TEST: Apples geniale telefoner

Apples nyeste smarte telefoner, iPhone 12, kommer i en række udgaver. Jeg har testet to af dem - iPhone 12 og iPhone 12 Pro Max. Begge imponerer vildt, men selvom prisen er faldet noget i forhold til tidligere, så er det stadig pænt dyre mobiler

iPhone 12 og 12 Pro Max. Foto: Lars Bennetzen

iPhone 12 i alle dens forskellige afskygninger, er nyeste skud på stammen af mobiler fra æblefirmaet. Jeg har gennem en længere periode testet og af modellerne, iPhone 12 og iPhone 12 Pro Max. Begge mobiler har fået et markant løft på hardwaresiden, og hvis du er til fotografering, så vil du bare elske det nye kamera i de nye mobiler.

Hele serien af mobiler har en række ting til fælles, ikke mindst designet, hvor det er tydeligt at Apple har kigget tilbage på iPhone 5 og savnet det gamle lidt firkantede design.

Slut er det med at kanten runder pænt ned om siderne. Tilbage er en helt flad front og personligt er jeg vild med det design. Det giver et meget elegant udseende, og personligt synes jeg at det er langt lettere at holde fast på mobilerne med det ‘nye’ design.

De har alle fået den nye A14 Bionic chip fra Apple, og der er ingen tvivl om at den sparker seriøst bagdel, det mærker du når du starter – selv ret store – apps op, og ikke mindst hvis du vil game eller redigere videoer på mobilerne.

Skærmen er – helt som vi kender fra Apple – super fed. Farverne står klart, når du scroller gennem apps, eller ned i lister i programmer, så går det elegant og helt uden nogen form for lag eller nedsættelse af kvalitet.

Samtidig har alle materiale fået en opgradering, så det er endnu sværere at ridse for- eller bagside, og med de priser mobilerne har, er det altså noget jeg sætter stor pris på.

Genial Face ID

Der er mange områder, hvor Apple har opdateret deres iPhone, men der hvor du som bruger, virkelig kommer til at mærke det, er på kameradelen.

Og lad mig lige starte med den del de to mobiler har tilfælles – nemlig Face ID, ansigtsgenkendelse. For jeg har endnu ikke oplevet en smartphone hvor den del fungerer så god eller hurtigt som på en iPhone. Og det er svært at se, hvordan det skal kunne forbedres, men ikke desto mindre så har Apple formået at gøre det.

Face ID er nu så hurtig, at du overhovedet ikke tænker over det når du tager mobilen frem, den låser bare op med det samme. Og når vi først igen må fjerne mundbind, så bliver det en fornøjelse at bruge den funktion blandt andre mennesker.

(ps – Apple arbejder i øjeblikket på en opdatering til iOS 14, hvor ansigtsgenkendelse bliver så god, at den kan kende dit ansigt selvom du har mundbind på).

iPhone 12 tv og iPhone 12 Pro Max th. Foto: Lars Bennetzen

Jeg har prøvet om jeg kan snyde mobilen med billeder, skrevet ud eller taget på en mobil, men det er bare ikke lykkedes for mig. Det skyldes naturligvis ikke mindst, at begge mobiler arbejder med en teknologi Apple kalder for TrueDepth, hvilket betyder at den også måler dybden på ansigtstræk, hvilket gør at du ikke kan snyde med et billede – super fedt.

Superfedt kamera

Front, eller selfie, kameraet i de to modeller er helt det samme. Og det er faktisk et ret avanceret kamera. Det har 12MP med en blænde på f/2.2 og bruger Smart HDR for at skabe gode billeder selv under dårlig belysning.

Jeg linker til specifikationerne nederst i artiklen, så kan du læse der, hvis du vil læse om alle specifikationerne på mobilerne.

Men det der skal nævnes er, at kameraet er i stand til at lave nogle rigtig gode billeder med frontkameraet. Dybdeskarpheden, eller sløringen, fungere rigtig godt, så du kan opnå fede billeder både af dig selv og dem du måtte være sammen med.

Jeg brugte kameraet både i højt solskin og når det var mørkt, og en ting der slog mig var, at jeg aldrig fik de der kornede billeder man ellers ofte ser i dårlig belysning. Billederne var skarpe, og det var så fedt at se hvor meget materiale der var at arbejde med efterfølgende.

Hovedkameraet, eller bagkameraet som det også kaldes, er så ikke længere helt det samme, og et sted skal de to mobiler jo også adskille sig. iPhone 12 har to linsesystemer, en ultra vidvinkel linse med en blænde på f/2.4 og en vidvinkel linse på f/1.6. iPhone 12 Pro Max har så fået en linse ekstra, nemlig en telefotolinse på f/2.2.

Derudover kan Max tage billeder i Apple ProRAW-formatet, hvilket er genialt når du vil efterbearbejde billederne i fx Photoshop. Det har også en mere avanceret stabilisator, et optisk zoom på op til 5x og digitalt til op til 12x, hvor den lille iPhone 12 må ‘nøjes’ med et optisk zoom på 2x og et digitalt zoom på 5x.

Max har også en funktion til at tage portrætter om natten, og et mere avanceret videokamera.

Men hvad så med kvaliteten – spørger du sikkert. Og hertil må jeg bare sige – det er altså imponerende god. Apple har virkelig taget et kæmpe spring på kameradelen, hvor de for alvor startede med iPhone 10 og nu er de blandt de absolut bedste når det kommer til kameraer på en smartphone.

