TEST: Lækker men nærmest overflødig iPhone

Den nye iPhone 14 Plus er på mange områder en lækker smartphone - men opgradering fra 13 til 14 virker overflødig

iPhone 14 Plus. Foto: Apple

Da Apple lancerede deres nye iPhone 14-serie, var der to forskellige grene, en professionel-serie og ikke-professionel. Pro-serien bestod blandt andet af iPhone 14 Pro Max, som jeg har testet tidligere. Mens den ikke professionelle del bestod af af iPhone 14 og 14 Plus, og sidstnævnte har jeg testet i en periode.

Jeg skal lige med det sammen sige, at det er en rigtig lækker smartphone, der i høj grad er hvad jeg forventer af en ny iPhone. Men forskellen mellem denne og sidste års model, er bare ikke så stor at jeg for alvor kan blive overvældet af, hvad iPhone 14 Plus kan.

iPhone 14 og 14 Plus. Foto: Apple

Lad mig lige starte med at kigge på designet. Mobilen er lige så stor som Max-versionen, altså 6,7″, og skærmen er en Super Retina XDR-skærm med OLED-teknologi. Den har den traditionelle notch vi kender fra tidligere modeller, og et dobbelt kamerasystem på bagsiden. Så det kan være svært at kende forskel på sidste års model og denne.

Hvis vi lige starter med at kigge på hjertet i iPhone 15 Plus, nemlig processoren, så er den baseret på A15 Bionic, som blev introduceret sidste år. Det betyder dog ikke at den på nogen måde er en langsom smartphone. A15 Bionic sparker stadig seriøst bagdel til stort set alle andre processorer på markedet i dag. Men det betyder at der er funktioner du ikke får adgang til, men som du finder på Max-versionen. Det kommer jeg tilbage til om lidt.

Jeg oplevede på intet tidspunkt at mobilen løb tør for kræfter, A15 Bionic er en fantastisk processor, der stadig leverer hestekræfter nok til stort set alle de opgaver du måtte kaste efter den.

Små kameraopgraderinger

Der hvor Apple har imponeret meget siden iPhone 11, er på kamerasystemet, og jeg så frem til at teste dette. I bund og grund er kamerasystemet det samme som på iPhone 13, altså et 12MP dobbelt kamerasystem på bagsiden, men iPhone 14 Plus har fået en større sensor og Photonic Engine der lover bedre billeder i svagt lys.

Samtidig skulle kameraet også have et bedre ultravidvinkelskamera, to gange bedre TrueDepth-kamera og hovedkameraet skulle ligeledes være to go en halv gange bedre end forgængeren. Mange af de forbedringer sker i softwaren Deep Fusion, men skal jeg være helt ærlig, så er det virkelig svært at se en forskel på billeder taget med sidste års model, og så iPhone 14 Plus.

Der er ingen tvivl om at billederne er rigtig flotte. Farver står super godt, både på skærmen og på computeren når de kommer derover, og de er ligeledes skarpe og med masser af informationer, så du kan arbejde videre med den på computer og/eller på iPhone 14 Plus.

Så der er ingen tvivl om, at man får gode billeder, min anke er blot, at de ikke så er pokkers meget bedre end sidste års model.

Et sted jeg dog mærkede en stor forbedring var på lysfølsomheden – jeg fik virkelig gode billeder i dårlig belysning.

Når det så kommer til video, så har Apple indført funktionen “Action”, som skulle fungere som en form for virtuel ‘gimbal’, som burde holde billedet stille f.eks. hvis du optager en scene, hvor du skal løbe efter en person eller lignende.

Den funktion fungerer fantastisk på iPhone 14 Pro Max, men den virker ikke rigtig overbevisende på iPhone 14 Plus. Det er marginalt hvor meget reduktion jeg faktisk oplever. Måske Apple burde have holdt den funktion til Max-versionen og ikke introduceret den på den udgave der ikke har nyeste processor.

Men bortset fra det, så er det virkelig gode videoer mobilen kan optage. 4K med 30 billeder pr. sekund er fantastisk, og du kan virkelig lave nogle fed effekter og optagelser med mobilen. Men igen – det kunne du også med iPhone 13, dog kun med 24 billeder pr. sekund.

Bedste batterilevetid

Det er altid en udfordring med batterilevetiden på vores smartphone. Som minimum skal den holde til en hel dags brug, så du ikke risikerer at løbe tør for strøm i løbet af dagen. Det risikerer du absolut ikke med iPhone 14 Plus.

Jeg oplevede en gennemsnitlig batterilevetid på lige over to dage ved normal brug, og hvis jeg virkelig misbrugte skærmen til video og spil, så var der som minimum en fuld dags brug.

Bare for sjov, så lod jeg også mobilen ligge på mit bord for at se, hvor længe der gik inden den løb tør på den konto, og det tog næsten to uger, inden den kastede håndklædet i ringen.

Dermed bliver iPhone 14 Plus til den smartphone jeg endnu har testet, der har den mest overbevisende batterilevetid, og samtidig har masser af hestekræfter under glasset.

Det mangler jeg

iPhone 14 Plus mangler nogle af de funktioner vi har set på Max-versionen. Du får ikke en allways-on-skærm og du må også vinke farvel til Island. Begge to funktioner jeg virkelig er blevet glad for.

Men naturligvis skal der være forskelle og her er der et par stykker. Som jeg nævnte så fungerer Action heller ikke overbevisende, hvilket nok også skyldes at det er sidste års processor den er baseret på, og ikke A16 Bionic.

Det bringer mig til overvejelserne om, hvorvidt iPhone 14 Plus er en mobil jeg ville investere i, og her er svaret lidt kompliceret. Hvis jeg enten ikke havde en iPhone eller en model før iPhone 13, så ville jeg godt kunne finde på at investere i den. Jeg ville få en fin mobil og adgang til masser af de funktioner Apple har i deres topmodeller også.

Men jeg ville seriøst overveje om jeg i virkeligheden ikke hellere skulle købe iPhone 13, for den vil helt sikkert falde i pris nu, og langt hen ad vejen så kan den præcist det sammen som iPhone 14 Plus kan. Det er også værd at bemærke, at iPhone 14 Plus faktisk koster, som minimum, 9.300 kroner – så det er langt fra en billig smartphone.

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%

iPhone 14 Plus er en lækker mobil, men den adskiller sig ikke så meget fra sidste års modeller, at det kan betale sig at opgradere. Hvis du har en ældre model, og gerne vil have en smartphone der – næste – kan det som topmodellen kan, så er det opgraderingen værd. Men ikke hvis du har en model 13.

iPhone 14 Plus tager fede billeder og skyder god video, den har et fantastisk batteri og den har rigeligt med hestekræfter, så du skal ikke spekulere på at løbe tør på den konto.

Så selvom mobilen er lækker med det klassiske flotte design, så er iPhone 14 Plus næsten en overflødig mobil. Du kan stadig købe iPhone 13, og den er stadig en virkelig fed mobil, og den er markant billigere.

Du kan læse mere om iPhone 14 Plus her.

Prisen starter på 9.299 kroner.

About Lars Bennetzen 3850 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.