TEST: Huawei Mate 20 lite – kameraet overdriver

Huaweis Mate 20 lite er en mindre version af deres smartphone Mate 20, der lanceres d. 16. oktober i London. Mate 20 lite har en god lav pris, men med et kamera der overdriver farverne

Huawei Mate 20 lite. Foto: Lars Bennetzen

Hvis du leder efter en smartphone der er spækket med fede funktioner, har indbygget AI, et avanceret kamera, en fed skærm og et flot design så tjek lige den ’lille’ Mate 20 lite ud. Mobile er udstyret med en skærm på 6,5”, har indbygget AI i både front- og bag-kameraet og optimeret til foto og video helt generelt. Men du skal være klar over at der kommer rigtig meget farve på dine billeder.

Jeg er som altid imponeret over, så meget tech Huawei har smidt ned i deres Mate 20 lite. Til kun 3.000 kroner får du en mobil der kan mere end rigtig mange mobiler, du får en ret fed skærm og du får faktisk pænt mange hestekræfter.

Naturligvis må Huawei skære nogle hjørner for at holde prisen lav, men langt hen ad vejen så vil jeg sige, at en mobil som Mate 20 lite er mere end rigeligt til det behov de fleste faktisk har. Men lad os lige kigge nærmere på hvad Mate 20 lite faktisk indeholder.

Huawei Mate 20 lite. Foto: Lars Bennetzen

Huawei Mate 20 lite. Foto: Lars Bennetzen

Flot design, fin processor

For det første så får du en meget elegant smartphone, og typisk i Mate-serien, så er den meget elegant, hvor alle linjer er flot svungne og selve mobilen ligger skønt i hånden. Selvom mobilen er stor, så føles den langt fra stor i hånden. Det skyldes naturligvis ikke mindst at skærmen udnytter det meste af forsiden – der er en næsten usynlig bezel, så du får virkelig en god udnyttelse af forsiden til din skærm.

Derudover – hvis du har savnet jack-stik på de nye mobiler, så har Huawei valgt at bibeholde dette savnede stik i deres nyeste budget-mobil. Personligt er det ikke et stik jeg savner, men jeg kender mange der virkelig mangler det.

Derudover så får du en helt ok processor. Naturligvis er det ikke Huaweis topmodel du får af processorer. I Mate 20 lite har de smidt deres Kirin 710 processor, der hører til blandt deres 12nm processorer og som alt andet lige er lidt langsommere end deres 900-serie.

Huawei Mate 20 lite. Foto: Lars Bennetzen

Huawei Mate 20 lite. Foto: Lars Bennetzen

Men hey, du får også en langt billigere mobil. Til prisen er det faktisk en ganske god processor, med masser af ydelse. 

Når det kommer til spil kunne jeg godt mærke at den måtte kæmpe lidt mere end jeg har oplevet ved de noget dyrere mobiler, men igen – det er ikke mærkeligt, for mobilen koster altså kun små 3.000 kroner.

Omvendt er skærmbillederne utrolig flotte og det opvejer altså en del her.


[yuzo_related]


En anden ting om Kirin 710 chipsettet er, at det er udstyret med både en ISP (image signal processor) og en DSP (digital signal processor), og det hjælper med til at give dig bedre billeder.

I dagligt arbejde med mobilen har jeg ikke haft nogle tilfælde af at føle at processoren ikke rigtig følger med. Hvis jeg lægger den side om side ved f.eks. N0te 9, iPhone Xs Max eller Huawei P20 Pro, så er den klart langsommeren, men når jeg bare bruger den i det daglige, så er de færre hestekræfter ikke noget jeg for alvor lægger mærke til – det er kun fordi jeg er bedre vandt.

Mange farver i kameraet

Men der hvor Mate 20 lite for alvor har udviklet sig i forhold til Mate 10 lite er på kamerasiden. Noget af det vigtigste er nok at den nye processor har tilført kunstig intelligens, AI, til kameraet og det har givet nogle nye muligheder og funktioner.

Selfiekameraet, et 24MP + 2MP (ja to stk.), forsøger automatisk at forskønne din selfie, mens det på samme tid forsøger at genkende de omgivelser du står i. Dette kamera kan genkende otte forskellige scener, og hvis du f.eks. er på stranden, så vil den automatisk forsøge at optimere kameraets indstillinger til det.

Min test af Huawei Mate 20 lite viser da også, at den er både god og hurtig til at genkende de omgivelser du måtte befinde dig i. Men jeg er altså mindre imponeret af de billeder der kom ud af det. Så længe jeg var indendørs og var i god belysning så var det nogle flotte selfier jeg fik. Men var lyset lidt dårligere, eller var jeg uden for så gik det galt.

Huawei Mate 20 lite: Selfiekameraet gør farver på plænen skriggrøn

Huawei Mate 20 lite: Selfiekameraet gør farver på plænen skriggrøn

Indendørs om aftenen blev der klart skruet for meget op for den røde farve, og når jeg tog selfier udendørs, så blev min græsplæne nærmest skriggrøn (og den havde selv detekteret at jeg var i nærheden af ’planter’, så indstillingen burde være ok).

Så min konklusion her er, at du skal være i god belysning og helst inden for, så får du gode selfier. Mens det går mindre godt, hvis du vælger at bevæge dig uden for og tage selfier der.

