Vinterferien nærmer sig, og du har måske allerede mentalt spændt brædderne fast under fødderne. Men hvad med hjemmet, mens du pløjer løjperne tynde? Har du gode naboer til at holde et vågent øje med ubudne gæster? Eller har du et sikkerhedsfirma, som står for overvågningen? Et billigere alternativ til sikkerhedsfirmaerne er hjemmeovervågningskameraer.
Logitech er aktuelle med en relativ billig løsning – anden generation af deres Circle-overvågningskameraer. Jeg må dog indrømme, at armene ikke kommer helt så højt i vejret, som da jeg testede første generation af Circle.
Marketingsbudskabet møder den virkelige verden
Salgsbudskabet på Logitechs hjemmeside fortæller mig, at Circle 2 er avanceret overvågning i hjemmet, der på få minutter skaber sikkerhed – nemt og bekvemt. Men, lyder det fra Logitechs product manager, Logi Circle 2 er på ingen måde en garant for hjemmesikkerheden. Ej heller er Logi Circle 2 en overvågningsløsning, der er beregnet til at levere en total overvågning.
Budskabet for Logi Circle 2 har, med andre ord, oplevet et klassisk clash mellem marketingsafdelingen og ingeniørerne. Hvad Circle 2 duer til, og hvilken form for videoovervågning du får for pengene, skal vi sammen blive klogere på.
Med eller uden ledning
Circle 2 står på hylderne i en kablet og en trådløs udgave. Forskellen er, foruden ledningen, at den trådløse udgave er 2-3 gange så stor som den kablede. Årsagen er størrelsen på batteriet, så Circle 2 kan hænge udenfor i alt slags vejr i op til tre måneder, uden at kameraet skal have forbindelse til en stikkontakt. Der er også væsentlige forskellige i softwaren, som kan være problematisk, hvilket jeg vender tilbage til.
Begge versioner af Circle 2 er bygget til at overleve indenfor som udenfor. Kameraerne kan tåle regn, sne, frost, sommervarme og solskin. Hvilke temperaturer får kameraerne til at bukke under, nævner Logitech intet om på hverken hjemmeside eller manualen, men Andreas Hasse, product manager for Logitech, lover i et interview med Tech-Test, at Circle 2 kan overleve både den danske sommer som vinter.
Du kan hænge begge kameraer op på væggen med vægbeslagene, som følger med i købet. Du er dermed ikke afhængig af, at Circle 2 skal stå på et bord eller en reol, men du har muligheden for at finde en placering med gode vinkler og udsigt over arealet, du vil overvåge.
Opsætning
Begge skal tilsluttes din router i hjemmet, hvilket tager et minuts tid, og du er kørende. Du henter blot Logi Circle-app’en i Google Play eller App Store, som guider dig igennem opsætningen – det er faktisk ganske nemt.
Du kan efterfølgende sidde og nørkle med de tekniske detaljer inde i app’en. Du finder et vælg af indstillinger, som kan tilpasse kameraet til dine behov og omstændigheder.
Opholder du dig i et land, hvor roaming-omkostningerne er uhyrlige, hjælper det ikke noget, at du kører med de datatunge indstillinger som billedkvalitet i 1080p eller modtagelse af notifikationer på telefonen, hver gang en fugl lander på græsplænen.
Circle 2 kan nemlig tæppebombe din indbakke med mails, ligesom push-notifikationer æder flittigt af dit dataabonnement. Det gør naturligvis ikke noget, hvis du opholder dig et sted, hvor der er god forbindelse, og du har fri data. Men står du på toppen af bjerget i Aspen, hvor 4G koster dig mere end flybilletten per megabyte, hjælper det ikke noget. Kører du 720p og beder Circle 2 om kun at reagere på personskikkelser, slipper du billigere.
Du kan også navngive dine Circle 2-kameraer efter eget ønske og fantasi. Som billedet nedenfor viser, kan det være lidt underholdende.
Kameraerne understøtter desuden nattesyn, så du kan se, hvad der foregår i mørket. Når Circle 2 opfanger bevægelser eller lyde, går det automatisk i gang med at optage, og du kan vælge, hvor lange optagelserne skal vare. Optagelserne kan være behjælpelige i politiets efterforskning, hvorfor en god opløsning er anbefalelsesværdig, men skal du gemme optagelserne i mere end 24 timer, kræver det abonnement.
Opholder du dig et sted med wi-fi eller fri data, kan du naturligvis blot vælge at downloade optagelserne til din enhed.
Billedkvalitet
Blot fordi teksten på emballagen fortæller dig, at billedkvaliteten er HD, er det ikke synonymt med et skarpt billede. Jeg har testet overvågningskameraer, hvor billedet skulle være i HD, hvilket ikke var garant for skarphed. Du skal nemlig også kigge på pixeltætheden. I Logi Circle 2s tilfælde er pixeltætheden høj, og billedet er meget skarpt. Dog må du ikke forvente et lige godt billede som filmen på din fladskærm, da der er tale om forskellige standarder.
Uanset om du kører med den kablede eller trådløse udgave, skuffer Circle 2 absolut ikke, når det kommer til billedkvalitet i 720p eller 1080p, selvom belysningen i lokalet eller udendørs skifter. Detaljer, nuancer og dybde i videofeed og optagelser træder frem. Du får samtidig nemt ved at spotte ansigtsdetaljer, hvilket kan være brugbart i eventuelle efterforskninger af indbrud.
