
I takt med at vi mere og mere bruger smartphones og tablets, er der også kommet et stort behov for eksterne højttalere. For selvom diverse producenter af disse gadgets altid praler med kvaliteten af højttalerne i deres produkter, så er det helt ærligt begrænset hvor gode de er – ikke mindst når du vil dele musik med, eller se film sammen med venner, bekendte eller familien.
Så eksterne højttalere skal til, og de findes i alle mulige udformninger og ikke mindst prisklasser. Jeg har derfor testet syv forskellige eksterne højttalere i forskellige prisklasser for at se, hvor du får mest ”bang for the buck”.
Naturligvis vil der være kvalitetsforskel på en højttaler til 200 kroner og en højttaler til 4.000 kroner. Men jeg har valgt at teste dem sammen, for måske får du mere for pengene der.
Min test viste da også at det ikke er den dyreste der vinder testen, og det er ikke den billigste der er den dårligste (selvom den dårligste var tæt på at være den billigste).
I denne test starter jeg med den billigste højttalere først, og arbejder mig op i pris.
JBL GO: 105 kr., 75% i test
Den første højttaler jeg testede, var den lille firkantede mobile højttalere JBL GO. For 150 kroner får du en ganske fin lille ekstern bluetooth-højttaler. Den er udført i et ret stabilt plastikmateriale og fylder så lidt at du uden problemer kan have den i lommen eller tasken.
Det er også muligt at sætte en rem i den, hvis du ellers tilkøber eller tilvirker en, og så kan du hænge den i bæltet eller have den om håndleddet. Og så holder batteriet i op til fem timer.
Lyden er ganske fin, naturligvis har den ikke den mest overbevisende bas, diskant eller mellemtone, men til 150 kroner er lyden faktisk fin. Jeg så gerne lidt mere bas, men det er svært i så lille en højttaler. Så nok testens billigste højttaler, men ikke den dårligste. Den er klart anbefalelsesværdig til folk der lige skal bruge lidt mere lyd end deres telefon kan levere.
Creative Pebble Desktop 2.0 Speakers: 500 kr., 60% i test
Her fik jeg så fat i en højttaler der ikke er en enkelt højttaler, men faktisk to højttalere, der enten kan sluttes til din smartphone eller, som navnet antyder, til din desktop computer.
Det er også den eneste højttaler der ikke kan kobles til med bluetooth. Pebble kræver både strøm via usb og en kabelforbindelse. Alene der taber den meget for mig – jeg har kabler nok på mit skriverbord, og behøver ikke flere.
Dernæst er der lyden – den er bare ikke Creative værdig. Der mangler rigtig meget bas, og der er en del forvrængning i mellemtonerne, ikke mindst hvis du forsøger at spille højt på Pebble.
Lav lyd og holdt i mellemtoneniveauet er lyden ok, men du skal ikke forvente at spille musik på dem – det bliver bare ikke godt. Der er alt for meget forvrængning, og når man ser hvad JBL kan i en højttaler der koster 50 kroner mindre, så kan det kun undre.
Creative har, desværre, ikke været særlig heldig de i seneste par år med deres lydprodukter, og Pebble er ikke der de viser at de stadig kan det der med god lyd. Den er ikke pengene værd.
JBL Clip 3: 400 kroner, 90%, Editors choice
Den lille Clip 3 højttaler er virkelig en fed lille højttaler. Den er rund og har en indbygget karabinhage, så du kan hæfte den direkte på din rygsæk, cykel eller lignende.
Samtidig er den udført i et materiale der gør at den tåler det meste. Du kan tabe den, sparke til den og smide den i vand. Den har en IPX7-certificering så den tåler at ligge på en meters vand i op til 30 minutter uden problemer.
Det er fedt nok når du skal have Clip 3 med til stranden, men endnu federe er det, at den leverer en imponerende god lyd for så lille en højttaler. Den leverer en god bas, og det kan være svært i så lille en højttaler, mellemtonen er lige i skabet og det eneste sted jeg lige mangler lidt, er på diskanten. Det er forventet men til prisen er lyden klart bedre end forventet.
Clip 3 har absolut ingen forvrængning og den spiller uden problemer i op til 10 timer – hvilket er vildt godt, for batteriet er ’kun’ på 1.000 mAh. Jeg er helt solgt, og derfor er den også en af to højttalere i testen jeg giver bedømmelsen ’Editors choice’.
Harman Kardon Omni 10+: 800 kr., 75%
Omni 10+ er den mindst i serien af Omni-højttalere. Alle Omni-højttalere kan kobles sammen til et multi-rum-system, og jeg har testet alle tre i serien.
Men vi starter lige her med den mindste. Omni 10+ er en lille rund højttaler hvor mellemtone og diskant sidder på forsiden, og bas-radiatoren sidder på bagsiden. Som alle Omni-højttalere kan den kobles op med både bluetooth, WiFi og kabel, men det er desværre også en højttaler der ikke kan køre på batteri.
