Den ene af to budget-mobiler i min stortest er Huawei P20 lite, og på mange måder er den virkelig en lite-mobil. Den er langt mere plastik-agtig end de fleste andre i testen, og Huawei har skruet ned for hardwaren på mange områder – blandt andet på cpu’en og på kameraet.
Men det betyder også, at du kan købe en mobil for et godt stykke under 3.000 kroner – jeg fandt den til 2.800 kroner, og du kan uden problemer få den billigere sammen med et abonnement. Så prisen er klart attraktiv.
P20 lite har et meget klassisk design, men for at gøre den en anelse mere elegant, har Huawei givet den behagelig runde kanter, så den ligger fint i hånden.
Et af de steder vores kinesiske venner har skåret lidt ned er på skærmens opløsning. Med 2.280 x 1.080 er opløsningen i fuld HD, men koblet sammen med en lidt lavere lysstyrke giver det et skærmbillede der godt kunne være skarpere og klarere.
Fingeraftrykslæseren er placeret godt på bagsiden af mobilen så den er let at nå, og den låser mobilen op dejlig hurtigt.
Du kan dog også vælge at bruge ansigtsgenkendelse, som låser mobilen op næsten lige så hurtigt. I begyndelsen har Huawei haft problemer med denne funktion, hvor du kunne snyde P20-serien med et billede af dig selv – det er dog blevet rettet i den version af EMUI som var på P20 lite da vi testede den.
Godt interface
Huawei bruger deres egen version af Android, eller rettere deres eget skin, EMUI OS. Jeg er virkelig vild med det interface. Det fjerner app-skuffen (du kan godt få den igen, hvis du gerne vil), og alle dine apps er tilgængelige lige på hovedskærmen.
Som iPhone-folket kender, så kan du få en søgefunktion frem ved at trække ned på skærmen, og det er virkelig en super fed oplevelse.
Men interfacet kræver tilvænning, hvis du ikke har brugt iPhone, eller hvis du er meget glad for Androids klassiske interface. Ikke desto mindre er jeg virkelig glad for Huaweis måde at bruge Android på.
Langsom i test
Det kan godt være at Huawei P20 lite er en billige mobil, men det er altså også en langsom mobil. Apps åbner langsomt, og i vores benchmark var den langt nede. Her målte vi meget lave cpu- og gpu-ydelser, og at spille bare lidt krævende spil er en skidt oplevelse – alt hakker meget.
Og noget så simpelt som at skrue ned for lyden i et lidt krævende spil betød at alt hakkede meget. Du må ikke forvente at kunne bruge den til 3D-spil af nogen art.
Men hvor den er dårlig til spil, så sikrer Huaweis EMUI OS en rimelig god hastighed når du navigerer rundt på mobilen, og det viste vores benchmark også.
Et fint kamera
Selvom mobilen er en budget-mobil, så har Huawei stadig smidt to kameralinser ned i mobilen. Godt nok ikke i en imponerende opløsning, men der er to kameraer som gør, at du blandt andet kan lave nogle ret flotte portrætfotos.
Ved at bruge de to kameraer kan P20 lite nemlig lave den kendte Bokeh-effekt, hvor personen der fotograferes er i fokus, og baggrunden sløret.
Videodelen er fin, men det er tydeligt at der ikke er verdens bedste billedstabilisering på denne lille mobil.
Helt generelt mener jeg at den tager fortrinlige billeder ved gode lysforhold, men selvom Huawei lover gode billeder ved dårlig belysning, så har jeg ikke kunne genskabe det. Billeder taget om aftenen blev dårlige og grynede, også selvom nattebilleder var slået til på P20 lite.
Af en mobil til under 3.000 kroner er P20 fortrinlig, men du skal ikke af med mange flere penge for at få en suveræn mobil. Min anbefaling er at ofre lidt flere penge og så få fat i en OnePlus 6 i stedet for – prisforskellen er ikke så stor på de to mobiler.