”Skrub så ud af mit hjem!”
Live feed’et såvel som videooptagelserne har også en god lydkvalitet, hvor det er tydeligt at høre tale såvel som fuglekvidder og kvindefnidder – jeg glemte at deaktivere Circle 2 under sidste møde i min kære forlovedes ammeklub, der blev afholdt i vores dagligstue.
Du kan også indstille mikrofonens følsomhed, så den ikke reagerer på biler, der kører forbi udenfor dit vindue, men stadig reagerer på tale i nærheden af kameraet.
Circle 2 indeholder ikke kun mikrofoner, som kan opsnappe lyde i hjemmet, men også en lille højttaler, så du inde i app’en kan trykke en taleknap i bund for klart og tydeligt at råbe ad uvedkommende i stuen eller baghaven, hvorefter du kan fortsætte ferien.
Trådløse ulemper
Circle 2 i trådløs udgave har bestemt sine fordele, men ulemperne er også til at få øje på. Skal du have adgang til live feed, tager det flere minutter, før kameraet vågner op fra dvale, får etableret en krypteret forbindelse og sender dig billeder fra dit hjem i realtid. Det er enormt frustrerende at få en notifikation på telefonen om, at der foregår et eller andet i mit hjem, hvorefter jeg skal vente i op til 3-4 minutter, før der kommer et live feed frem. Tilbage til Andreas Hasse.
Logitechs product manager fortæller, at det trådløse kamera skal boote op hver gang, du vil have live feed, fordi det skal spare på batteriet, hvorimod den kablede udgave på få sekunder kan give dit et direkte billede på få sekunder. Andreas Hasse anbefaler sine kunder at købe et kablet kamera til indendørs brug, mens vi bør købe et trådløst til at hænge udenfor for at få en bedre overvågningsløsning. Skulle det udendørs kamera ikke nå at boote op, inden tyvene forlader kameraets synsfelt, kan det indendørs kamera måske fange dem.
Det er alt sammen meget vel. Selvom svaret er logisk, og kameraet skal spare på batteriet, er det ikke ensbetydende med, at det partout behøver at tage flere minutter om at få vækket et trådløst kamera. Jeg har tidligere kigget på Netgear Arlo Pro, som sagtens kunne finde ud af at vågne hurtigt.
Givet, det er Logitechs første generation indenfor trådløse Circle-kamera, og vi vil sandsynligvis se forbedringer med næste generation.
Batterilevetiden er også lettere problematisk, eftersom Circle 2 hurtigt får drænet batteriet, hvis det skal være behjælpeligt og have nogenlunde fornuftige indstillinger. Jo, jeg kan sikkert få batteriet til at holde i de omtalte tre måneder, hvis jeg slog nattesyn fra, kørte i 720p og indsnævrede synsfeltet, men de optimale indstillinger er endnu engang optimale, hvis jeg skal udnytte Circle 2 ordentligt.
Jeg kører med 1080p, nattesyn, 180 graders synsfelt, bevægelsessensor og lydaktivering. Kameraet er placeret i min dagligstue, hvor to personer dagligt opholder sig, mens vi får gæster fra tid til anden. På lidt under tre uger er batteriet ned på 30 %. Dermed ser det ud til, at jeg skal genoplade batteriet efter godt fire uger. Hænger det trådløse kamera udenfor, tre meter over jordens overflade, hvor det kan være svært at nå, så skal jeg op på en stol, oplade batteriet i nogle timer hvor kameraet ikke er brugbart og sætte det op igen. Måske er du ikke ligeså doven som mig, men det er en irriterende proces at skulle igennem hver måned. Dernæst er der problemet med, at du ikke kan være ude at rejse mere end en måneds tid, før kameraet dør, og du mister en del af din hjemmeovervågning.
Abonnement
Logitech opererer med tre abonnementsløsninger; Circle Free, Circle Basic og Circle Premium. Med Basic får du syv dages lagerplads i skyen til kr. 29 om måneden. Premium koster kr. 69 per måned kr. 699 om året. Du kan opbevare dine optagelser i skyen i 31 dage, mens du får adgang til en række ekstraindstillinger som daglige sammendrag af aktiviteter, kameraet har opfanget og avancerede eventfiltre, så du nemmere kan finde rundt i de forskellige optagelser.
Personligt har jeg ikke brug for opbevaringsmulighederne eller yderligere avancerede indstillinger af Circle 2. Jeg kan sagtens nøjes med en dags opbevaring af videooptagelserne. Endvidere er det værd at bemærke, at du skal købe et abonnement til hver eneste Circle-kamera, du måtte have – du kan ikke fordele det udover dine kameraer.
Abonnementsløsningen kan blive en pæn peberet ekstraomkostning, og før du køber Circle 2, foreslår jeg, at du overveje behovet for abonnement. Hvis du gerne vil betale for opbevaring i længere tid end en dag, anbefaler jeg Arlo Pro, fordi Netgear tilbyder syv dages gratis opbevaring. Fair skal være fair, Logitechs abonnementer er langt fra de dyreste på markedet.