TEST: Playstation 5 – bedste konsol ever, punktum!

Det er stadig tæt på umuligt at få fingre i en Playstation 5, men jeg har haft en til test gennem et godt stykke tid, og nu er det så på tiden at testen også dukker op, og ja - jeg er begejstret, den er bare for fed...

Playstation 5. Foto: Sony

Det er naturligvis noget l… at det er så svært at få fat i en Playstation 5, for den konsol er bare for vild. Den har gennem de sidste mange måneder stået i min dagligstue og blevet brugt flittigt af såvel mig selv som min datter.

At få mig flyttet fra at game på min laptop over til at game på en konsol er i sig selv lidt af en bedrift, og det bliver bare bedre derefter.

For det første er der opløsningen og kvaliteten af grafikken på denne fede konsol. Med understøttelse af 4K og en grafikprocessor der virkelig sparker r.., får du bare de fedeste oplevelser med levende og flydende grafik, som jeg endnu ikke har oplevet hakke eller drille på nogen måde.

Men grafikkortet lover også op til 10,3 TFLOPS, hvilket er ganske imponerende, og med et OS der er gearet til at håndtere grafik, er der ingen grund til at tro at det vil komme til at ske.

Alle dine spil lagres på et internt SSD, der som udgangspunkt har mere end rigeligt med plads, og hvis det ikke lige er tilfældet, så kan du altid tilslutte et eksternt drev til den. Men – hånden på hjertet, så ser jeg ikke det ske i nærmeste fremtid.

Den grafiske processor sammen med det interne lager, giver op til 120 fps i 120 Hz, og det ses altså som sagt. Når jeg har svunget mig gennem New York som Spiderman, så har det været den fedeste oplevelse, og nogle gange så overbevisende at jeg er blevet svimmel.

Så er der den nye kontroller, DualSense, den er bare for fed. Dels er alle knapper og aftrækkere, meget responsive, og lette at bruge, dels så er der hele den plade i midten af de to små joysticks, der både kan bruges som ekstra knapper, og som en berøringsfølsom plade, som visse spil bruger meget kreativt.

Men lige så fedt er det haptiske feedback, hvor hele kontrolleren kan ryste og vibrere så du virkelig får en fed følelse af, hvad der sker omkring dig. I samme boldgade er aftrækkerne udstyret med dynamiske modstandsniveauer, der gør at du får en følelse af modstand når du bruger dem – fx når du trykker på aftrækkeren i et skydespil. Vildt fedt siger jeg bare – det er den fedeste følelse at game med den kontroller.

DualSense kontroller til Playstation 5. Foto: Sony

Og her skal Sony have stor ros. For jeg er virkelig ikke god til kontrollere eller spil der styres af kontrollere. Men jeg vænnede mig ret hurtigt til denne kontroller, og selvom det stadig tog noget tid inden jeg blev helt komfortabel med at bruge den, så skete det lige så langsomt, og i dag er det bare let at bruge og game med DualSense.

Alt det andet

Playstation 5 er mere end en konsol – den er også en 4K Ultra HD Blu-ray-afspiller, hvis du har standardudgaven, Digital Edition har ikke en dvd/blu-ray-afspiller indbygget.

Den del fungerer som udgangspunkt fint, men jeg er ikke imponeret over måden du styrer din blu-ray-afspiller på. Jeg synes at den grænseflade Sony har lavet er forvirrende og svær at bruge. Men du kan afspille dine film på den, og med lidt mere øvelse tænker jeg at jeg nok også bliver helt glad for den brugergrænseflade.

Du kan også installere forskellige apps på den, så du kan streame fra de tjenester der understøtter PS5, fx Netflix.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Jeg er vild med Playstation 5, jeg er vild med at game på denne platform, og jeg er dybt imponeret over grafikkvaliteten og den lette måde spil bliver afviklet på. Ingen hakken, ingen dårlig grafik, men alt i alt en meget fordybende oplevelse, både på grafik- og lydsiden.

Der er ingen tvivl om at dette er den bedste konsol på markedet i dag, og selv prisen betragter jeg som absolut rimelig – hvis du altså kan få fat i den. Men det er jo ikke Sonys skyld at der er chipmangel.

Den eneste grund til at den ikke får 100% i min test, er grænsefladen til blue-ray-afspilleren. Den må Sony altså godt arbejde lidt mere på.

Hvis du kan købe Playstation 5, så skal du slippe omkring 4.200 kroner for en standardudgave og små 5-600 kroner mindre for den digitale udgave.

Du kan læse mere om Playstation 5 her.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3281 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?