TEST af robotplæneklipper: Stiga Autoclip 530 SG leverer varen men ikke uden sværslag

Stigas store robotplæneklipper, Autoclip 530 SG har været en tur forbi testbænken, og den leverer et flot resultat, men dog ikke helt uden udfordringer for testeren. Ikke mindst vægten og hjulsystemet giver udfordringer

Stiga Autoclip 530 SG. Foto: Lars Bennetzen

Jeg er fan af robotplæneklippere, både fordi jeg slipper for selv at slå græs (skal dog stadig slå kanter), og fordi min plæne bliver langt flottere og helt uden irriterende græsaffald.

Sommeren over har jeg haft Stigas store Autoclip 530 SG kørende, og den har leveret et fortrinligt resultat. Jeg skal dog lige rettelig sige, at jeg slukkede for den i tørkeperioden, men ellers har den nu kørt i min have i et par måneder.

Den plæne den har kørt på led meget under store mængder af mos, men efter at Autoclip 530 SG har kørt rundt på græsplænen sommeren over, så er der intet mos tilbage. Den daglige vedligeholdelse betyder at mosset nu helt er væk, og det er jeg meget begejstret for.

Derudover så har den holdt en flot plæne. Den er jævnt klippet og meget flot at se på, og det skal Stiga virkelig have ros for.

Der er flere fede funktioner ved Autoclip 530 SG, og en af dem er at den har gps indbygget, og det betyder at den kortlægger din have, og derved kan optimere hvordan den klipper plænen. Det er sejt og virkelig noget jeg sætter stor pris på. Det betyder også at den kan køre kortere tid på plænen og stadig sikre at den er slået godt og over det hele.

Den del har fungeret helt perfekt, på intet tidspunkt har jeg følt at der var områder på plænen der kunne slås bedre.

Samtidig laver Stiga altså en skøn lydløs robotplæneklipper, der aldrig var forstyrrende når den arbejdede. Samtidig har den et flot design, og der er endda tag på den dock den kører ind i for at flyde strøm på batteriet – godt gennemtænkt design.

Stiga Autoclip 530 SG. Foto: Lars Bennetzen

Stiga Autoclip 530 SG. Foto: Lars Bennetzen

Jeg kan også godt lide at den er let at programmere. Der er et ret stort display på 4,3” som med let forstårlige ikoner guider dig igennem programmeringen. Du sætter tidsrum op så den ved hvornår den må køre.

Du bestemmer dage den skal arbejde og du kan endda vælge op til otte forskellige haver den kan køre i. Den del er et godt eksempel på god brugerbetjening, og jeg fik programmeret robotten i løbet af ganske få minutter.

Den daglige brug

Til en normalstørrelse have er Autoclip 530 SG at skyde gråspurve med kanoner, den kan klare plæner op til 3.200 m2, og jeg kender ikke lige nogen der har så stor en plæne. Men har du en større have, måske en lidt kompliceret have, kan det godt betale sig med den større robot, for det betyder at den ikke skal køre i dock så tit for at tanke op.

Autoclip 530 SG bruger, som alle andre robotplæneklippere, et afgrænsningskabel rundt om haven til at fortælle hvor den må arbejde. Dette kabel kan også bruges til at forhindre at den rammer ind i bede, eller andre ting i haven, hvor der ikke skal klippes.

Men netop når det kom til afgrænsningskablet, så var der udfordringer med Autoclip 530 SG. Jeg oplevede ved flere tilfælde at den kørte for langt ud over kablet. Ikke at den ødelagde noget, men når den kører ud over kablet, så stopper den automatisk, og jeg måtte ned og flytte den ind på plænen igen.

Det skete flere gange under testen, hvorfor ved jeg ikke, og det var aldrig samme sted det fandt sted. Stige oplyser til mig at det har de aldrig oplevet før. Normalt installeres 500-serien af professionelle installatører, hvilket i mit tilfælde altså ikke skete. Så jeg skal ikke afvise at jeg måske har lavet en fejl ved udlægning af kablet, om end jeg har svært ved at se, hvor den fejl er sket.

En anden ting er hjulene og vægten i kombination. For Autoclip 530 SG er en ret tung robot, og når specielt forhjulet er relativt småt, så betyder det at den let får fat i guidekablet, vikler hjulet ind i kablet og river det over. Resultatet er at den igen stopper, og et par gange i løbet af sommeren måtte jeg ned og lappe kablet og flytte robotten tilbage på plænen.

Selvom det i princippet er ok at lægge kablet oven på jorden, så er det altså ikke anbefalelsesværdigt. Det bør graves ned, så denne situation undgås, hvilket også er, hvad en professionel installatør ville gøre.

Så er der selve klippe systemet. På Autoclip 530 SG er det en stor massiv kniv der sidder under robotten. Som en anden kastestjerne har den nogle takker ud der klipper græsset når den arbejder. Mere specifikt har den fire klinger og otte skæreflader, og fordi den er så stor og massiv skal der ikke skiftes klinger ud på den i løbet af en sæson.

Resultatet er godt, græsset bliver slået flot og jævnt. Men det samme gælder alt andet du måtte have på plænen. Ligger der nedfaldne grene så ender de som flis. Ligger barnets legetøj på græsplænen, så er det affald når først Autoclip 530 SG har været forbi.

Det betyder at du er nødt til at være meget omhyggeligt med at græsplænen er ryddet for alt inden den arbejder, for bagefter er tingene enten hakket til flis, eller totalt ødelagte. Fordel eller ulempe? Det må du selv afgøre – personligt foretrækker jeg en model der er lidt mere tilgivende.

Ting der ikke virkede

Lad mig med det samme sige, at jeg har været glad for Autoclip 530 SG.

Stiga Autoclip 530 SG. Foto: Lars Bennetzen

Stiga Autoclip 530 SG. Foto: Lars Bennetzen

Bortset fra de par tilfælde hvor jeg måtte ned og flytte den ind på min plæne igen, så har den faktisk kørt upåklageligt hele sommeren.

Men der er altså ting der ikke rigtigt var optimale. Dels så kan du ikke stille klippehøjden på skærmen. Du skal have fat i den specielle ’skruetrækker’ der følger med og så skal du manuelt stille højden på skæret. Det kunne altså godt have været gjort mere elegant.

Så er der lige pointen om at få forbundet app og robot med hinanden. For naturligvis medfølger der en app til denne avancerede robot. Jeg skal lige med det samme sige, at det lykkedes aldrig for mig at få dem forbundet.

Når jeg startede app’en for at følge dens anvisninger, så bad den mig om et nummer fra robotten, og det nummer kunne jeg bare ikke finde. Det endte med at jeg kastede håndklædet i ringen, og besluttede mig til at det var også lige meget med den app.

Det viste sig så også at være tilfældet. Jeg behøver ikke en app til robotten, men når den nu var der, så irriterede det mig at jeg ikke kunne få dem til at snakke sammen.

Opsamling

Helt generelt er jeg glad for Stiga Autoclip 530 SG. Den er effektiv, lydløs og leverer et super godt resultat. Min plæne er jævn og godt slået og jeg er sluppet helt af med mosset.

Men det er lidt frustrerende at den fra tid til anden kører ud over afgrænsningskablet og dermed stopper sig selv. At jeg manuelt skal stille på klippehøjden, er irriterende lige når den skal sættes op. Men det er ikke noget du skal justere på tit, så det betyder mindre.

Endelig – hvorfor skal det være så kompliceret at få app og robot til at snakke sammen? Det forstår jeg ikke, og det er i min verden bare dumt.

Men ellers har jeg været rigtig glad for Autoclip 530 SG, og det var klart en model jeg ville overveje hvis jeg havde en stor have, eller måske flere sammenhængende haver, for det klarer den meget elegant.

Produktinformation

 • Produktnavn: Autoclip 530 SG
 • Producent: Stiga
 • Klippemetode: Gps-assisteret
 • Klippehøjde: 25-70 mm
 • Omdrejninger på klippebladet: 3.000 rpm
 • Regnsensor: ja
 • Max antal områder: 8
 • Max stigning: 45%
 • Bluetooth: Ja
 • Batteri: Li-ion
 • Motortype: Børsteløs
 • Opladningstid: 2,5 time
 • Vægt uden batteri: 15,5 kg
 • Pakken vejer: 31,5 kg
 • Dimensioner: 630x502x280 mm
 • Pris: Set til 20.995 kroner
 • Se mere hos Stiga

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Stiga Autoclip 530 SG er en stor robotplæneklipper, der leverer et rigtig godt resultat. Den håndterer op til otte forskellige områder, og den er let at programmere på det indbyggede display. Når Autoclip 530 SG har kørt på plænen et stykke tid, står den flot og jævnt klippet.

Autoclip 530 SG har dog udfordringer med at holde sig inden for det afgrænsede område (bare rolig den stopper når den kører over kablet), og hvis kablet ikke graves ned i jorden, betyder det lille forhjul og robottens store vægt at den risikerer at rive kablet over.

About Lars Bennetzen 3952 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?