Hovedkameraet, et 20MP + 2MP (ja færre megapixels her, det er ikke en skrivefejl), så er det også her at AI kommer ind og hjælper dig. Her er der så 22 forskellige kategorier som kameraet genkender, lige fra mad over biler og antikke bygninger til sne og teaterforestillinger.

Huawei Mate 20 lite: Hovedkameraet gør plænen alt for grøn.

Huawei Mate 20 lite: Hovedkameraet gør plænen alt for grøn.

Huawei Mate 20 lite giver flotte farver, men der er stadig lidt for meget smæk på farvekanonen

Huawei Mate 20 lite giver flotte farver, men der er stadig lidt for meget smæk på farvekanonen

Og der er ingen tvivl om, at kameraet er rigtig godt til at kende scener og at det går vildt stærkt. Når jeg fotograferer mad, ting og tæt-på blomsterbilleder og lignende så er det flotte og meget klare billeder. Men – og det er altså et men – når jeg nærstuderer billederne og sammenligner dem med originalen, så har farverne altså lige fået et godt spark i røven. Bladene på blomsterne er meget grønne, farverne på kunstværker er langt mere farvestrålende end ellers og lakken på min bil er lidt mere skinnende end den er i virkeligheden.

Jeg har set det trick før med printere. For at gøre billeder så ’lækre’ som muligt, så bliver der skruet op for farverne, og selvom de færdige billeder nok ser flotte ud, så er det også tydeligt at der er langt mere farve på end i virkeligheden.

Det kunne Huawei godt have udeladt – jeg ser hellere billeder der er naturlige, end kunstigt oppustede. Og det er heller ikke noget jeg genkender fra andre Huawei-modeller.

Kunstig virkelighed i kameraet

En ting jeg har set blive stadig mere populær i nye mobiler er AR, augmented reality. Det betyder at man blander effekter fra kameraet med virkeligheden (helst i 3D), og AR har fået en stor plads i Mate 20 lite.

Det betyder blandt andet at du kan lave ”3D Qmoji”, det svarer nogenlunde til det Apple kaldte for ”Animoji”, animerede figurer som du kan lave små film med og evt. sætte ind i dine beskeder.

Der er også kommet en række effekter du kan pynte dine selfier med, og du kan skifte baggrunden ud med mere eller mindre fjollede tegnede scener.

Endelig kan du lege med 3D-objekter, hvor du kan placere en lille 3D-animeret fugl på en flade og se den fx tage bad, fiske eller spise.

Hele AR-delen vil nok være sjov i starten, men jeg har virkelig svært ved at se, at man bliver ved med at bruge den. Selv min datter på fem år, blev hurtigt træt af de effekter. Men muligheden er der, så …

Intelligent sortering og netværk

Langt mere spændende er den automatisk sortering af billeder. Når du har en vis mægde billeder så kan det være svært at finde bestemte billeder. Men her hjælper mobilen virkelig.

Den samler dine billeder i steder, personer, ting, højdepunkter og mere, og du behøver ikke gøre noget. Det er virkelig en fed funktion, der gør at du hurtigt kan finde netop de billeder du leder efter.


[yuzo_related]


Derudover så har Huawei indført noget de kalder for Intelligent Network Connection, en funktion der hjælper med til at holde forbindelsen både på data- og telenetværket. Så hvis du fx er i en elevator, vil du langt hurtigere end ellers få forbindelse igen. Og det må jeg sige – jeg har langt færre udfald med denne mobil end med så mange andre.

Samlede betragtninger

Generelt set så får du en fin mobil med Mate 20 lite. Jeg ville klart gå ind og slå AI fra hvis du vil have naturtro farver på dine billeder, og så ellers leget lidt med indstillingerne selv. Kameraet er klart i stand til at tage flotte billeder, men der er altså for meget tryk på farverne som udgangspunkt.

Omvendt er jeg vild med Huaweis brugergrænseflade. Det er klart min favorit version af Android. Let og intuitiv at bruge, og det tæller højt hos mig.

De skal også have ros for fingeraftryksscanneren. Den er lynhurtig og den virker hver gang, og den er placeret godt på bagsiden af mobilen – stor ros for placeringen.

Produktinformation

  • Produktnavn: Mate 20 lite
  • Producent: Huawei
  • Skærm: 6,3″ TFT LCD (LTPS IPS). FHD+ 2340 x 1080, 409 PPI
  • Cpu: Kirin 710 (Octa-core + i7 microprocessor) 4 x Cortex A73 2.2 GHz + 4 x Cortex A53 1.7 GHz.Mali-G51 1 GHz
  • Bagkamera: 20MP +2MP (til fokus og bokeh) med f/1.8 optik.
  • Frontkamera: 24MP + 2MP (til fokus og bokeh) MED F/2.0 optik
  • Batteri: 3.750 mAh
  • Hukommelse: 4GB ram + 64GB rom, kan opgraderes til 256GB med sd-kort
  • Pris: Set til 2.999 kroner
  • Se mere hos Huawei

Bedømmelse

Samlet vurdering 75%

Mate 20 lite fra Huawei er en fin smartphone, men alle de fine AI-funktioner i kameraet betyder samtidig at der skrues alt for meget op for farverne, og det er en skam. Selve design og elegance er i top, og skærmen er rigtig flot.

Fingeraftryksscanner virker hurtigt og hver gang, og til de fleste opgaver er der masser af kræfter i processoren.

Men til 3.000 kroner burde Huawei have gjort mere ud af at sikre naturtro billeder

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2856 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart