Hvorfor overhovedet investere i en elektrisk tandbørste, hvis du har armkræfter til at børste tremmerne på god gammeldags facon? Vi hører ofte, at el-tandbørster fjerner flere bakterier og mere plak fra tænderne end den manuelle, og her på redaktionen er vi gennem vores research blevet overbeviste om, at der er hygiejnefordele ved de elektroniske modeller.
Tandlæger og forskere konkluderer, at el-tandbørster fjerner flere bakterier, når du børster tænder, men det er kun marginalt. Dermed kan bakterieargumentet ikke stå alene. De er også mere effektive i fjernelsen af plak, men argumentet, der vinder os over på den elektroniske side, foruden vi er gadgetnørder, er beskyttelse af tænder og tandkød.
Elektriske tandbørster er blidere i børstningen, hvormed du ikke slider så meget på dine tænder og tandkød. Bruger du gammeldags håndkraft kan komme til at lægge for meget tryk på børsten, mens det efterhånden er en standardfunktion i de elektroniske topmodeller, at de pauserer børstningen, hvis trykket bliver for kraftigt.
Går du all-in og køber en high-end elektronisk tandbørste, får du desuden en række funktioner, der har til formål at effektivisere din børstning og give et bedre resultat. Nogle funktioner er lir, mens andre virker gavnlige. Vi har samlet tre high-end tandbørster fra husholdningsbrands som Colgate, Philips og Oral-B, hvor vi vurderer brugeroplevelsen, funktionerne og ser nærmere på hvad du får med i købet i forhold til modeller under kr. 1.000.
Apps, design og rejseetui
Investerer du i en high-end model, betaler du som regel en masse ekstraudstyr og funktioner. Det er trods alt begrænset, hvor meget bedre en tandbørste til kr. 1.500 klarer sig i forhold til kr. 500-modellen.
Colgate A1500 repræsenterer undtagelsen i testen, da du foruden opladeren kun får et plastik rejseetui og tre børstehoveder med i pakken. A1500 har dog flere forskellige måder at børste dine tænder på, der automatisk varierer afhængig af, hvordan du holder tandbørsten. Du kan også indstille A1500 til at børste på én specifik måde. Du kan vælge imellem Sonic Vibrations med 32.500 bevægelser i minuttet mod plak, Interdental til forsiden og bagsiden af tandrækkerne samt polering af tænderne eller massage af tandkødet.
Colgate skriver på deres hjemmeside, at A1500 har et intelligent design, der gør det nemmere for dig at nå de svære områder i munden. Vi oplever dog ikke, at A1500 har et bedre design end de konkurrerende mærker.
Oral-B Pro 6000 er verdens første smarttandbørste med både app og separat digitalt display, som tager tid på vores tandbørstning, ligesom vi kan se, hvilken af de seks børstefunktioner vi anvender. Her kan vi vælge imellem standardbørstning, ekstra tandbørstetid, en skånefunktion til følsomme tænder, blankpolering af gebisset, rensning af tandkødet samt rengøring af tungen.
Displayet er designet til at motivere din tandbørstning. Børster du i to minutter, får du en glad smiley, mens du får en smiley, der blinker til dig, hvis du børster længere en 2½ minut, ligesom du får op til fem stjerner for din tandbørstning – ikke vurderet ud fra din effektivitet, men tiden.
Oral-B Braun har foruden den obligatoriske oplader inkluderet et plastik rejseetui, fire forskellige børster og en kasse til dine børster. Alt sammen virker meget praktisk.
Philips Sonicare byder på de samme funktioner som de foregående mærker. Alligevel differentierer Sonicare sig betydeligt, da opladeren er et glas, du også kan bruge, når du skal skylle munden. Når du er færdig med glasset sætter du det blot ovenpå ladestationen, og batteriet genoplades. Rejseetuiet er robust, og det tjener ligeledes som en oplader, der kan tilsluttes stikkontakten med ledning. I pakken får du desuden tre børstehoveder med i købet.
Sonicare vinder ikke kun på udstyrssiden, da tandbørsten kan bevæge sig helt op til 62.000 gange i minuttet i kampen mod plak – med så mange bevægelser får vi rystet både skæg og briller af.
