TEST: Insta360 X3 er et vildt spændende action cam

Ikke alle action cams er lige. Insta360 X3 leverer optagelser og redigeringsmuligheder der nærmest virker umulige, og det er let at bruge. Desværre er der også et par småting der ikke virker helt optimalt

Insta360 X3. Foto: Insta360

Action cams er ikke noget jeg normalt er specielt begejstrede for. Ofte er kvaliteten ikke specielt god, funktionerne er begrænsede eller også er de svære at bruge. men Insta360 X3 viser sig fra sin gode side, og formår faktisk at overraske mig positivt på rigtig mange område. Flere gange leverede det lille kamera film jeg ikke ville have troet mulige, og redigeringmulighederne er for vilde.

Men jeg springer vist ud på det dybe lige nu. Så lad mig lige træde et par skridt tilbage. Insta360 X3 er relativ anonym når du pakker den ud. Kameraet er aflangt med to ultravidvinkel objektiver, et på fronten og et på bagsiden, og ganske få knapper. Primært en tænd/sluk knap, en der starter og stopper optagelse og så en der bestemmer om du vil filme mod dig selv eller væk fra dig selv.

Der er en lille skærm indbygget på den ene side, og udover du kan se hvad du filmer, kan du også her nå kameraets indstillinger – og dem er der faktisk en del af. Men du kan også nå indstillingerne fra den medfølgende app, og i mange tilfælde er det bare lidt lettere at få fat i dem der.

Så det første jeg gjorde var at installere app’en og tænde for kameraet. Det blev hurtigt fundet af app’en, og tilsluttet mit lokalnetværk – hvilket ikke er nødvendigt, men det er fordel når videoer skal overføres fra Insta360 X3 til min smartphone.

Herefter kan man så styre kameraet direkte – så længe du er i bluetooth-afstand – og se alt hvad kameraet kan se. Det er ret vildt, ikke mindst fordi kameraet som standard har 360 graders view. Det vil sige at uanset hvordan jeg vender og drejer kameraet, så er det altid peget enten væk fra mig, eller mod mig.

Det er en totalt syret oplevelse, men også ret fedt når man bruger kameraet f.eks. på cykel, hvis man laver stunts på skateboard eller ski eller noget helt femte. Jeg var vild med den måde kameraet filmede på – det var virkelig nogle utrolig fede videoer man kunne lave på den måde.

Samtidig redigerer kameraet automatisk en eventuelt selfie-stand væk, hvis du har monteret kameraet på en sådan, og det betyder at videoer skudt på den måde på det nærmeste ser ud som om det er en drone der laver billederne.

Det bliver endnu bedre når man lige besøger nogle af de mere specielle funktioner i kameraet, f.eks. ‘bullet time’, eller ‘time lapse’. Effekterne er imponerende og jeg var totalt solgt i at lave sjove eller specielle videoer med det lille kamera.

Men kameraet havde flere overraskelser gemt under overfladen. For det har nogle ret fede redigeringsfunktioner. Det sker naturligvis i app’en på din smartphone, men det gør dem ikke mindre imponerende.

Insta360 X3. Foto: Insta360

Fordi kameraet optager med begge kameraet på en og samme tid, så kan du nemlig ændre i videoen efterfølgende. Du kan dreje, vippe og vende filmen og det er totalt syret at arbejde med.

Hvis du vælger at filme i ‘selfie’-tilstand, så kan kameraet et andet lille trick. Det kan nemlig sættes op til at spore dig, og konstant holde dig i centrum/fokus, og det fungerer vildt godt.

Jeg har formået at lave matrixlignede film, at holde kameraet rystende og hoppende ud fra mig selv når jeg kørte på cykel, og ikke desto mindre så fik jeg en film ud af det, hvor alt stod stille og med mig selv i fuldkommen centrum.

Det betyder også at der skal lyde masser af ros til de stabiliserende funktioner der er i Insta360 X3, for det var stort set umuligt at få videoer der ikke var rolige og stabile.

Insta360 X3 har nogle ret flotte specifikationer. Du kan f.eks. skyde 360-graders videoer i 5,7K med en opløsning på 5.760 x 2.880 ved både 30, 25 og 24 fps, eller i 4K med en opløsning på 3.840 x 1.980 ved 60, 50, 30, 25 og 24 fps.

Hvis du vælger at gå Single Lens-vejen, altså kun filme med det ene af de to objektiver, så kan du dog max nå 4K-opløsning. Men det er stadig flot, og filmene er flotte, skarpe og flotte.

Kameraet har en vægt på kun 180 gram, så det er dejlig let at tage med, og med en størrelse på kun 46 x 114 x 33mm, kan du let have det i lommen – eller montere det på en selfie-stang. Du kan forvente at bruge det i omkring 80 minutter.

Ikke alt er godt

Men træerne vokser dog ikke ind i himlen, for der er også problemer med Insta360 X3, hvilket jeg ret hurtigt oplevede. Når jeg startede videooptagelse fra min smartphone, så var det ikke altid jeg kunne stoppe videoen igen – heller ikke direkte på kameraet.

Det eneste jeg kunne gøre var at stoppe app’en helt på min smartphone, og så starte den igen. Men det gav også problemer, for jeg kunne så ikke altid få adgang til kameraet igen. Det krævede så en genstart af kameraet.

Herudover er det lidt irriterende at der absolut ingen intern hukommelse er i kameraet. Du skal forsyne kameraet med et sd-kort inden du kan bruge det. Der kunne godt have være en minimal hukommelse du lige kunne bruge i nødstilfælde.

Fra tid til anden oplevede jeg også at app’en bare crashede og så mistede jeg alt kontrol over kameraet. Blandt andet kunne jeg ikke slukke for det – heller ikke på selve kameraet. Det eneste jeg så kunne gøre var at fjerne batteriet på kameraet, så det slukkede på den måde.

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Jeg er vild med Insta360 X3 på rigtig mange punkter. Fede videoer, masser af kreative muligheder og super kvalitet på videoerne. Det er let at bruge, og jeg er vild med de mange indstillinger til specielle optagelser der gemmer sig i kameraet.

Redigeringsfunktionerne virker nærmest som magi, og er faktisk ret lette og selvforklarende at bruge.

Men det er bare ikke OK at der er problemer med kommunikation mellem den nødvendige app og Insta360 X3. Kameraet er dyrt og til den pris forventer jeg at den slags bare virker.

Du kan læse mere om Insta360 X3 her.

Det koster Insta360 X3 lige nu

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.