TEST: Lampen giver sollys i hjemmet

Sollys i hjemmet lyder som et solarie til dagligstuen. Men for Ledvance er det smarte lamper der kan levere behageligt, og smart, lys der mindre om sollys. Jeg har testet to forskellige produkter af deres helt nye lamper

Det rigtige lys er vigtigt for dit velbefindende. Foto: Ledvance

Det er kommet et større fokus på og en større viden om vigtigheden af godt og naturligt lys i hjemmet. De fleste lamper og lyskilder i dag kan justeres i farvetemperatur og lysstyrke, men jeg kender ikke til nogen, der filtrerer det skadelige blå lys fra, eller som forsøger at emulere det naturlige sollys.

Men det er tilfældet med en række produkter fra Ledvance, der hører til i serien: SUN@HOME, og jeg har testet to produkter i den serie – en loftlampe, Planon Frameless, og en gulvlampe, Panan.

At sætte Planon Frameless op gik utrolig let. Ledvance har virkelig sikret, at det er let at få ledninger trukket på loftet og gjort det let at forbinde det hele. Men det var langtfra lige så let, da det kom til gulvlampen Panan.

Den står på en stor tung fod og har tre mellemstykker, der ender i en ufo-lignende top – som så er selve lyskilden. De fem elementer er, naturligvis, ikke samlet, men fordi der går en ledning fra basen gennem de tre mellemstykker op til toppen af lampen, så hænger de sammen.

Det viste sig at være en ret krævende opgave at få dem samlet. Rør skal skrues sammen og det samme med base og top, og man skal samtidig sikre, at der er nok – men ikke for meget – ledning i basen, så den kan sluttes sammen med strømforsyningen.

Hold da lige op, hvor jeg boksede godt og grundigt her. Det var svært at håndtere alle elementerne alene, og jeg måtte flere gange starte forfra igen. Da lampen endelig var skruet sammen og sat op, så syntes jeg stadig, at det hele virker lidt vakkelvornt.

Der er ikke noget, der kan spændes mere, men de tre rør står ikke just fast – lodret set. Det er ikke, fordi lampen er i farezonen for at vælte, men det er irriterende, at den rokker så meget hele tiden. Den runde top og runde bund står heller ikke helt ens over hinanden, og det driller mine øjne.

Det er naturligvis en mulighed, at min testlampe er en ‘mandagsmodel’, men den virker nu meget færdig, og det er ikke noget, der tyder på, at jeg kunne gøre ting anderledes.

Men når den først står der, så er der ikke noget problem i at bruge den, og lyset er fint, men det kommer jeg tilbage til lige om lidt.

Lyset følger dine døgnrytmer

Med lamperne sat op gik den egentlige test i gang – nemlig et kig på, hvordan lyset fungerer. Lamperne styres fra Ledvances app – men Ledvance fortæller mig, at de også kan sluttes til Philips Hue, Amazon Alexa, Samsung SmartThings og Google Assistant.

En ny lampe fra Ledvance går automatisk i parrings-tilstand og bliver uden problemer fundet i app’en, og herefter er det så bare at gå i gang. Jeg blev med det samme begejstret for lyset fra lamperne. Umiddelbart tændte de nemlig op i en blødt og behageligt varmt gult lys, som gav mig fornemmelsen af en sensommeraften, hvor solen var ved at gå ned. Vildt fed oplevelse.

I app’en kan du så indstille lyset, lige som du lyster. Du kan enten gå ind og vælge lysets sammensætning og lysstyrke, hvilket gøres på en stor cirkel, og det er let her at fornemme, hvordan resultatet vil blive.

Der er også faste lysindstillinger, som du kan bruge som udgangspunkt, eller du kan vælge blandt en række scener, hvor du kan indstille din favoritbelysning.

Men hvor disse lamper er specielt fede, er, når det kommer til det lys, de kan levere. Ledvance selv oplyser, at lamperne kan fjerne det skadelige blå lys, når du skal til at hvile, og sikre, at den hvide farve i lyset bliver varm – og generelt emulere solens eget lys.

Jeg kan ikke sige, om det blå lys fjernes, men jeg kan skrive under på, at lyset virkelig kan blive utrolig behageligt, når du vælger det bløde varme lys om aftenen.

Det hænger nøje sammen med den funktion Ledvance kalder for Biorytmer (Biological rhythm). Med den kan du få lampen til selv at tænde og slukke med den helt rigtige belysning alt afhængig af tiden på døgnet. Biorytme-funktionen er ikke låst fast – du kan selv indstille, hvornår du vågner, hvornår solen skinner hos dig, hvornår lyset skal blive afslappet og hyggeligt, og hvornår du går i seng.

Herudover kan du indstille lysets sammensætning – altså farvetemperatur og lysstyrke, hvis du ikke er tilfreds med de standardværdier, Ledvance har indbygget.

Jeg valgte dog at bruge standardværdierne og ændrede kun på tiderne på døgnet. Her skal du så være opmærksom på, at lyset faktisk tænder, før du står op – tænker, at det er, fordi det gerne vil vække dig langsomt. Den funktion er jeg selv vild med, men det kan godt være en smagssag.

Fedt lys

Helt generelt er jeg virkelig begejstret over lyset i lamperne fra Ledvance. Det kan både være blødt og behageligt, og det kan lyse op, så jeg kan se alt, hvis jeg har behov for ekstra meget lys.

Gulvlampen kan så lidt mere end loftlampen, forstået på den måde, at lyset kan justeres på forskellige måder. Selve toppen af lampen er nemlig todelt. Dels en del der kaster lys opad, dels en midterdel, der kan justeres i vinkel, og som sender et klart lys nedad. Det bruges naturligvis for at sikre, at du får et godt læse- og arbejdslys.

Jeg er vild med de to lamper, og at man kan sætte lamperne fra Ledvance op i rum og/eller grupper gør det superlet at have et konstant overblik over lamperne – og ikke mindst at betjene dem.

Men en lidt lettere måde at samle gulvlampen Panan på er klart at ønske, og så må den godt være lidt mere stabil.

Bedømmelse af Planon Frameless og Panan Gulvlampe

Samlet vurdering 95%

Jeg er vild med Ledvances produkter, og Planon Frameless og Panan Gulvlampe skuffer ikke, når det kommer til det endelige resultat. Lyset kan sættes op til være utrolig behageligt, og jeg synes, det er fedt med biorytme-funktionen og dét, at du kan skabe dagslys med lamperne.

Begge produkter er utrolig flotte, men jeg kunne godt have tænkt mig en bedre samling af gulvlampen – det fungerede ikke helt optimalt.

Priserne er også i den høje ende, men du får altså også kvalitet for pengene.

Du kan læse mere om produkterne her.

Planon Frameless fåes i forskellige størrelser og priserne ligger fra omkring 850 kroner og op.

Panan Gulvlampe koster omkring 1.200 kroner alt efter, hvor du køber den.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3703 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?