Fornemmelsen
Funktioner og tilbehør er fuldkommen redundante, hvis du ikke føler, at tandbørstningen er behagelig. I det elektroniske tilfælde er det ikke kun børstningen, der tæller, men også fornemmelsen af motoren. Lyder tandbørstningen som en 747, der letter, mens vibrationerne fra motoren måler 5,6 på Richterskalaen, er brugeroplevelsen ikke just behagelig. Alt er naturligvis relativt, da vi taler ud fra eget perspektiv.
Colgate A1500 larmer en del, og den vibrerer en del, men det er noget, vi vender os til efter et par dage, hvorefter det ikke er ubehageligt for os, når vi har tandbørsten i vores munde eller hænder.
Philips Sonicare tager nogle dage at vende sig til, fordi vibrationerne kilder i hænder og mund, men Sonicare er til gengæld den mest lydløse af vores tre testmodeller, da den kun larmer en smule.
Oral-B Pro 6000 er passagerflyet, som letter, men den er behagelig at børste tænder med allerede fra første dag, fordi den ikke vibrer ligeså meget som de øvrige modeller. Selvom vi har en komfortvinder, er Oral-B børstehovederne dog små og runde, og de dækker ikke den enkelte tand lige så godt som de øvrige modeller, hvor børsterne er rektangulære. Vi oplever med andre ord, at det tager lidt længere tid at børste alle tænder med Oral-B Pro 6000.
Både Oral-B Pro 6000 og Philips Sonicare har en beskyttelsesfunktion, som bidrager til den gode tandbørstning. Når vi presser tandbørsten for hårdt mod tænderne, begynder motoren at gøre vrøvl, og vi skal lette presset, før vi atter kan fortsætte. Dermed hjælper modellerne med at beskytte dine tænder mod slitage som følge af for hårdt pres – noget du vil blive glad for på lang sigt.
Vi må dog erkende, at vi har svært ved at vurdere de forskellige børstefunktioner, da vi ikke oplever synlige forskellige, når vi bruger andet end standardfunktionen til rengøringen af vores tænder.
Funktionerne i praksis
Oral-B displayet forsøger at motivere os til at børste tænderne i mindst to minutter, og det lykkedes såmænd – i de første dage! Derefter bruger vi displayet til at se, hvad klokken er, lige efter vi har fået det daglige morgenchok ved at kigge i spejlet. Oral-B app’en kommer et spadestik dybere end displayet. Foruden at kunne monitorere tiden for tandbørstningen, får vi praktiske tips til bedre mundhygiejne, vi har adgang til en dagbog med statistikker og resultater for tandbørstningen, og toppen af poppen er ”Achievement”-funktionen, hvor vi får digitale belønninger for at have udført sufficient mundpleje – værsgo at skyl!
Både app’en og displayet er fuldkommen overflødige! Displayet fungerer som stopur, ligesom app’en, der dog byder på en del gode råd – og nyheder. Rådene kan du finde på enhver tandplejehjemmeside, og nyhederne… Et andet mere presserende spørgsmål er, hvem pokker står og savler over deres smartphone med frådende mund på badeværelset? Vi prøver, og det giver absolut ingen mening for os. Kort sagt, app og display er lir med liden nyttig effekt. Holder du af at monitorere dit helbred, er Oral-B app’en bestemt et godt redskab – for alle andre er det penge ned i håndvasken sammen med tandpastaen.
Gyro-funktionen i A1500 er på papiret en god ide, men den automatiske indstilling af de tre tempi virker ikke helt efter hensigten. Læner du eksempelvis hovedet på skrå, mens du børster ydersiden af tænderne, opfatter Colgates tandbørste det som om, du er i gang med den øverste del af tandrækken, hvormed hastigheden og motorkraften øges, da A1500 har et særligt renseprogram til de øverste tænders hulrum.
Både A1500 og Sonicare har automatisk slukkefunktion efter to minutter, som blot viser, at Oral-B displayet er overflødigt. Sonicare byder dog ikke på overvældende mange funktioner, da du blot kan bladre imellem de forskellige måder at børste tænder på. Det er på udstyrssiden, at Philips-tandbørsten vinder, og dermed ender med at blive testvinder. Du får praktisk udstyr, der rent faktisk kan bruges til noget fornuftigt, ligesom Sonicare ikke rummer funktioner, der ikke virker efter hensigten endsige er overflødige.