Smæk på Lightroom 2015

Det er en markant forbedring af hastigheden, samt nogle nye spændende funktioner, der gør Lightroom 2015 til et rigtig spændende bekendtskab

Adobes Lightroom har altid været det program, som de fleste fotografer foretrækker til at fremkalde deres digitale billeder i. Men programmet har også altid trukket med hastighedsproblemer, samt at det har krævet en ret stor viden at bruge programmet.

I version 2015, der kommer som en del af Adobes Creative Cloud, eller som stand-alone-version, er der gjort meget ud af at optimere hastigheden og tilføje funktioner, der gør programmet lettere at bruge.

Empty attachment or post type not equal 'attachment'

I løbet af vores lille test var der ingen tvivl om, at Adobe har formået at øge hastigheden markant. Lightroom 2015 gør nu brug af computerens GPU til de billedbehandlingsopgaver, der kræver ekstra meget kraft af computeren. Naturligvis er der størst hastighedsforbedringer i computere med separate grafikkort, men selv i computere med integrerede grafikkort er der en målbar forbedring af hastigheden.

Faktisk er det ret let selv at se, hvad det gør ved hastigheden, at GPU’en nu bliver brugt. I Indstillinger er det muligt at slå brugen af GPU til og fra. Angiveligvis er den mulighed med, hvis der skulle opstå kompatibilitetsproblemer med grafikkort.

Lidt om de nye funktioner

Men hvad er det så af nye funktioner, du kan forvente at finde i Lightroom 2015? I denne anmeldelse kommer vi ikke ind på samtlige funktioner, men vi har valgt et par stykker ud, som vi synes er ret spændende.

 

Den første er Dehaze, en funktion der både kan fjerne og tilføje tågedis til dine billeder. Den kan, naturligvis, ikke fjerne en tyk ærtesuppe af en tåge. Men hvis du har et billede med en let tågedis på, så kan denne funktion faktisk godt trylle med billedet – se herunder hvad Dehaze gjorde ved undertegnedes feriebilleder.

Empty attachment or post type not equal 'attachment'
Empty attachment or post type not equal 'attachment'

Som antydet kan du også bruge Dehaze til at tilføre tågedis til et billede, og det giver faktisk en ret sjov effekt.

Noget andet, som vi ikke havde set før, er indbygget HDR- og panorama-funktion. Faktisk så indeholder Lightroom 2015 nu selv en måde at bruge HDR på. Tidligere var det nødvendigt at vende billederne en tur forbi Photoshop, men det er det ikke længere.

Du vælger blot to billeder af samme motiv, men med forskellige eksponeringer og vælger så funktionen Photo Merge og så undermenuen HDR. Så bliver de to billeder slået sammen til et med High Dynamic Range. En super god funktion, hvis du ikke har et kamera med den funktion indbygget.

Panorama Merge fungerer lidt på samme måde, det er en funktion, der klistrer billeder samme, så de danner et panorama. Du skal lige vælge, om det skal være spherical, cylindrical eller perspective, men ellers klarer programmet alt for dig.

Du kan endda få Lightroom 2015 til at beskære det færdige billede bagefter, eller du kan vælge at gøre det selv.

Begge disse funktioner er dejlige at se i programmet, og det gør det hurtigere end tidligere at udføre disse opgaver – for før skulle man altså lige en tur forbi Photoshop for at klare dem.

Den sidste nye funktion vi skal nævne her i denne anmeldelse er muligheden for ansigtsgenkendelse. Før i tiden var det en funktion, du kunne finde i andre Adobe-programmer så som Photoshop og Photoshop Elements, men nu er den også kommet til Lightroom 2015.

Funktionen fungere ret let – du sætter programmet til ansigtsgenkendelse og i starten skriver du så navnet på de fundne ansigter. Men ret hurtigt så genkender programmet ansigterne, og du skal ikke gøre mere.

Empty attachment or post type not equal 'attachment'

Lightroom tagger billederne med det navn du har givet det, og du kan efterfølgende hurtigt finde et billede med personer på, bare ved at søge efter navnet.

Opsamling

Som vi er blevet vant til gennem flere år, så er Lightroom et fantastisk produkt. Det er let at få styr på dine billeder, at tagge dem og at lave ændringer i billederne. Faktisk så kan du lave utrolig mange redigeringer i Lightroom 2015, hvilket betyder, at du langt hen ad vejen godt kan droppe de traditionelle redigeringsprogrammer.

Men naturligvis skal du være opmærksom på, at Lightroom er en ’photo organiser’, og derfor er der naturligvis begrænsninger i, hvor meget du kan redigere i billederne. Men du kan komme utrolig langt. Og hvis du tager billeder i RAW-format, så kan du bare ikke komme udenom Lightroom – programmet æder RAW-filer og spytter de flotteste jpg- eller tiff-filer ud i den anden enden.

Produktinformation

  • Produktnavn: Lightroom 2015
  • Producent: Adobe
  • Pris: Som en del af Creative Cloud Fotografering: 92,50 kr./md. Som en enkelt app: 186,25 kr./md
  • Mere information hos Adobe
  • Program stillet til rådighed af: e-gear.dk

 

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%Tech-Test-wide-RGB-gold_small

I bund og grund et utrolig godt og stabilt program til foto entusiasten. Det gør, hvad det siger, det vil, og det leverer varen. Men det kan være svært at finde rundt i programmet, og prisen ligger flot placeret i den høje ende.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?