TEST: Apple TV 4K – ganske få forbedringer, men stadig ret fedt

Den lille sorte bokst fra Apple ligner forgængeren, både rent designmæssigt og ikke mindst funktionsmæssigt. Fjernbetjeningen er dog blevet opgraderet markant

Apple TV 4K. Foto: Apple

Jeg har i mange år været glad for mit Apple TV, og senest Apple TV 4K, og da sidstnævnte kom i en ny udgave, kunne jeg næsten ikke vente på at komme til at teste det.

Oplevelsen var virkelig meget underlig, for på den hånd er det virkelig en fed tv- boks fra æblefirmaet, på den anden side er der ikke sket det store fra den forrige version af Apple TV 4K.

Mange af de forbedringer der er sket, er på hardwaresiden. Den har fået en helt ny processor, nej ikke M1, det ville også være vildt skudt over målet. Den har fået den nye A12 Bionic-processor, og hvis du gerne vil game på dit Apple TV 4K, så skal det nok give lidt ekstra kræfter. Men jeg kender ikke for alvor nogen der virkelig gerne vil game på den måde.

Processoren sikrer dog også, at du kun kan se HDR-film med 60 billeder i sekundet. At der så ikke rigtigt findes noget indhold, heller ikke på Apple TV+, i det format er noget helt andet. Apple lover dog, at det skal nok skal komme, og at de har fuld gang i samarbejder der skal levere indhold med det nye, og meget spændende, format.

Der er dog en enkelt mulighed for at nyde godt at det nye format – nemlig hvis du bruger en af de nye iPhones, der kan filme i det format. De film kan du se på dit tv, og nyde godt af det nye format, og den høje kvalitet der kommer ud af det.

En ny funktion jeg dog er ret begejstret for, er muligheden for at farvekalibrere dit tv med Apple TV 4K. Det kræver en iPhone, men har du det, kan du vælge at lade Apple TV 4K justere dit tv’s farveindstillinger. Der bliver vist et billede på skærmen, som du skal scanne med din iPhone, der så måler farverne som de præsenteres i netop din stue.

For mange tv kan det virkelig gøre billedet markant bedre, og jeg vil klart anbefale at den funktion afprøves.

Ellers er det primært fjernbetjeningen der er blevet opgraderet. Den ser nu markant anderledes ud, den er blevet tykkere, og dermed også lettere at holde på. Der er kommet et navigationshjul, der både kan klikkes på, og som du kan swipe fingeren på – det giver en meget let navigation når du bruger den.

Mute-knappen er også flyttet, og Siri-knappen sidder nu på siden. Begge valg jeg rigtig godt kan lide, for på den gamle fjernbetjening ramte jeg ofte Siri-knappen, uden at ville bruge den. Og jeg synes at det nu er langt lettere at finde mute-knappen.

Generelt om Apple TV 4K

Hvis vi kigger bort fra, at der ikke er sket så mange opdateringer fra forrige model til den nye, så er Apple TV 4K generelt et fedt produkt – hvis du altså har købt ind i Apples økosystem. Har du det, så får du adgang til dine billeder og videoer fra din iPhone, direkte på dit tv.

Du får også adgang direkte til den musik du har liggende på din iPhone, og hvis du abonnerer på Apple Music, og måske endda på Apple Arcade, så har du også adgang til alt det indhold – direkte på dit Apple TV 4K.

Der er rigtig mange andre spændende ting ved Apple TV 4K, også den tidligere version. Du kan dele lyden fra fx den film du sidder og ser med fx din ægtefælle eller kæreste, hvis børnene er lagt i seng. Det kræver at han eller hun har et sæt AirPods og en iPhone, men så kan I også sikre at junior ikke vækkes af pludselige høje lyde fra tv’et i stuen.

Du kan også bruge AirPlay og sende indhold fra din iPhone, iPad, iMac eller MacBook direkte over på tv’et og snart kan du også dele fx film direkte i FaceTime.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Det har været svært at bedømme Apple TV 4K. For hvis du allerede har den forrige model, så er der virkelig ingen grund til at købe denne. Men hvis du ikke har, og hvis du i øvrigt er iPhone-bruger og har købt ind i Apples økosystem, så har du her en fantastisk boks.

Du kan få de fedeste billeder på skærmen, du har adgang til en række spændende funktioner som at kalibrere farverne med din iPhone, og kan du naturligvis nyde godt af Apple TV+.

Men igen – der er ingen grund til at opgradere fra sidste års version. Du vil næppe kunne mærke forskellen, og så er det altså dyrt for at få en lidt bedre fjernbetjening.

Du kan læse mere om Apple TV 4K her.

Prisen ligger på 1.499 kroner for 32GB udgaven og på 1.699 kroner for 64GB udgaven.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3281 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?