Find de falske billeder med nyt værktøj fra Adobe

Adobe har indgået et forskningssamarbejde med det anerkendte universitet, UC Berkeley, for at identificere manipulerede billeder. I en række eksperimenter har man bl.a. benyttet en kendt Photoshop-funktion til at udvikle et værktøj, der kan spotte manipulerede billeder 99 pct. af tiden, mens forsøgspersoner blot nåede 53 pct

På internettet kan det være svært at se, hvilke billeder og andre visuelle elementer, der er ægte, og hvilke der er manipuleret med. Det kan et nyt værktøj udviklet af Adobe Research og UC Berkeley i fremtiden ændre på.

Værktøjet bruger et neuralt netværk (Convolutional Neural Network), som afdækker og analyserer ændringer, der er foretaget i digitale billeder. Værktøjet er blevet udviklet med hjælp fra en specifik funktion, som findes i Adobe Photoshop: Face Aware Liquify. Denne funktion gør det muligt for brugeren at ændre ansigtsudtryk ved eksempelvis at gøre et smil bredere, øjnene større eller hagen mere markant.

Forskerne udviklede et omfattende datasæt bestående af to slags billeder. Den ene slags billeder blev redigeret ved hjælp af Face Aware Liqiufy, mens den anden blev ændret manuelt af en kunstner. I og med en kunstner manuelt ændrede nogle af billederne, blev graden af kompleksiteten i billedredigeringen også højere.

Værktøjet har efterfølgende analyseret datasættende og trænet sig selv til at spotte, hvornår selv de mindste detaljer i et ansigtsudtryk er blevet ændret. Det gør det bl.a. gennem at sammenligne forskellige aspekter af billederne, som mennesker ikke kan på samme måde.

AI vinder

I en række eksperimenter viste det sig, at værktøjet var i stand til at identificere det redigerede ansigt 99 pct. af tiden, mens mennesker kun kunne identificere det redigerede ansigt 53 pct. af tiden.

“Vi startede med at vise et billedpar (et originalt og et redigeret) til folk, som vidste, at et af ansigterne var blevet redigeret,” fortæller Oliver Wang, som er forsker hos Adobe. “For at denne tilgang skal være nyttig, skal værktøjet kunne identificere redigerede ansigter betydeligt bedre end det menneskelige øje”.

Undervejs viste det sig, at værktøjet også er i stand til at ændre de redigerede billeder tilbage til deres originale stand med en så stor nøjagtighed, at resultaterne imponerede selv forskerne. Men der går fortsat lidt tid, før man med et enkelt tryk kan fjerne alle manipulationer i et foto.

“Idéen om en magisk ‘fortryd’-knap til at fortryde billedredigeringer er stadig langt fra en realitet. Men vi lever i en verden, hvor det er blevet sværere at stole på den digitale information, som vi forbruger, og jeg ser frem til at udforske dette område yderligere,” siger Richard Zhang, der er forsker hos Adobe.

Du kan læse mere om projektet her.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3168 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?