TEST: Kunstig intelligens giver fede OLED-billeder

LGs nyeste OLED-tv, OLED65E9, gør brug af AI og speciel sort belægning til at gøre tv-oplevelsen til noget særligt. Og OLED65E9 gør det godt – det store tv viser et fedt billede, har masser af spændende funktioner, men mangler altså lidt på lydsiden

OLED65E9. Foto: LG

Jeg har testet det 65” store OLED tv, OLED65E9 fra LG, og udover det faktum at det er et kæmpe stort skrummel, så har det faktisk været en fantastisk oplevelse at teste det. Jeg er lidt kræsen når det kommer til tv, og en af de ting jeg sætter stor pris på, er at kontrasten er god, at billedet står klart og ikke mindst at sort er sort – noget som kun ganske få tv rent faktisk kan leve op til.

Men LG har gjort rigtig meget ud af at optimere oplevelsen på deres OLED65E9. De har blandt andet udstyret OLED65E9 med særlig AI-processor, deres anden generation α9 Intelligent Processor, der ved hjælp af Deep Learning, optimerer billedet så det giver den størst tænkelig detaljegrad i billederne.

Der var da heller ingen tvivl om, at billedet stod fantastisk på det store tv. Jeg oplevede at finde nye detaljer i film jeg havde set mange gange før, og fordi billedet stod så skarpt og flot, blev jeg suget ind i filmens univers igen – selvom alt var velkendt.

En ting der var med til at hæve oplevelsen er OLED Black, en teknologi som LG gør brug af, for at sikre at sort rent faktisk er sort. Når du virkelig kan stole på at sort er sort, så kommer billedet til at stå utrolig skarpt, og kontrasterne står virkelig frem.

Det gjorde at jeg genså flere film, der er velkendt for deres mørke scener, blandt andet Blade Runner, og der oplevede en stor glæde ved at se de mørke scener. De indeholdt pludselig en detaljerigdom som jeg aldrig havde set før, og det var virkelig en oplevelse ud over det almindelige.

Det gjorde det naturligvis ikke dårlige at OLED65E9 har 4K HDR, hvilket er med til at fremhæve kontrasterne, og sikre at alle detaljer i billedet bliver vist – præcist som instruktørerne havde forestillet sig.

OLED65E9. Foto: LG

OLED65E9. Foto: LG

Masser af indstillinger

OLED65E9 har et hav af indstillinger, alt efter hvad du ser på tv’et.

Dem kan du skifte mellem direkte på fjernbetjeningen – eller du kan vælge at sige til tv’et at det skal skifte til fx Cinema-mode.

Personligt bryder jeg mig ikke om at konversere med mit tv – tænk hvis det nu siger mig imod – så jeg brugte primært fjernbetjeningen til at skifte indstillinger.

OLED65E9 er, naturligvis, et Smart TV, hvilket betyder at der er en række apps med, som du kan bruge, hvis du har sluttet dit tv til dit netværk. For mig betød det, at jeg hurtigt loggede mig ind på min Netflix-konto, og der fandt alle de film der virkelig fortjente en stor og skarp skærm.

Der er også mulighed for at bede tv’et om at komme med anbefalinger af film til dig – når du har brugt det et stykke tid, så det kender dig. Men igen så kræver det at du taler til tv’et, og det kunne jeg altså ikke lige forlig mig med. Og så skal du tale engelsk – tv’et forstår (endnu) ikke dansk.

LT selv skriver også, at tv’et skulle have et godt lydsystem, og der er også en masse indstillinger inde i menuerne til at sætte lyden op. Men her må jeg altså lige bede om kammertonen.

For nej – et tv der er super tyndt, kan bare ikke indeholde højttalere, slet ikke bashøjttalere, af en kvalitet der gør at du får en god lyd. Og det er heller ikke tilfældet her. Lyden er i bedste tilfælde acceptabel. Men jeg kan altså ikke hæve mig op og sige at lyden er god – for det er den ikke. Der er faktisk ret langt op til at kunne sige at lyden er god.

Personligt sluttede jeg en soundbar og en subwoofer til tv’et, for at få en lyd der matchede billedkvaliteten.

Og her vil jeg virkelig godt komme med en anbefaling til LG. Drop højttalerne helt. Folk der har råd og lyst til at give små 30.000 kroner for et tv, har også råd til at købe fornuftige højttalere til tv’et.
Det er virkelig en skam at se film i fantastisk kvalitet, og så blive udsat for en lyd der på ingen måde kan leve op til billedet.

Tungt, tungt, tungt

Endelig – når du får et 65” tv, så er det tungt. Og udover vægten af selve skærmen, så er der også en basestation du sætter tv’et fast i.

Den basestation skal, naturligvis, være endnu tungere end tv’et, for den skal sikre at det kæmpe store tv, ikke falder ned.

OLED65E9. Foto: LG

OLED65E9. Foto: LG

Derfor skal du være sikker på, at du ikke er alene hjemme når du skal montere tv’et. Det er svært, grænsende til umuligt, og det er bare ikke det værd.

Personligt ville jeg finde en måde at hænge det op på væggen, og det ville så kræve en solid montering og ditto væg.

Er tv’et pænt? Ja for pokker – du har billede til kant og du kan vælge at sætte det i en tilstand hvor du viser malerier på skærmen (eller billeder du selv uploader til tv’et). Men husk lige på at intet er gratis. Selvom OLED nok ikke bruger så meget strøm som et plasma-tv, så er det heller ikke helt gratis i strømforbrug.

Du skal slippe omkring 30.000 kroner (du kan nok finde det billigere), for det store tv, og det er altid værd at diskutere om det er pengene værd. Personligt ville jeg kvide mig ved at skulle bruge så mange penge på et tv. Men der skal nok være masser der vil købe et tv i den prisklasse.

Min vurdering er, at det ikke er pengene værd, heller ikke selvom du får et fantastisk billede. Jeg synes at 30.000 kroner er for meget for et tv, uanset kvaliteten, og selvom billedet er fantastisk, så skal det stå et sted, hvor der ikke er lysindfald for at få den optimale oplevelse ud af det.

Omvendt så kan du snildt bruge det til at game på – hvis det er din lyst. Det har nemlig en 1ms responstid, 12,9 ms input lag og så understøtter det HDMI 2.1, så du kan let slutte din konsol til tv’et.

Produktinformation

 • Produktnavn: OLED65E9
 • Producent: LG
 • Skærmtype: OLED
 • Skærmstørrelse: 65”
 • Opløsning: 3.840 x 2.160
 • Indbygget AI til at forbedre billedkvalitet
 • Indeholder 4K upscaler
 • Højttaler: 60w, 4,2 kanaler
 • Dolby Atmos
 • Understøtter: Google Assitent og Amazon Alexa
 • Operativsystem: webOS Smart TV
 • Antal cpu’er: 4
 • Pris: Set til kr. 28.955,-
 • Læs mere hos LG

 

Bedømmelse

Samlet vurdering 70%

Der er ingen tvivl om, at OLED65E9 fra LG er et fantastisk tv. Superflot billede, klare og skarpe farver, kontrasten helt i top, sort er virkelig sort og de mange indstillinger sikrer at du nok skal finde præcist den justering der gør, at din film ser super ud.

Men tv’et er alt for dyrt. Med en pris på næste 30.000 kroner går det langt over, hvad et tv til hjemmet bør koste, og når du samtidig bør gå ud og købe et ordentligt lydsystem til tv’et, så stopper udgiften jo ikke der. Hvis prisen kommer ned omkring de 20.000 kroner, så vil jeg mene vi er ved at være der. Men her og nu er det for dyrt.

 

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2735 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart