TEST: Godt og solidt drivecam fra Veho

Muvi Drivecam fra engelske Veho gør det let at optage din bilkørsel. Det klarer alt selv, optager i fuld HD, og sidder godt fast i forruden. Kameraet er spækket med faciliteter som du næppe nogensinde kommer til at bruge, og det kan godt have sit eget liv, hvis det indstilles forkert

Veho Muvi Drivecam

I nogle lande er et dashcam mere nødvendigt end i andre – ikke mindst i visse østlande, hvor folk har en tendens til at kaste sig ud foran langsomt kørende biler, og håbe på at få erstatning.

I Danmark er det heldigvis ikke tilfældet, men jeg har ofte oplevet situationer, som jeg virkelig gerne ville have dokumenteret når jeg har kørt rundt i landet i bilen. Det er så noget Muvi Drivecam fra Veho kan hjælpe med.

Jeg var spændt på installationen, for at få et dashcam sat op virkede på mig som en stor opgave. Men det var så ikke tilfældet. Faktisk så behøver du ikke gøre meget andet end pakke Drivecam ud – kameraet virker så snart det er pakket ud.

Men når det er sagt, så er der et par indstillinger i kameraet du måske alligevel vil stille lidt på. Og her kommer jeg så med en lille anke. For menusystemet i Drivecam lader en hel del tilbage at ønske. Det er svært at navigere rundt i det, og det er virker lidt tilfældigt om jeg skal klikke på skærmen eller på knapperne på siden af skærmen.

Heldigvis er der en app til systemet, og når den bruges, er det langt lettere at få indstillet kameraet. Men det frembyder så sin egen lille udfordring. For du skal aktivere den indbyggede WiFi i kameraet først, og manualen lader en hel del tilbage at ønske.

Jeg fandt dog ud af det, med hjælp fra Google, og da jeg kunne bruge app’en gik det let med at få indstillet kameraet. Jeg ønskede f.eks. at det reagerede på bump, så det gik i gang med at filme, hvis min bil blev påkørt eller forsøgt fjernet når jeg var inde og handle eller lignende.

Solid montage

Jeg ville også have at det filmende et par minutter efter bilen slukkede og jeg ønskede også at få koordinater, hastighed samt dato og klokkeslæt med på videoen.

Fra app’en var det let gjort, og så skulle kameraet ellers sættes op i bilen.

Med til kameraet følger en holder der skal sættes fast i forruden på bilen. Jeg har før haft gps’er der skal monteres på den måde, og de har alle som en lidt af problemer med at sidde fast.

Men Muvi Drivecam overraskede virkelig positivt. Den flade der sættes på ruden, limer holderen fast, og jeg mener fast. Under hele testen gik den på intet tidspunkt løs. Heller ikke selvom jeg udsatte bilen for store temperatursvingninger.

Selve kameraet skulle så sættes fast i holderen, og det var lidt mere besværligt. Men den skal jo omvendt sidde godt fast, og da du kun sjældent skal tage kameraet ud af bilen, er det ikke noget problem.

Hvad der dog irriterer mig, er den ledning der skal tilsluttes. For naturligvis skal der strøm til kameraet – det skal jo gerne virke uden du skal spekulere på at tage det ud og oplade – og det skal helst heller ikke løbe tør for strøm når du er ude og køre.

Men ledningen kommer til at hænge ned over instrumentbrættet, og ned til det vi før i tiden kaldte for en cigarettænder. Så du skal ikke tro at du kan bruge en eventuel usb-port som din bil måtte være udstyret med.

Ledningen irriterer mig, også selvom jeg ikke kan finde på et alternativ. Måske hvis der var en måde at sætte små holdere fast på instrumentbrættet på, så ledningen ikke hænger og dasker?

Og så er der en anden ting der frustrerer mig på Drivecam – der er en rød knap på kameraet med et udråbstegn. Jeg antager at det er en eller anden form for alarmknap, men jeg har ikke fundet ud af at bruge den, og jeg kan ikke umiddelbart finde nogen dokumentation for den i manual eller på nettet.

Veho Muvi Drivecam er et godt dashcam, der er let at bruge når det først ser sat op. Det virker hver gang, og er ganske nydeligt at se på.

Veho Muvi Drivecam er et godt dashcam, der er let at bruge når det først ser sat op. Det virker hver gang, og er ganske nydeligt at se på.

Flere funktioner i app

Men udover selve opsætningen, så har app’en en anden funktion. Når du har forbundet kamera med din smartphone, så har du mulighed for at lave en dobbeltoptagelse.

Det vil sige, at de billeder dit Drivecam ser, kan kombineres med video fra din smartphone.

Det er faktisk ret smart, hvis du skulle komme ud for et uheld, påkørsel eller andet.

En ting er at du har billedet fra Drivecam, men pludselig kan de kombineres live med video fra din smartphone, og på den måde bedre dokumentere situationen.

Om du så har åndsnærværelse nok til rent faktisk at koble de to enheder sammen og påbegynde dobbelt film er noget helt andet. Men funktionen er fed. Der burde bare være en funktion, en knap eller lignende, der klarer det hele. Altså forbinder smartphone med Drivecam og starter en dobbelt optagelse.

Du kan også bruge app’en til at se de optagelser dit Drivecam har optaget. Du kan naturligvis altid tage sd-kortet ud (det følger for resten ikke med), og se filmene på din computer. Men det er altså ret smart at du ikke behøver det, men kan gennemse alle film direkte fra din smartphone eller tablet.

Flotte billeder, fin lyd

Men det hele er intet værd, hvis ikke billede og lyd er af god kvalitet, og her viser Veho virkelig hvad de kan.

Drivecam optager i 1.080p HD og med en 120 graders vidvinkellinse, og blænden er på f/2.0, og det er nogle ret flotte film du får ud af optagelserne. Nu skal du være opmærksom på, at du ikke skal forvente at kunne optage køreturen fra bopælen i Danmark, og så hele vejen ned til Sydfrankrig.

Drivecam looper optagelserne, og det betyder, at hvis der ikke sker noget, så optager den automatisk optagelserne over, så alt efter kapaciteten på det sd-kort du sætter ind i apparatet, så er det begrænset hvor lang tids optagelse du har på kortet.

Vidvinkel- og fiskeøjelinsen betyder også, at billedet i ydersiderne buer, men for dokumentation betyder det intet.

Jeg er ret begejstret for videokvaliteten, og ikke mindst for lydkvaliteten, der i visse situationer kan være væsentlige i dokumentationsøjemed.

Opsummering

Generelt er Muvi Drivecam et rigtig godt og solidt produkt. Det gør præcist det det skal. Det optager dine køreture helt automatis, og du kan let tjekke optagelser på din smartphone.

Jeg så dog gerne at det var lidt lettere at indstille det og at forbinde smartphone med Drivecam. Samtidig ville jeg gerne have en manual der var mere dækkende, for det er frustrerende at have et godt produkt, og så ikke lige vide, hvad pokker en enkelt rød knap rent faktisk gør.

Men det ændrer ikke ved, at jeg er glad for produktet, og herunder kan du se et lille minut med eksempler på optagelser med Drivecam. Læg mærke til, at det ikke er helt så begejstret for modlysoptagelser når solen er lav.

Produktinformation

  • Produktnavn: Muvi Drivecam
  • Producent: Veho
  • Produkttype: Dashcam
  • Video: Fuld HD 1.080p@60fps
  • Billedsensor: Sony IMX291
  • Linsevinkel: 120°
  • Blænde: f/2.0
  • ISO-følsomhed: Op til ISO 12.800
  • LCD-skærm: 3.0″ TFT (16:9)
  • Medie: Micro SDHC (op til 128GB)
  • Videoformat: MP4
  • Mikrofon og højttaler indbygget
  • WiFi: 2.4G 802.11b/g/n
  • G-sensor: 3 Akset, 4G
  • Batteri: 900mAh
  • Strømforsyniung: DC 5V 1.5A
  • Dimensioner: 114.4 x 71.9 x 37 mm
  • Pris: Set til kr. 2.999 kroner
  • Mere information hos Veho

 

Bedømmelse

Samlet vurdering 88%

Muvi Drivecam leverer langt hen ad vejen vejen. Gode klare optagelser og fin lyd. Du skal ikke gøre noget i den daglige brug, og du kan gennemse alle optagelser direkte på din smartphone.

Der er masser af spændende funktioner i Drivecam, og når du bruger din smartphone til opsætning, så er det også let at indstille det lille dashcam.

Jeg så gerne en bedre manual, og lettere opsætning uden smartphone, du skal trods alt af med en pæn sum penge for Drivecam.

 

About Lars Bennetzen 3837 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?