Jeg har testet det nyeste smartwatch fra Garmin, fenix 8. Langt de fleste smarte ure i dag har en eller anden form for tracking af fitness, aktivitet og lignende, men hvor de fleste smarte ure, som udgangspunkt, er et ur, så er Gamins fenix-serie som udgangspunkt en fitness-tracker. Og den forskel i udgangspunktet giver en stor forskel i hverdagen.
fenix 8 kommer i 2 udgaver, en med Amoled-skærm og en med solarskærm som kan oplade direkte fra solen. Jeg har testet Amoled-versionen, også kaldet for Saphire, og lad mig med det samme bare indrømme jeg er vildt imponeret over, hvor meget dette smartwatch faktisk kan. Men samtidig er netop de mange funktioner med til at gøre det til en meget forvirrende oplevelse at bruge det.
Skønt og robust design
Det første der er at sige om fenix 8 er, at det er et flot designet ur. Det både ser og føles meget robust, der findes masser af urskiver du kan vælge – så du kan få dit helt eget udseende på uret. Uret findes i tre forskellige størrelse, 43mm, 47mm og 51mm.
Alle de urskiver jeg kiggede på satte en fed streg under, at fenix 8 er et high-end smartwatch/fitness-tracker. Jeg var meget imponeret over urets design og holdbarhed.
Samtidig har Garmin tænkt på en masse små detaljer så som at indbygge en led-lommelygte direkte i uret. En sjov, men også god, detalje som specielt løbere kan få glæde af, skulle de være ude og motionere om aftenen.
Med fem knapper på uret er der direkte adgang til en masse informationer og funktioner, men jeg må indrømme at jeg ofte klikkede rundt på knapperne for at finde netop det jeg skulle bruge. Det var ikke alt der var logiske opbygget her, og det forvirrede mig en anelse.
Mange funktioner
fenix 8 kan, som de fleste Garmin-ure, holde øje med dig, uanset hvad du laver. Det sporer din aktivet i løbet af dagen, det holder øje med din søvn og du kan tracke din trænings-session. Men hvor de første ting sker af sig selv, så skal du huske at sætte uret til at tracke når du træner.
Det har jeg det nu fint nok med, og fordi jeg i app’en kan vælge træningstyper og rækkefølge, kan jeg få en rimelig god struktur på de typer træninger jeg gerne ville bruge. Fedt for en som mig der f.eks. aldrig løber, men som bruger alt for mange timer i træningscentret hver eneste dag.
Men det er så også her at jeg må indrømme, at uret nok er bedst til discipliner som løb, klatring, svøning og tilsvarende. For jeg skulle huske at starte og stoppe uret mellem hvert træningssæt/pas og når jeg skiftede vægt eller type, skulle jeg også huske at notere det.
Det betød at jeg brugte for meget tid på uret og for hurtigt mistede fokus på mine øvelser. Hvis jeg lavede rigtig mange sæt af samme ville det nok være lettere, eller hvis jeg lavede intervaltræning gav det også mening. Men til styrketræning var uret ikke optimalt – her ville jeg hellere notere min træning i min analoge træningslog.
Når det så kommer til søvn og kvalitet af samme, så måler uret rigtig mange detaljer her, og når du vågner om morgenen kan du få en rapport over, hvordan din søvn har været og om dit ‘body battery’ er ladt op.
Her blev jeg så lidt forvirret – for når jeg selv følte at jeg havde en god nattesøvn, så kunne fenix 8 godt finde på at fortælle mig, at min søvnkvalitet havde været dårlig og at mit ‘body battery’ ikke var ladt ret meget op. Men andre nætter hvor jeg følte at jeg havde fået en dårlig nattesøvn kunne uret godt finde på at sige at jeg havde sovet godt og at mit ‘body battery’ var ladt godt op – den del fattede jeg ikke.
Brug app’en
Men igen – der er mange funktioner i app’en, og der skal bruges mange timer på at udforske den. Jeg er sikker på at man kan få rigtig mange gode informationer ud af uret, og jeg kan rigtig godt lide at jeg kan holde øje med min krop døgnet rundt.
Udover at spore din aktivitet og træning, så kan uret også guide dig igennem træningssessioner og der findes mange spændende træningspas du kan vælge her.
Med i uret kommer der en meget præcis GPS, og for atleter betyder det at uret både kan holde øje med, hvor du løber, eller cykler, hvad din kadance er og guiden kan fortælle dig om du skal ændre p ånoget.
Træningspas kan løbende tilpasses din måde at træne på, og uret bliver – over tid – meget personligt.
Når det kommer til batteri, så er der ugevis af aktiv brug i uret. Jeg nåede faktisk slet ikke at skulle lade uret op, og det var ret imponerende – for jeg brugte det meget i min testperiode.
Bedømmelse
Samlet vurdering 95%
Det er svært ikke at komme til at holde af fenix 8. Uret er flot, meget avanceret, holde øje med en imponerende stor mænge informationer fra din krop og din aktivitet, og det er meget præcis når det kommer til måling af skridt, højde og puls.
Den tætte forbindelse med din smartphone betyder at du får alle informationer over på skærmen, hvor de let kan læses og det samme gælder dine rapport for f.eks. din søvn eller den morfar du lige nuppede på sofaen.
Mit største klagepunkt med fenix 8 er netop kompleksiteten. Både i app’en og på uret er det let at fare vild i mængde af funktioner og valg. Her kunne jeg godt bruge lidt mere hjælp til at finde rundt, og måske et mere simpelt interface.
Samtidig forstår jeg ikke helt ‘body battery’- og søvnmålingerne, de passer ikke med, hvad jeg oplevede.
Du kan læse mere om Garmin fenix 8 her.