TEST: JBL Tune Flex – god lyd, mærkelig pasform

Lyd er vigtigt i et headset, men det er pasformen også, og i JBL Tune Flex driller den - nogle gange. Forklaring følger ...

JBL Tune Flex. Foto: JBL

Der er sendt rigtig mange headsets på markedet i år, helt som vi er vandt til. De fleste bruger et lukket design der sender lyden direkte ind i øret, og samtidig forsøger det at lukke af for ekstern lyd. Der findes nogle få der har et åbent design, men mig bekendt er der ikke rigtig nogen der har et kombineret design.

Men det er så her Tune Flex fra JBL kommer i spil. For deres headset har to forskellige måder det kan sættes ind i øret på. Dels er der den velkendte silikonedut der forsegler øret, og derved skaber et musikrum direkte i øret, og lukker af for udefrakommende lyd.

Så er der det åbne design, eller rettere det design der ikke bruger de silikonedutter der følger med. Der sidder en ganske lille silikonering på øreproppen for komfort, men ellers er det bare direkte ind i øret. Det betyder også, at der ikke er nogen form for forsegling, og derved er der direkte adgang til lyd udenfor øret.

Det er en ganske fin ide, men det har en pris, hvilket jeg kommer tilbage til.

I første omgang vil jeg gerne brokke mig over, hvor vanskeligt det faktisk var at tage den lille silikonering af, der sidder på øret. Det er nødvendigt at tage den af, for at sætte de forseglende silikonedutter på, og derfor var det ret irriterende at det var så svært at tage dem af.

Der var heller ingen instruktioner til, hvordan de skulle tages af, og i første omgang vidste jeg faktisk slet ikke at det skulle ske, og jeg forsøgte at sætte silikonedutterne på uden at førnævnte var fjernet – hvilket naturligvis ikke kunne lade sig gøre.

Hvorfor der ikke er en lille instruktion i f.eks. app’en ved jeg ikke – den var virkelig savnet. Ikke mindst fordi de dokumentation der følger med, er skrevet så det både kræver unge og velfungerende øjne – gerne nogle der kan forstørre det de ser.

De to lydooplevelser

Nuvel – når du først har valgt hvilken form for lytteoplevelse, så skal du lige fortælle app’en hvad du har valgt, så den kan indstille headsettet til den optimale lydoplevelse.

JBL Tune Flex. Foto: JBL

Så jeg lyttede til masser af musik i begge versioner, og fik med det samme adskillige problemer, både omkring lyd og komfort. De åbne design kunne jeg bare ikke få til at sidde ordentligt i øret på mig. Det betød både en dårlig komfort og en lyd der var markant påvirket af lyd udefra.

Jeg arbejdede med app’en og forsøgte at gøre lyden så godt som mulig, men den blev aldrig rigtig god. Faktisk så virkede støjreduktionen stik modsat her. Når jeg slog den til, så kunne jeg høre tale meget tydeligere end ellers, og det var både forvirrende og forstyrrende.

Når jeg så valgte de lukkede design fungerede støjreduktionen virkelig godt, og lyden blev markant bedre med det samme. Men der opstod et problem – jeg kunne nemlig ikke finde nogle silikonedutter der passede godt i øret på mig. Det betød at jeg aldrig fik en god oplevelse af at have Tune Flex i øret, men det lykkedes dog for mig at finde en pasform der var ok til at jeg kunne bruge headsettet par timer ad gangen.

Støjreduktionen skal lige have lidt ros, for den er virkelig god. Derudover så kan jeg justere den i app’en, hvilket er dejligt, for fuld styrke på støjreduktion kan godt være ubehageligt.

Det bringer mig så til den samlede lydoplevelse. Og den er forvirrende. For alt efter om jeg bruger det åbne eller lukkede design, så er der forskellig lyd. Så jeg starter lige med lyden i det åbne design. Her var lydbilledet meget svagt, og ikke noget at skrive hjem om. Derudover var det virkelig irriterende at lyden rundt om ikke alene smuttede med ind, men også blev forstærket af headsettet.

Jeg forkastede hurtigt at bruge det åbne design, det var bare ikke nogen fornøjelse.

Det lukkede design var så en helt anden fornøjelse at bruge. For ikke alene blev lyd elimineret ret effektivt, headsettet kunne i denne konfigurering også levere en superfed flot bas, gode mellemtoner og en ganske fin diskant.

Equalizeren i app’en var god, og den blev brugt flittigt, og jeg var rigtig glad for funktionen VoiceAware, der justerede lyden i forhold til, hvor meget af min egen tale jeg ville høre, når jeg brugte headsettet til telefonopkald.

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Jeg kan godt lide ideen om et headset med et hybrid design, så jeg selv kan vælge mellem åbent og lukket design. Men det virker bare ikke efter hensigten her.

Det åbne design gør at headsettet har svært ved at sidde i øret, og lydbilledet bliver alt for påvirket af den omgivende lyd.

Det lukkede design gav en fin lyd, men det er ikke nok når JBL lover et design der kan bruges i to forskellige konfigurationer.

Omvendt så trækker det op at headsettet ikke koster så fælt meget – bare ikke nok

Du kan læse mere om JBL Tune Flex her.

Det koster JBL Tune Flex lige nu

+
About Lars Bennetzen 3824 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.