Ransomware-angreb er fordoblet på et år med fremmarch af AI

Antallet af ransomware-angreb er fordoblet siden 2022 inden for uddannelses-, sundheds- og den kommunale sektor, i takt med at brugen af generativ AI vinder frem

Barracuda Networks har netop offentliggjort deres ’Threat Spotlight’-rapport om ransomware, der kaster lys over en bekymrende udvikling mellem stigningen af ransomware-angreb og udviklingen af generativ AI. Det er en særlig type AI, der er i stand til at udarbejde menneskelignende tekst og billeder, herunder automatiserede e-mails og deepfake videoer. Rapporten bygger på en international analyse af 175 ransomware-angreb udført mellem august 2022 og august 2023.

Den form for angreb, vi ser i dag, er langt mere sofistikerede end, hvad vi så for blot et par år tilbage. IT-kriminelle anvender generativ AI til at skabe mere avancerede ransomware-angreb, som formår at omgå de traditionelle antivirusprogrammer. Cybertruslen stiger konstant, og virksomheder skal forberede sig på at investere i mere omfattende sikkerhedsløsninger.

Peter Graymon, chef for Barracuda Networks i Norden

3 sårbare sektorer

Især uddannelses-, sundheds- og den kommunale sektor er udsatte, når det gælder cyberkriminalitet. Rapporten afslører, at de tre industrier alle har oplevet en fordobling i antallet af angreb sammenlignet med sidste år.

Andelen af angreb er steget år til år på tværs af alle fem industrier, på nær i den finansielle industri. I den seneste analyse er antallet af angreb på den kommunale sektor steget fra 12 pct. til 21 pct., sundhedssektoren oplevede en stigning fra 12 pct. til 18 pct. og angreb på uddannelsessektoren steg fra 15 pct. til 18 pct. Årsagen skyldes sektorernes begrænsede sikkerhedsbeskyttelse og ressourcer til at forhindre hackerangreb, der gør dem til lette ofre for hackerne. 

Samtidig har angrebene på sundhedssektoren en potentielt alvorlig indvirkning, da hackere kan kryptere livsnødvendige data for løsepenge via ransomware, hvilket kan betyde operationel afbrydelse og tab af adgang til personlige oplysninger i alvorlige situationer. 

Det seneste år har vi set en stigende interesse for og udvikling af AI-redskaber. Trods redskabernes mange positive muligheder har det også medført, at flere hackere bruger AI til at skabe vellignende phishing-mails med fx færre stavefejl, der gør det svært for modtageren af gennemskue svindel. Allerede i 2019 opgraderede sundhedssektoren strategien for cybersikkerhed i Danmark. Med den seneste udvikling af generativ AI bør yderligere opgraderinger overvejes, da konsekvenserne i sidste ende kan ramme patienterne.

Peter Graymon, chef for Barracuda Networks i Norden

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.