Det betyder at du ikke kan tage den med dig, og at du er begrænset i placering til et sted i nærheden af en stikkontakt.
Normalt er jeg vild med lyden i Harman Kardons produkter, men Omni 10+ lever ikke op til mine forventninger. For 800 kroner forventer jeg en højttaler med en markant bas og en klar diskant. Men det kan Omni 10+ ikke levere.
Godt nok er der ingen forvrængning af lyden, men der er heller ikke noget at råbe hurra for, når det kommer til lydkvalitet.
Men der er et meget værre problem for Omni 10+, nemlig WiFi-forbindelen. Som den eneste af de tre Omni-højttalere, så oplevede jeg tit at forbindelsen hakkede, så lyden laggede. Det er bare ikke ok for en højttaler der kører på WiFi.
Omni 10+ lever ikke op til mine forventninger, og faktisk skuffer den en del både på lyd og på app’en til Android (se separat boks).

Omni-højttalerne fra Harman Kardon kan kobles til dit trådløse netværk, og det skal du gøre via app’en HK Controller.
Det prøvede jeg først fra min Android-smartphone, men jeg fik det aldrig til at virke. App’en bad om kodeord til mit netværk, og så skete der absolut intet mere.
En tur på Google viste at jeg først skulle koble mig på det trådløse netværk som højttaleren etablerede, og derefter forsøge igen. Det prøvede jeg så, og det virkede med Omni 50+, men ikke på nogle af de andre højttalere.
Det endte med at jeg forsøgte med min iPhone, og vupti så virkede det. Jeg fik sat alle højttalere op på den måde, og da jeg derefter startede min Android app, så ville den så lige opdatere højttalernes firmware – op til flere gange.
Min pointe her: Kære Harman Kardon udviklere: Når I starter med at udvikle en app til iPhone, så lad være med at lave en dårlig ’port’ til Android. Gør jer selv, og os andre, den tjeneste enten at udvikle den fra bunden af, eller alternativt så test den i det mindste.
Veho M10: 1.500 kr., 95%, Winner og Editors choice
Her er ikke alene testens bedste højttaler, specielt når det kommer til pris i forhold til kvalitet, det er samtidig den højttaler jeg personligt selv helst ville have stående i mit hjem.
M10 imponerede mig virkelig. Lyden var imponerende og den har klart det fedeste design af alle højttalerne i testen. Flot base, runde linjer og et tilbagelænet design der gør at den vil klæde de fleste stuer.
Højttaleren levere en suveræn lyd, kun lige præcis overgået af den dyreste højttaler i testen, Omni 50+. Den har en dyb flot bas, en elegant og klar diskant og en mellemtone der giver en god fylde i lyden. Jeg er helt solgt i denne højttaler. Der med et 2.200 mAh-batteri så spiller den uden problemer i op til 8 timer.
Om du spiller lavt eller højt med M10, så får du en god lyd der på intet tidspunkt er forvrænget
Harman Kardon Omni 20+: 2.000 kr., 85%
Jeg kan rigtig godt lide designet på de lidt dyrere Omni-højttalere. Omni 20+ er en oval højttaler med en pæn stor bas-radiator på bagsiden.
Som alle Omni-højttalere kan den både bruge WiFi, bluetooth og kabel, og her i testen blev den naturligvis sluttet til WiFi (med nogle problemer, som du kan læse mere om i boksen om app’en til Omni-højttalerne.
Men som med Omni 10+ har denne højttaler heller ikke noget batteri, hvilket igen vil sige, at du må jagte et stik for at benytte den.
Den har derimod en rigtig god lydkvalitet, en god dyb bas, klar diskant og tydelig mellemtone og helt uden forvrængning.
Du får stadig en bedre lyd i Veho M10 og skal betale 500 kroner mindre, men her får du en højttaler der kan kobles op i et multi-rum-system. Personligt går jeg så efter den bedre lyd – så ofte bruger jeg heller ikke lyd i flere rum på samme tid.
Harman Kardon Omni 50+: 4.000 kr., 90%
Der er ingen tvivl om, at topmodellen i Omni-serien levere den bedste lyd i denne test. Men den er også 2.500 kroner dyrere end min testvinder, og lyden er altså ikke dobbelt så god.
Designet er igen spændende og godt, og gør at der er indbygget et håndtag. Det er så rigtig smart, for denne højttaler er nemlig mobil. Den har indbygget et batteri der giver op til fem timers afspilning, og den detalje kan jeg godt lide.
Som de andre Omni-højttalere så er denne også en multi-rum-højttaler, og igen så har jeg lidt udfordringer med app’en der skal styre den del af showet, men det kan du læse mere om i boksen om app’en.