Der er en enorm detaljedybde i billederne, og når du bruger Max, så kan du zoome utrolig langt ind og stadig have klare og flotte billeder

Den optiske billedstabilisering er vildt god i iPhone 12, og endnu bedre i Max, selv når du løber eller bare bevæger dig hurtigt, så er dine billeder knivskarpe. Det er dog markant så meget bedre den fungerer i iPhone 12 Pro Max – jeg formåede ikke at tage et eneste sløret billede – hvilket ellers er normalen for mig, når jeg lige hurtigt skal nappe et billede.

Zoom-funktionen er god, men det er ikke imponerende i dag at have hverken 2x eller 5x zoom. Men det så igen her, at du skal være opmærksom på kvaliteten af billedstabiliseringen. På 5x ryster billedet ofte, og her slår billedstabiliseringen ind og giver dig supergode og meget skarpe billeder.

Begge mobiler skyder fortrinlige videoer i 4K med op til 60fps, men det er altså kun 12 Pro Max der kan optage HDR-video med Dolby Vision i op til 60fps, har nøjes iPhone 12 med 30fps.

Og hvis du lige står og mangler et fedt videokamera, så er iPhone 12 og 12 Pro Max altså et fedt valg. Det er superfed videoer du kan snuppe med den nye mobil.

Lovprisningen af kameraet skal lige slutte med en gang brok. For når Apple nu laver et af de fedeste kameraer du kan finde på en smartphone pt, hvorfor pokker har de så ikke en bedre kamera app?

Det ‘gamle desig’ er tilbage på iPhone. Tak siger jeg. Foto: Lars Bennetzen

Jeg mangler klart en pro-indstilling så jeg selv kan rode med alle indstillinger i kameraet, og selvom jeg godt kan nå flere af indstillingerne ved at stryge ned, så ligger de ikke intuitivt, og når jeg ser på, hvad en god kamera app kan på flere Android mobiler, så mangler jeg altså lidt her.

Jeg bliver også irriteret, når jeg sætter kamera- app’en i min iPhone til at tage billeder i 16:9-formatet, og næste gang jeg så åbner op for kameraet, så er den hoppet tilbage til 4:3-formatet.

Det kan godt være at det er en indstilling jeg ikke lige har fundet, men irriterende er det altså at det enten er umuligt at få den til at huske det, eller bare alt for svært.

Personligt har jeg fundet, og købt, en kamera app, Filmic Pro, så jeg kan indstille kameraet lige som jeg vil, både når jeg tager billeder og ikke mindst skyder video-film. Men det burde bare ikke være nødvendigt.

Fedt med et godt batteri

Traditionen tro så oplyser Apple ikke, hvor stort batteriet er i deres mobiler, men det er tydeligt at de har arbejdet meget med strømforbrug og batterilevetid.

Begge mobiler kører uden problemer som minimum en hel dag, og det sætter jeg stor pris på – og det gælder både når jeg gamer og ser film på mobilerne.

Apple selv siger at iPhone 12 klarer op til 17 timers videoafspilning, mens iPhone 12 Pro Max kan klare op til 20 timer. Det er meget positive tal, men for mig er der ingen tvivl om, at du kan bruge begge mobiler en hel dag, uden at skulle lede desperat efter en stikkontakt.

Vægten på mobilerne er relativ høj, når jeg kigger på hvad andre mobiler vejer. Men de føles også bare langt mere robuste, og som om materialerne bare er mere solide. Så det lever jeg med.

iPhone 12 vejer således 164 gram, mens iPhone 12 Pro max vejer 228 gram. Det er måske ikke meget, men mange andre mobiler ligger markant længere nede. For mig er det ikke noget problem – vægten afspejler også gode materialer.

Samtalekvalitet og dækning

Under hele min test oplevede jeg ikke problemer med samtalekvaliteten eller dækningen. Lyden går rigtig godt igennem, når du snakker med folk – begge veje – og jeg oplevede ikke at iPhone 12 eller 12 Pro Max mistede forbindelsen på noget tidspunkt.

Det er et meget vigtigt punkt, for der er bare ikke noget værre, end en mobil hvor du ikke kan høre, hvad folk siger, hvor de ikke kan høre dig, eller hvor forbindelsen hele tiden ryger.

Det var på intet tidspunkt noget problem med disse mobiler, hvilket jeg sætter stor pris på.

Min anbefaling

Jeg synes at begge mobiler er super gode, og det handler meget om, at du skal finde ud af, præcist hvad det er du ønsker dig af en smartphone. Hvis du vil kunne have den i din lomme, og holde den med en hånd (med mindre du render rundt med en spade som hånd -hvilket jeg gør…), så skal du nok gå efter iPhone 12.

Men hvis størrelsen ikke betyder noget – eller hvis den gør? – og du har brug for de fedeste når det kommer til et kamera, så skal du klart gå efter iPhone 12 Pro Max – rent teknisk den bedste iPhone der pt. er på markedet, og klart en af de aller bedste kameramobiler der findes i skrivende stund – det er så også den dyreste.

Af samme årsag giver jeg begge mobiler 95% og mit anbefaler logo.

Hvis du vil læse mere om mobilerne så finder du specifikationer og en direkte sammenligning via dette link.

De bedste priser lige nu på iPhone 12 64GB

De bedste priser lige nu på iPhone 12 Pro Max 512GB

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3371 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?