TEST: Fed lyd til hjemmets tv

Nye tv har langt fra en overbevisende god lyd, det gælder også mit eget, så jeg var ret spændt på at teste BAR 9.1 fra JBL. Den lover både 3D-lyd, surroundsound og ikke mindst at levere det hele trådløst

Jeg har opgraderet mit gamle tv fra et fedt plasma til et super sejt OLED-tv fra LG. Men jeg er ikke imponeret over lyden, så jeg var ret spændt på at teste BAR 9.1 True Wireless Surround fra JLB – ikke mindst på grund af løftet om trådløs surround sound.

Det første der slog mig var størrelsen, for BAR 9.1 fylder virkelig meget. Den kommer med selve soundbaren, to eksterne højttalere og en kæmpestor og meget tung subwoofer. Rent designmæssigt var jeg nu meget glad for systemet, for det var absolut ikke noget der skæmmede min stue, og jeg kunne jo altid placere en stueplante på subwooferen – og så håbe på at den tåler når jeg fra tid til anden spilder vand på den.

Jeg kommer tilbage til de to eksterne højttalere om et øjeblik, først skal jeg lige brokke mig lidt over installationen. Selve soundbaren skal kobles til tv’et med en hdmi-kabel, og det skal være det rigtige hdmi-stik. Bar 9.1 understøtter både ARC og eARC, og så skal du lige finde ud af, hvilken hdmi-port på dit tv, der understøtter en af de to standarder.

Jeg knoklede en del med at få mit tv til at forstå soundbaren, men efter en del trial-and-error lykkedes det for mig. Det var en blanding af at vælge de rigtige indstillinger på mit tv, finde den rigtige hdmi-port og vælge den helt rigtige indstilling på selve BAR 9.1.

Herefter skulle jeg så kalibrere systemet, og det betød at de trådløse baghøjttalere skulle placeres på ‘deres plads’, altså der hvor jeg ønskede at de skulle levere lyden. Et serie af meget høje beeps gik i gang, og derefter var systemet så kalibreret. Det tog ikke så længe, men der er lige en lille ting her. For hver gang du ændrer placeringen af de to baghøjttalere, ja så skal systemet ideelt optimeres igen, og det er bare irriterende.

Højttalerne lades op ved at slutte dem til selve soundbaren, og de kan sagtens bruges mens de sidder til opladning – du skal bare være opmærksom på, at du naturligvis mister 3D-effekten så længe de sidder der.

JBL BAR 9.1 True Wireless Surround. Foto: JBL

En anden ting er, at den optimale lyd er meget afhængig af, at du placerer dig det helt rigtige sted. Hvis du rykker dig lidt, så mister du en stor del af 3D- og surroundsound-effekten. Du kan så enten vælge at flytte sig selv eller flytte baghøjttalerne (med eller uden kalibrering), og hvis I er flere der kigger på tv’et samtidig, ja så er det næsten umuligt at opnår den optimale 3D-effekt.

Fed lyd

Men når alt det er sagt, så leverer BAR 9.1 en superfed lyd. Det var uanset om jeg spillede PlayStation, så film eller hørte musik, så blev jeg i den grad omringet, ja nærmest nedsunket, i lyden, og jeg nød hvert et minut. Nogle gange så nærmest hoppede jeg i sædet når jeg gamede, for pludselig så kom fjenden bagfra, og det kunne jeg meget tydeligt høre.

Et nærmere kig på musikkvaliteten tog jeg også, for det er oplagt at sidde og nyde en god koncert på tv’et, når man har en fed soundbar sluttet til tv’et. Og BAR 9.1 leverede virkelig varen – jeg var meget tilfreds. Det var som at være til stede ved koncerten, og jeg glemte hurtigt at jeg ikke var midt i koncerten – virkelig en fed og god lyd.

Prisen er måske nok lidt høj. Omkring 7.500 kroner for denne soundbar kan godt virke høj, for det er jo en pris der skal lægges oven i prisen på dit tv, der nok også har kostet dig en del. Så det skal klart afvejes om god lyd er så meget værd. Jeg synes at prisen ligger lige i overkanten, men lydkvaliteten kan jeg altså ikke rigtig sætte en finger på.

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%

Jeg kan rigtig godt lide BAR 9.1. Den leverer en superfed lyd, både til musik, film og spil. 3D-effekten var imponerende god og jeg følte mig virkelig nedsænket i koncerten, spillet og filmen.

Oplevelsen var ikke så overbevisende når baghøjttalerne var til opladning, men det skulle de heldigvis sjældent.

Irriterende var det dog, at systemet var så følsomt over, hvor baghøjttalerne var placerede, og at det var så svært at finde det optimale sted at sidde – specielt når man var flere. Gentagende kalibreringer af systemet var nødvendigt, og det irriterede også.

Prisen er høj, men kvaliteten er god. Dit valg.

Du kan læse mere om BAR 9.1 her.

De bedste priser lige nu

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3211 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?