TEST: Ti top-mobiler testes

Det har været et spændende forår når det kommer til smartphones. Den ene producent efter den anden har lanceret nye topmodeller, og her hos Tech-Test har vi testet 10 af de nyeste smartphones for at finde den bedste

Smartphone Stortest. Foto Lars Bennetzen

Hvilken smartphone er bedst? Det er et spørgsmål jeg ofte hører, og som jeg ofte har svært ved at svare på. For de nye smartphones har næsten alle noget der gør dem rigtig interessante af forskellige årsager.

Derfor satte jeg mig for at finde den fedeste smartphone blandt de mange der er på markedet. Jeg har derfor testet følgende 10 smartphones: Nokia 6.1, Nokia 7 Plus, Nokia 8 Sirocco, Sony Xperia XZ2, Samsung Galaxy S9, Samsung Galaxy S9+, Huawei P20, Huawei P20 Pro, Huawei P20 lite, OnePlus 6.

Blandt de 10 smartphones er der, udover topmodeller, også to ’budget’-modeller, nemlig Noki 6.1 og Huawei P20 lite, men de er taget med fordi netop budget-smartphones er meget populære blandt de danske forbrugere.

Jeg skal også lige nævne, at jeg også inviterede Apple til at få iPhone X med i testen, men de hævdede at de ikke kunne skaffe et anmeldereksemplar – en anden forklaring er, at de ikke ønskede at få sammenlignet iPhone X med mobiler der koster under halvdelen og som angiveligvis kan det samme. Hvad end årsagen er, bliver denne test udelukkende af Android-mobiler.

Et tæt løb

Det viste sig hurtigt at gå hen og blive rigtig svært at finde den bedste smartphone, ikke mindst fordi prisen spiller en rigtig stor rolle. For hvis vi kigger på ydelsen alene, så er den mobil der yder bedst også en af de billigste i testen, nemlig OnePlus 6. Den imponerede vildt meget med imponerende benchmark-målinger.

Men hvis vi så kigger på de ekstrafunktioner du får i de dyreste mobiler, så tæller det også med – og selvom de billige smartphones også har fået et markant mere elegant design, så er der ingen tvivl om, at mobiler som Huawei P20/P20 Pro, Samsung Galaxy S9 og S9+ samt Nokia 8 Sirocco er har nogle af de fedeste designs på mobiler pt.

Men andre ting spiller også ind, og opløsningen på skærmen er en stor og væsentlig faktor, og her viste det sig, at den smartphone med den absolut største skærm, OnePlus 6 med hele 6,28” skærm, også har den dårligste opløsning på kun 2.280 x 1.080.

Omvendt tilbyder OnePlus 6 at du kan bruge hele skærmen når du bruger kameraet, og det ser faktisk ret fedt ud.

Men der hvor mobilerne for alvor skilte sig ud fra hinanden, og det der for mig afgjorde hele testen, var kameraet, og måde de specielle funktioner var implementeret på.

Når det kom til billedkvaliteten var der ingen tvivl om, at Huawei P20 Pro løb af med sejren, men de suverænt mest klare og naturtro billeder. Men der var ikke langt ned til Huawei P20, Samsung S9 og S9+ og Sony Xperia XZ2. Men så var der lige det med prisen…

Også på video området løb Huawei P20 Pro af med sejren, selvom både Samsung og Sony leverede en brav kamp, så er den optiske billedstabilisering bedre hos Huawei, og skarpheden er bare bedre.


[yuzo_related]


Super-slow motion og dårligt lys

Noget der er gået hen og blevet et stort buzzword er super-slow mobil og ’low light’ optagelser. De billigste modeller har ikke disse funktioner indbygget, men Huawei P20, P20 Pro, Samsung S9 og S9+, Sony Xperia XZ2 og OnePlus 6 fremhævede alle at det var noget de var verdensmestre til.

Men det viste sig ikke at være helt sandt. Hvor Huawei, Samsung og Sony alle optog super-slow motion ved 960 billeder pr. sekund, så stoppede OnePlus 6 ved 480, og der er altså en pokkers forskel. 480 billeder pr. sekund er nok slow motion, men ikke super-slow motion.

Tilbage var der så Huawei, Samsung og Sony, og resultatet af super-slow motion videoerne her var meget tæt på hinanden. Igen er billedet en anelse mere skarpt specielt hos Huawei P20 Pro, men implementeringen af funktionen er bare suverænt bedre hos Samsung, og Sony kommer tæt på.

Optagelser ved dårlig belysning vendte igen billedet om, for her var der ingen tvivl om, at Huawei tog prisen, med imponerende gode natbilleder – og vel og mærke natbilleder, hvor du ikke behøver et stativ.

Og vinderen blev

Det var 10 fantastiske mobiler der var med i min test, og du vil ikke føle dig snydt lige meget hvilken mobil du køber. Men en vinder skal findes, og en vinder blev fundet.

Huawei P20 Pro er ubetinget vinder i denne test. Den leverer en fantastisk ydelse i vores benchmark, den tager de bedste billeder, den har den bedste batterilevetid, og kameraet har langt flere fede funktioner end nogle af de andre mobiler i testen.

Derfor tager P20 Pro også prisen ”Editors choice”, for den smartphone er klart redaktionens favorit.

Samsungs to mobiler er meget tæt på at vinde testen, men her trækker prisen fra og det samme gør irritationen over den sekundære skærm. Men implementeringen af super-slow motion er bare genial – her kan Huawei og Sony godt lige lære lidt.

Sony skal have stor ros for deres nyeste mobil, de har virkelig rykket sig langt i forhold til de sidste modeller – specielt når det kommer til design.

Nokia er tilbage –ingen tvivl om det. Nokia 6.1 er dog for langsom også i forhold til prisen. Men Nokia 7 Plus er en ganske fin smartphone, og Nokia 8 Sirocco er en super elegant smartphone, som dog lige skal have et bedre kamera.

OnePlus 6 kom ind som den absolut nyeste mobil i testen. Men den var ikke så imponerende som vi havde håbet. Jo – hastigheden er imponerende, og jeg er vild med deres version af Android – hvilket klart er med til at sparke hastigheden op.

Men de skal arbejde med opløsningen på skærmen, kameraet kunne være bedre – billederne er alt for lyse og det kan ikke fotografere effektivt i lav belysning, og de skal fjerne ’super-slow motion’ begrebet og nøjes med at kalde det for slow motion. Den er dog super spændende på grund af det lave prispunkt, men det er ikke helt nok til at trække den op blandt de bedste i testen.

Klik på linkene herunder for at læse de fulde test af de 10 smartphones, deres specifikationer og ikke mindst priser.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3424 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?