Er der behov for gadgets på en vandreferie? At rejse er at leve – med udfordringer

Når rejsen byder på uventede hændelser og støjende post-teenagere, byder gadgets på tiltrængt eskapisme. Men vores rejsegadgets kan i sig selv også være udfordring at blive kloge på

Camino
Camino

Allererede inden rejsens begyndelse løber redaktionens udsendte ind i problemer. Ved ankomst til Kastrup Lufthavn vælger Easyjet at aflyse vores fly – uden varsel. Da der er liden hjælp at hente fra Easyjets kundeservice, må vi på egen hånd booke et nyt fly til Bilbao – med afgang seks timer senere. Hvad får man tiden til at gå med i seks timer i en støjfuld lufthavn?

Sennheiser redder dagen

Forhallen er pakket med mennesker. På med Momentum Wireless. Nu skal jeg se, om Sennheiser lever op til løftet på deres hjemmeside om noise-cancelling og oplevelsen af at være alene med musikken blandt en menneskemængde.

Som ivrig Game of Thrones-entusiast kan jeg nyde afslutningen på sjette sæson på min tablet, mens Wireless Momentum kærtegner ørerne med ægte, blød læderørekopper. Fornemmelsen af et sug melder sig, da jeg tænder for hovedtelefonerne. Verden forsvinder med enkelte undtagelser, og summen fra alverdens rejsende, maskiner og kasseapparater forstyrrer ikke Jon Snows vrede stemme – Stark-bastarden har min uddelte opmærksomhed.

Vores fotograf, Sally Megyessi, sidder og fedter med ledningen til sine øretelefoner. Musikken fra hendes telefon er ikke en uforstyrret oplevelse. Hun sidder og nørkler med indstillingerne på det lånte Panasonic Lumix FZ300-kamera – om det er den forringede musikoplevelse eller Panasonics fornemmelse for brugervenlighed, der får hende til at pruste, tør jeg ikke spørge ind til.

Ombord på flyet til Bilbao er det fantastisk rart med et par ørebøffer, som lukker det meste af motorstøjen ude, ligesom lyden af grædende børn og folk med deres slikposer ikke slipper igennem hovedtelefonernes filterteknologi – flyveturen forekommer dog ikke helt støjfri. Decibelmåleren på telefonen viser, at når lydniveauet kommer over 60 dB, slipper lydene igennem Momentums noise-cancelling teknologi.

Det er primært summen i kabinen og folks højlydte samtaler, hvor stemmen rammer en høj eller skinger tone. Jeg bruger meditationsapp’en, TakeTime, til at finde ro og slappe af, mens flyveturen står på. TakeTimes afslappende musik og stemningsfulde billeder kræver fokus, men det er nemt at meditere med app’en, da verden er lukket ude.

take time meditation
take time meditation

Vi lander i Bilbao sent på aftenen, hvor vi overnatter inden vores bustur til vores startsted på Camino de Santiago.

panasonic kamera

Panasonic går andre veje

Dagen efter bruger vi formiddagen på at opleve Bilbao og Guggenheim. Sally hiver Lumix FZ300 frem godt hver femte meter, vi går. Guggenheim i baskerlandets hovedstad er på hendes rejse-ønskeseddel. Enkelte kulørte ord kommer dog fra fotografen, da Panasonic ikke har gjort kameraet helt så intuitivt, som andre kameramærker Sally er vant til at arbejde med.

Når Sally går over til manuelle indstillinger og ser lysmålingen på kameraets display, synes Sally, at det er problematisk, at Lumix FZ300 viser, hvordan kameraet ville indstille lyset fremfor, hvordan hun selv har indstillet lyset. Andre kameraer, inklusiv tidligere Panasonic-kameraer, giver fotografen muligheden for at se kameraets anbefalede indstillinger, indtil man presser udløseren halvt i bund, hvorefter man ser de lysindstillinger, man selv har foretaget.

Sally bruger en del tid på at vænne sig til denne mindre intuitive måde at skulle arbejde med lys under fotograferingen. Hun ved ikke, hvordan billedet, hun er i gang med at tage, ser ud, før billedet er blevet taget. Så kan Sally tjekke billedet på kameraets display for at vurdere, om det er brugbart.

Omvendt roser vores fotograf zoomfunktionen i Lumix FZ300. Hun kan komme meget tæt på sit motiv uden at skulle flytte sig. Sally kan tage et billede af en blomst på den anden side af vejen – uden at skulle krydse hverken vejbane eller mudret grøft.

Hun vurderer, at Panasonics kamera giver et godt oversigtsbillede af landskabet, samtidig med at hun kan komme helt tæt på til makrooptagelser, hvilket betyder, at vores fotograf kan se støvet omkring blomsten og fange det med kameraet.

Ur og tracker med enkelte udfordringer

Gammelfar her bliver mindet om sine pensionisttendenser i bussen fra Bilbao til Logrono. Proppet foran som bag vores sæde med unge spaniere, som skal til festival – og det går ikke stille for sig. På med Momentum Wireless, der filtrer langt størstedelen af støjen i bussen fra. Skingre stemmer og en sagte summen fra klimaanlægget er, hvad der slipper igennem, og jeg kan finde ro til en morfar easy listening, som trods mine tendenser ikke er Liva Weel eller Big Fat Snake.

Hovedtelefonerne har været anvendt i mere end otte timer, da Sally og jeg ankommer til Logrono, hvorfra vi starter vores første etape af Camino’en. På min telefon kan jeg se på batteriindikatoren, at Momentum Wireless stadig har halvdelen af batteriet tilbage.

bustur

På vandrehjemmet, hvor vi er indlogeret for natten, nørkler jeg med Suunto Traverse Sapphire.

Uret byder på et væld af funktioner og monitoreringsmuligheder, som tager sin tid at blive familiær med. Satellitforbindelsen halter dog lidt i starten, fordi det er svært at få kontakt. Jeg skal dog blot sidde stille i fem minutters tid, og der er hul igennem. Straks bliver jeg fodret med lufttemperatur, hvor langt vi er over havniveau og barometermåling. Informationsniveauet er overvældende i begyndelsen, og jeg skal kalibrere Suunto-uret et par gange, før kompasset nøjagtigt viser nord.

Suunto gør mig dog opmærksom på, at visse målinger, såsom antal skridt og kalorietælling, ikke er helt nøjagtig, men nærmere indikatorer. Hvordan Suunto-uret hjælper os på farten til trods for unøjagtighederne, vil tiden vise.

Sally er udstyret med Polar A360, der viser puls, antal skridt og hvor mange kalorier hun har forbrændt. Trackeren er nem at forbinde med Sallys smartphone, og app’en giver et godt overblik over dagens aktivtetetsniveau. Vi har dog problemer med at få Polar A360 til at monitorere Sallys nattesøvn, hvilket vi finder ud af morgenen efter.

Vi savner lidt denne funktion, da en succesfuld vandreferie blandt andet afhænger af en god nats søvn, og vi har her på redaktionen fået øjnene op for, hvor stor effekt en tracker kan have, når vi kender vores søvnmønster.

Camino’en kalder, hvilket vi kan høre klokken 4.30 om morgenen, hvor de første pilgrimme begynder at pakke deres rygsække i sovesalen. Første dag venter, og vi vender tilbage med flere indtryk af vores gadgets til vandreferien i løbet af ugen.

Kommentar til artiklen?