den på den måde – men det er altså ikke tilfældet.
Dårlig batterilevetid
Da vi testede de gamle minidroner fra Parrot, bemærkede vi at strømforbruget er meget højt. Det gælder stadigt. Max kan køre omkring 10 minutter på en fuld opladning, og mindre hvis du virkelig går til den med hop, spring og andre tricks.
Mars er endnu mere strømsulten – her skal du ikke forvente meget mere end små fem minutters flyvetid før den skal tankes op.
For begge droner gælder det, at den skal tilsluttes et usb-stik til stikkontakt (du ved dem, hvor du kan sætte en usb-stik ind i en adapter som så går direkte ind i stikkontakten) i 25 minutter for at få en fuld opladning. Sådan en adapter medfølger ikke. Du kan også vælge at oplade den via din usb-port på computeren, og så siger Parrot at den skal forbindes i op til to timer inden den har fået en fuld opladning.
Så der er ofte længe mellem den korte fornøjelse – hvilket klart er værd at bemærke inden man købe sådan en drone-fætter. Hvis du godt vil bruge dem længere tid, så skal du overveje at købe et par ekstra batterier.
Opsamling
Det er hamrende sjovt at lege med droner, og de to minidroner fra Parrot er altså bare vildt sjove. Der er nogle spændende tricks indbygget, og de er dejligt lette at arbejde med. Der var absolut ingen problemer med at få dem til at holde forbindelsen, og den medfølgende software gjorde det meget let at styre dem.
Den eneste lille dråbe malurt der kommer i bægret er batterilevetiden. Lige når det for alvor var blevet sjovt at lege med dem, ja så løb de tør for strøm. Det var faktisk et meget stort irritationsmoment, og endnu værre var det faktisk, at du ikke lige kan lade et batteri op, mens du leger med dronen. For batteriet lades nemlig op i dronen.
Så kære Parrot – se nu lige at få styr på den batterilevetid ok? Fem til ti minutter er bare ikke i orden. Man bruger alt for meget tid på at vente på at batteriet bliver ladet op, og alt for lidt på at lege med dronerne. Og en anden ting – læg da lige en oplader med, ok? At skulle lade op via computeren er bare døden, og det er altså ikke nødvendigvis alle der lige har en adapter ved hånden.