TEST: Sony Xperia XZ2 – så kom Sony tilbage

Sony har længe hængt i bremsen med deres smartphone. Men Xperia XZ2 leverer et super godt design, fedt kamera og generelt en spændende mobil. Men den er altså større end den burde være

Med Sony Xperia XZ2 går vi igen ned i størrelse på skærmen. 5,7” siger målet og det er som udgangspunkt en fin størrelse. Men Sony har ikke formået at få gjort kanten om mobilen mindre. Det vil sige at vi rent fysisk har en stor og tung mobil her.

Og det er ærgerligt, for Sony har ellers gjort meget ved designet. Væk er deres kantede design, og ind er kommet et afrundet og behageligt design. Specielt bagsiden er afrundet og den ligger godt i hånden. Men mobilen er fysisk større end mobiler med en markant større skærm, og det trækker ned.

Det gør også at den ikke ser helt så elegant ud som jeg havde håbet, men den er stadig bleve langt bedre.

Når det kommer til skærmen så sparker Sony ikke helt så meget til bolden som jeg havde håbet. Skærmen har en opløsning på 2.160 x 1.080 i fuld HD, men det bringer den så også ned i den lave ende i testen her. Hvorfor Sony ikke har smidt en bedre skærm i den ved jeg ikke. Men den bruger dog deres Trilluminos skærm, hvilket er med til at gøre skærmen mere klar.

Hastigheden på skærmen fejler intet, den er dejlig hurtig og responsiv, det eneste jeg mangler er et skærmbillede med mere power på.

Mobilen åbnes med pinkode eller fingeraftryk, men her har Sony altså valgt at placere den lavt på bagsiden af mobilen, og det gør at den er svær at ramme. Men til gengæld så virker den både hurtigt og effektivt – altså hver eneste gang.

Næsten ren Android

Også her benyttes der en næsten ren Android, dog med enkelte egne teknologier, så som Xperia Assistent, som jeg bare fandt irriterende. Den skulle hjælpe med når du bruger din mobil, men jeg holdt hurtigt op med at bruge den.

Så er der funktioner som 3D scan med, og det er stadig den eneste mobil jeg har set hvor den funktion faktisk virker.

Flot ydelse

Sony formår at imponere mig i min benchmark test. Traditionelt har Sony aldrig gjort det store væsen af sig her, men med XZ2 er der virkelig sket noget. Den ligger helt oppe i top når det kommer til ydelse, og det er faktisk kun på hukommelsestesten af den ikke klarer sig helt så god – men det gør Samsung jo heller ikke, så det skal den ikke skamme sig over.

Det betyder også, at du uden problemer kan bruge XZ2 til at spille på, for grafikken i 3D-spil afvikles problemfrit, og der er intet der hakker eller halter nogle steder.

Opløsningen på skærmen kunne have været bedre, der mangler lige lidt pang på skærmbilledet, men ellers er det en fed gaming-mobil.

Et spændende kamera

Som med Galaxy S9 har Sony kun kommet et enkelt kamera ned i mobilen, men det kan ikke ses. Sony formår at tage vildt fede billeder med denne mobil, og den ligger lige i hælene på Samsungs mobiler – ja på visse områder overgår den faktisk både Samsung Galaxy S9 og S9+.

Det gælder f.eks. når det kommer til billeder med stor kontrast – her klarer Sonye sig en del bedre. Og så er den mindst lige så hurtigt som Samsungs mobiler når der skal tages billeder – fedt at se Sony tilbage på banen.

Der er ikke noget at udsætte på detaljerne eller klarheden af billederne, og med 19MP er det heller ikke nogen helt dårlig linse der er sat i XZ2.

Men når det kommer til nattebilleder så går det ikke længere. Her falder XZ2 igennem – jeg havde gerne set bedre billeder. Men hvis du ikke bruger trefod/stativ, så skal du ikke gøre dig håb om at få taget gode billeder om aftenen/natten med Sony XZ2.

Derudover er der en række fede funktioner i mobilens kamera, du kan f.eks. arbejde med AR-effekter, kreative effekter, Sound Photo, panorama og bokeh. Alt sammen noget du kan bruge til at gøre dine billeder mere spændende.

Men igen så er det på super-slow motion at Sony viser hvad de kan – eller rettere det er måden de har implementeret det på der imponerer mig. Du vælger at starte en optagelse, og når du så skal bruge super-slow motion, så skal du bare klikke på en knap, og så bliver der taget en optagelse – og efterfølgende fortsætter den almindlige optagelse. Vil du have flere super-slow motion optagelser, så klikker du bare på knappen igen. Det er let og det virker, og gør det let at benytte den sjove funktion.

Jeg har virkelig nydt at arbejde med Sony XZ2 i min test, og selvom den ikke bliver hverken nr. 1, 2 eller 3 i min test, så viser den tydeligt at Sony er på vej tilbage, og det glæder mig.

Produktinformation

 • Produktnavn: Xperia XZ2
 • Producent: Sony
 • Skærm: 5,7″ display i fuld HD+ (1.080 × 2.160) med HDR
 • Cpu: Qualcomm® Snapdragon™ 845-mobilplatform
 • Forbindelser:  802.11 a/b/g/n/ac 2.4G+5GHz, VHT80 MU-MIMO, 1024-QAM, Bluetooth v5.0 (LE up to 2 Mbps), Jack-stik.
 • Bagkamera: Motion Eye-kamera med 19 MP, blænde på f2.0 og en bredde på 25 mm
 • Frontkamera: 5 MP med F2.2-objektiv med 23 mm vidvinke
 • Batteri: 3.180 mAh
 • Hukommelse: 4GB RAM, 64GB lager
 • Dimensioner: 153 x 72 x 11,1 mm
 • Vægt: 198 gram
 • Pris: Set til 4.360 kroner
 • Se mere hos Sony

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Sony vise virkelig at det er på vej tilbage med Xperia XZ2. Et supergodt kamera med mange spændende funktioner og en af de bedste implementeringer af super-slow motion jeg har set.

Ydelsen er i top, men skærmen lader noget tilbage at ønske. Her kunne Sony godt bruge lidt mere energi på udviklingen. Det gælder også designet – i tider hvor skærmen skal fylde mere og mere, ville det klæde Sony hvis de arbejdede lidt på at gøre mobilen mindre, eller skærmen større.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2794 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart