De nye tv er fede når det kommer til design og billedkvalitet, men der findes næppe et nyt tyndt tv der for alvor kan prale af at levere en rigtig god lyd. God lyd kræver at der bliver flyttet luft, og det er der bare ikke plads til i de nyere tv.
Derfor er ekstern lyd næsten altid nødvendig, og personligt foretrækker jeg en soundbar fremfor en surround sound system med højttalere i hele stuen og de nødvendige kabler der skal trækkes.
Jeg har lige haft mulighed for at teste den nyeste soundbar fra Sonos, Ray, der udmærker sig ved at være den mindste soundbar firmaet har leveret til dato. Men det betyder ikke at Sonos har sparet på teknologien. Den er blandft andet udstyret med fire klasse-D digitale forstærkere, to full-range midwoofers, samt to tweeters der giver diskanten, samt en teknologi de kalder split waveguides der sender lyden rundt om i rummet.
Men samtidig er det en imponerende lille soundbar. Den fylder markant mindre end andre soundbars jeg har testet, og det gør den dejlig diskret at have stående under tv’et – eller hvor du nu måtte ønske at placere den.
Selve opsætningen var ganske let. Men der er en ting man skal være opmærksom på med Sonos Ray – den har kun en input-port til lyd, nemlig optisk. Heldigvis har stort set alle nyere tv en optisk port, så det bør ikke være noget problem.
Så med Ray sluttet til tv’ets optiske port og strømmen sat til, fandt Sonos app’en hurtigt soundbaren og installationen var herefter helt ‘Sonos-standard’.
Jeg skal dog lige indskyde en enkelt ting her. Jeg forsøgte først at slutte den til et tv på mit kontor, men det lod sig ikke gøre, fordi mit eksisterende Sonos-netværk var tilsluttet mit hjemmenetværk. Det kan godt være at det er muligt at have flere forskellige WiFi-tilsluttet Sonos-app’en, men den fandt jeg ikke lige. Så jeg måtte skifte lokalitet, og slutte Sonos Ray til mit hjemmenetværk i stedet.
Herefter gik det let, der blev udført en placeringstest af Sonos, så lyden blev optimeret til placeringen i min stue.
Herefter var det bare at komme i gang med at bruge soundbaren. En af de fede ting med en soundbar fra Sonos er, at den indgår som en integreret del af dit totalt Sonos-setup, så du kan altid afspille musik på den, også selvom du ikke har tændt for tv’et.
Fed lyd
Herefter gik jeg så i gang med at lytte til Sonos Ray. Jeg brugte den først til film, hvilket nok er det de fleste vil bruge den til. Den har en virkelig god lydgengivelse her, ikke mindst er den god til at forstærke dialogen i film, hvilket gør det let at høre hvad folk siger, også når de ikke nødvendigvis har den bedste udtale i filmen.
Men herudover er Ray ret god til at kaste lyden rundt i stuen, så man får en følelse af at være placeret godt og grundigt midt i lydbilledet.
Jeg brugte også Sonos Ray til at lytte til musik, hvilket den også gør vildt godt, størrelse og pris taget i betragtning. Den har en rigtig god bas, der kan fylde ret godt ud. Den har også en fin mellemtone der kan brede musikken fint ud, og diskanten er klar og fin.
Naturligvis er større soundbars bedre – hvis du f.eks. bruge Sonos Beam 2. generation, så får du meget mere af det hele. Men – den soundbar koster også ret meget mere.
En ret spændende lille detaljer du skal være opmærksom på er, at Sonos Ray også kan tilsluttes din computer, hvis den har en optisk udgang. Og hvorfor siger jeg så det? Jo – for hvis du ser film, hører musik eller gamer på din pc, så er det fedt med god lyd her også.
Størrelsen på Sonos Ray gør, at den let kan placeres foran din skærm uden at fylde så meget at den generer.
Pris og kvalitet
Du skal naturligvis være opmærksom på, at lyd og kvalitet hænger nøje sammen med stort set alle elementer her i livet, og det gælder også en soundbar. Sonos Ray giver en rigtig fin lyd og en imponerende godt lydbillede – prisen taget i betragtning.
Men som jeg har nævnt før, så er kan det naturligvis ikke sammenlignes med lyden fra soundbars der koster langt mere.
Omvendt så er jeg virkelig begejstret for størrelsen der gør, at du let kan placere Sonos Ray hvor du ønsker, og at du kan bruge den sammen med andet end blot dit tv.
En anden ting du skal være opmærksom på er justering af lyden. For visse tv-modeller kan ikke justere volumen på den optiske port ud via fjernbetjeningen. Det kan betyde at du skal bruge Sonos app til at justere lydstyrken. Du kan dog også være heldig at din fjernbetjening måske kan styre lydstyrken direkte på din soundbar -det var jeg i mit tilfælde.
Bedømmelse
Samlet vurdering 95%
Den nye Sonos Ray er virkelig en fornøjelse at bruge og lytte til. Let at sætte op, hurtigt at komme i gang og en fornøjelse at lytte til.
Af en soundbar til under 2.500 kroner giver den virkelig meget smæk for pengene, og jeg er virkelig begejstret for denne lille fede soundbar og dens fleksibilitet.
Du kan læse mere om Sonos Ray her.