TEST: Elite 4 giver god lyd men mangler lidt komfort

Det nyeste helt trådløse in-ear-headset fra Jabra har en overraskende god dynamik. Men komforten halter desværre lidt bagud

Jabra Elite 4. Foto: Jabra

Jeg har et had-kærlighedsforhold til in-ear-headsets. Som udgangspunkt er jeg rigtig glad for dem, ikke mindst fordi de er lette at have med. Men ofte synes jeg at den virkelig fede dynamik mangler. Uanset hvor god bassen er, så er det sjældent at jeg får den virkelig fede oplevelse i basområdet.

Elite 4 overrasker dog positivt på det område. Selvom det er et headset til under 800 kroner, så kommer der en dynamik i lyden, som jeg virkelig ikke havde forventet. Naturligvis kan du godt finde in-ear-headsets med bedre dynamis, men de koster ofte rigtig mange penge.

Jeg vender tilbage til lydbilledet lige om lidt. Først skal vi lige snakke lidt om, hvad Elite 4 er udviklet til – eller skulle jeg sige hvem?

Elite 4 er headset der er beregnet til den ‘almindelige’ bruger. Ikke til folk der træner eller folk der har specielle krav til headsettet f.eks. i form af certificering til møder osv.

Det mærkes også lidt på materialerne. De virker mere billige og såvel headset som etui er langt mindre robust end hos de større headsets fra Jabra. Men det er omvendt forståeligt nok, for nogle steder skal der jo skæres for at gøre headsettet billigere.

Hurtigt at komme i gang

Det går hurtigt med at få sat Elite 4 op til telefonen. Uanset om du bruger en Android-baseret mobil eller en iPhone, så er du klar i løbet af få minutter. Når den første forbindelse er etableret, så skal der lige skabes forbindelse til app’en også. Det skridt kan man som udgangspunkt godt springe over, men det kan ikke anbefales.

Jabra Elite 4. Foto: Jabra

Det er nemlig via app’en at firmwaren bliver opdateret, og det er også her du kan lave justering til lyden så den passer bedst til dig. Enten via en række faste indstillinger, eller via den indbyggede equalizer.

Jeg valgte selv at bruge den neutrale indstilling, den gav for mig det bedste lydbillede.

Udfordrende pasform men god lyd

Det bringer mig så til komforten i headsettet. For her har Jabra altså – som set før – nogle udfordringer.

Elite 4 sidder godt fast i øret, der er ingen risiko for at du taber det. Der er en række silikonedutter med, så du kan finde den der passer bedst til dit øre.

Men på trods af det, så fik jeg aldrig headsettet til at sidde godt og komfortabelt i øret på mig. Det presser ret meget inde i øret, og det betød at jeg ikke kunne have det på i meget mere end en halv til en hel times tid, før jeg det måtte ud igen.

Men det skal ikke tage noget fra lydkvaliteten. Jabra har smidt 6mm drivere ned i dette lille headset og det mærkes. De flytter luft nok til at give en virkelig overraskende god dynamik i øret.

Bassen var tydelig, flot og meget behagelig, og de rigtig gode og flotte mellemtoner og fine diskant var med til at give et virkelig godt lydbillede for et headset til under 800 kroner.

Støjreduktionen var ligeledes rigtig god, hvor Jabra bruger deres egen ‘feedforward-teknologi’. Den lytter til omgivelserne og fjerner forstyrrende lyde. Det gør den langt mindre påtrængende end andre ANC-teknologier jeg har set eller rettere hørt.

Når det kommer til telefonsamtaler, så viser Jabra at de er gode til tale. Der var god lyd i begge ender af samtalen, uanset hvor jeg befandt mig.

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%

Når det kommer til lydbilledet, så får du virkelig meget i dette billige headset. Men desværre så mangler komforten. Det er ikke en fornøjelse at have det på i længere tid ad gangen, det presser lidt for meget i øregangen.

ANC er god og det samme gælder telefonsamtaler, og prisen er virkelig attraktiv. Jeg havde bare håbet på en lidt bedre komfort.

Du kan læse mere om Jabra Elite 4 her.

Det koster Jabra Elite 4 lige nu

About Lars Bennetzen 4199 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.