Som sagt så har vi her den klart bedste lyd i testen. En suveræn bas der virkelig lægger en fantastisk bund i musikken, og både mellemtonerne og diskanten er krystalklar.
Fordi det er en højttaler der er beregnet til at tage med udenfor, så er er den IPX5-certificeret. Du kan godt nok ikke smide den i vand, men du kan sagtens spule den over med en vandslange, eller glemme den når sprinkleren går i gang. Det skal Omni 50+ sagtens overleve.
Men – den taber på en dårlig app og en alt for høj pris i forhold til kvaliteten.
- Produktinformation: JBL GO
- Produktnavn: JBL GO
- Producent: JBL
- Forbindelse: Bluetooth
- Batterilevetid: Op til 5 timer
- Transducer: 1x 40 mm
- Udgangseffekt 3 watt
- Frekvensområde: 180 – 20 kHz
- Signal/støjforhold: >80 dB
- Mål: 68,3 x 82,7 x 30,8 mm
- Vægt: 130 gram
- Pris: Set til kr. 150 kroner
- Mere information hos JBL
- Produktinformation: Pebble Desktop 2.0 Speakers
- Produktnavn: Pebble Desktop 2.0 Speakers
- Producent: Creative
- Forbindelse: Kabel
- Frekvensområde: 100 Hz – 17kHz
- Signal/støjforhold: 86 dB
- Drivere: 2″
- Aux in: 3,5 mm analog stereo
- Støm via usb
- Vægt: Højre satellit: 345 gram, venstre satellit: 300 gram
- Dimensioner: 114 x 113 x 116 mm
- Pris: Set til kr. 200
- Mere information hos Creative
- Produktinformation: JBL Clip 3
- Produktnavn: JBL Clip 3
- Producent: JBL
- Forbindelse: Bluetooth
- Batterilevetid: op til 10 timer
- Vandtæt: IPX7
- Klarer at blive tabt uden problemer
- Højttaler: 1x 40mm
- Udgangseffekt: 3,3 WRMS
- Frekvensområde: 120 Hz – 20 kHz
- Støj/signalforhold: >80 dB
- Batteri: Li-ion på 1.000 mAh
- Mål: 137 x 97 x 46 mm
- Vægt: 220gram
- Pris: Set til kr. 400
- Mere information hos JBL
- Produktinformation: Harman Kardon Omni 10+
- Produktnavn: Omni 10+
- Producent: Harman Kardon
- Forbindelse: Bluetooth, WiFi, kabel
- Enheder: 1 x 90 mm bashøjttaler, 1x 19mm diskant
- Effekt: 1x 25W for bas, 1x 25 for diskant
- Netværk: 802.11 b/g/n/ac (2,4 og 5 GHz)
- Frekvensområde: 52Hz – 20kHz
- Støj/signalforhold: >80 dB
- Mål: 181 x 159 x 166 mm
- Vægt: 1,333 kg
- Pris: Set til kr. 800
- Mere information hos Harman Kardon
- Produktinformation: Veho M10
- Produktnavn: Veho
- Producent: M10
- Forbindelse: Bluetooth, kabel
- Batterilevetid op til 8 timer
- Output: 2x20W + 2 x 10 W
- Speaker størrelse: 2x 78 mm + 2x 30 mm
- Batteri kapacitet: 2.200 mAh Litium batteri
- Aux in: 3,5mm
- Rækkevidde for bluetooth: 10 m i lige linje
- Størrelse: 282 x 293 x 167 mm
- Pris: Set til kr. 1.500
- Mere information hos Veho
- Produktinformation: Harman Kardon Omni 20+
- Produktnavn: Omni 20+
- Producent: Harman Kardon
- Forbindelse: Bluetooth, WiFi, kabel
- Enheder: 2x 90 mm bashøjttalere, 2x 19mm diskant
- Effekt: Nominel 4x 15 watt
- Netværk: 802.11 b/g/n/ac (2,4 GHz og 5GHz)
- Frekvensområde: 53 Hz – 20 KHz
- Støj/signalforhold: >80 dB
- Mål: 260 mm x 164 mm x 166 mm
- Vægt: 2,325 kg
- Pris: Set til kr. 2.000
- Mere information hos Harman Kardon
- Produktinformation: Harman Kardon Omni 50+
- Produktnavn: Omni 50+
- Producent: Harman Kardon
- Forbindelse: Bluetooth, WiFi, kabel
- Enheder: 2x 90 mm bashøjttalere, 2x 19mm diskant
- Effekt: Nominel 4x 25 watt
- Netværk: 802.11 b/g/n/ac (2,4 GHz og 5GHz)
- Frekvensområde: 50 Hz – 20 KHz
- Støj/signalforhold: >80 dB
- Mål: 333 mm x 175 mm x 215 mm
- Vægt: 3,34 kg
- Pris: Set til kr. 4.000
- Mere information hos Harman Kardon